Alternativ.nu
Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: bysseman skrivet 03 dec-17 kl 23:23
-
sitter och funderar på vad göra med vinterns aska.
bor återigen permanent på landet och eldar med ved och sitter och funderar på att samla upp askan och hålla torr till sommarens projekt.
hur funkar det om man vill mura med askan?
ngn som har andra ideer fram med dom.
-
Skall den hållas torr så måste den förvaras inomhus, och det är en brandrisk
-
Skall den hållas torr så måste den förvaras inomhus, och det är en brandrisk
Aska brinner inte, det är därför den blir kvar i kaminen...
-
jag använder min som gödsel. Krävs dock att man eldar med ren ved,dvs inget tryckt eller plankor med färgrester m.m på. Björk,furu och lite bok finns just nu i vedboden + diverse rester från vårens gallringar i mitt arboretum.Valnöt funkar t.ex bra,likaså rosenträ.
-
Vinbärsbuskar krusbärsbuskar hallon och träd vill gärna ha aska.
-
Aska brinner inte, det är därför den blir kvar i kaminen...
https://www.google.com/search?lr=&safe=images&hl=en&as_qdr=all&q=aska+orsakade+brand&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwiXsO3kiPDXAhWlKJoKHdDtByQQvwUIJSgA&biw=1920&bih=1020 (https://www.google.com/search?lr=&safe=images&hl=en&as_qdr=all&q=aska+orsakade+brand&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwiXsO3kiPDXAhWlKJoKHdDtByQQvwUIJSgA&biw=1920&bih=1020)
-
Det där handlar väl snarare om att det har funnits glöd kvar i askan när man tömt den?
-
Det där handlar väl snarare om att det har funnits glöd kvar i askan när man tömt den?
Ja, och det finns ju bara 3 säkra sätt att undvika det:
1. Vänta mycket länge innan man askar ut, då blir inte spisen/pannan tillgänglig
2. Sila askan mellan fingrarna
3. Dränka den i vatten
-
Ja, och det finns ju bara 3 säkra sätt att undvika det:
1. Vänta mycket länge innan man askar ut, då blir inte spisen/pannan tillgänglig
2. Sila askan mellan fingrarna
3. Dränka den i vatten
Du glömde ett sätt.
Ha det i en plåthink och ställ ut den, så gör det inget om det är glöd kvar.
Ställ den så att det inte gör något om det tar eld.
-
All aska läggs i en gammal plåthink och ställs under tak utomhus. När aska och ev glödrester svalnat bottnas kompostspannen med 4-5 cm av askan, vilket förhoppningsvis, med tiden, ger lite näring till jorden. Eldar dock bara med ved från egen obesprutad mark och med endast lite tidningspapper som tändmaterial.
-
använd den för att kompostera eller gösel
-
Du glömde ett sätt.
Ha det i en plåthink och ställ ut den, så gör det inget om det är glöd kvar.
Ställ den så att det inte gör något om det tar eld.
Så har jag alltid gjort. Varför komplicera saker. En plåttunna med lock ute. Så slipper man sila aska med glöd genom händerna. Det verkar som en besvärlig metod som verkar lätt krystad....
Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
-
Du kan avända askan till att göra asklut.
Vet inte hur många här som lyssnar på "Odla med P1. Där bad programmet lyssnarna att skicka in askprover för analys. Miljökemisten Mattias Bäckström på Örebro universitet rekommenderar inte att man sprider ut askan i grönsakslandet på grund av att det kan vara höjda halter av tungmetallen kadmium.
Själv ska jag endast sprida aska i områden där jag inte har något ätbart i närheten.
Alla får läsa artikeln och bilda sin egen uppfattning.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6513781 (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6513781)
-
Aska brinner inte, det är därför den blir kvar i kaminen...
Säg det till Suresh som fick sitt hus/kök nerbrunnet...
Edit: det gäller att ha stor respekt för askan. Speciellt om man eldar lång tid varje dag.
Vet inte hur många här som lyssnar på "Odla med P1. Där bad programmet lyssnarna att skicka in askprover för analys. Miljökemisten Mattias Bäckström på Örebro universitet rekommenderar inte att man sprider ut askan i grönsakslandet på grund av att det kan vara höjda halter av tungmetallen kadmium.
Ja, vi sprider på åkern/vallen där vi inte odlar. Inte gjort analys av askan.
-
Glödande kol är inte aska.