Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: msand skrivet 26 nov-17 kl 08:03

Titel: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: msand skrivet 26 nov-17 kl 08:03
Vänder mig till expertisen :-)
Vad tror ni om lämpligheten att använda burkar med de nya "lättöppnade" locken för konservering m.m.? Jag pratat om de locken med en separat lös ring. Börjar ju bli vanligare och vanligare och ser nu att "Den Gamle Fabrik" har infört dessa på burkarna (burkar som jag använder mycket av, men hittills bara med "vanliga" lock).
Blir de lika täta som traditionella? Någon som testat?
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: ensamhet skrivet 26 nov-17 kl 08:49
Jag använder dom, när jag fryser in saker och har inte märkt någon skillnad.
Däremot är de jobbigare att diska och få bort rester innanför den lösa delen.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: msand skrivet 26 nov-17 kl 11:20
Däremot är de jobbigare att diska och få bort rester innanför den lösa delen.

Bra poäng. Tack för svar.



Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: christelle skrivet 26 nov-17 kl 12:06
Jag är oxå tveksam till de nya locken, när det gäller återanvändning av dem. Det värsta smutsstället på alla lock är ju under och innanför kanten och hur ska en kunna göra rent i de nya locken?
Jag använder alltid den gamla sortens lock till sylt o dy.och då ffa lock som egentligen är till för honungsburkar.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: ensamhet skrivet 26 nov-17 kl 13:41
Känns som att gamla vanliga lock kommer att bli hårdvaluta.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 26 nov-17 kl 14:58
Det kanske blir så att någon tillverkar tvådelade lock enligt nya modellen som går att ta isär. Då får man ju ett bra och praktiskt lock som dessutom går att välja lockmaterial på. Glaslock med plåtförskruvning :)
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: christelle skrivet 26 nov-17 kl 16:48
Känns som att gamla vanliga lock kommer att bli hårdvaluta.
Nja, dom är rätt billiga på biredskapsfabrikerna
https://www.joelvax.se/biavdelning/burkar_ettikter/lock/153L/ (https://www.joelvax.se/biavdelning/burkar_ettikter/lock/153L/)
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: ensamhet skrivet 26 nov-17 kl 16:51
Nja, dom är rätt billiga på biredskapsfabrikerna
https://www.joelvax.se/biavdelning/burkar_ettikter/lock/153L/ (https://www.joelvax.se/biavdelning/burkar_ettikter/lock/153L/)

Men då är ju saken klar, köp nya och sälj de lättöppnade till skrot.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: Thomas_ skrivet 26 nov-17 kl 19:33
Nja, dom är rätt billiga på biredskapsfabrikerna
https://www.joelvax.se/biavdelning/burkar_ettikter/lock/153L/ (https://www.joelvax.se/biavdelning/burkar_ettikter/lock/153L/)

Dessutom länkar du till den "fabrikanten" som har i särklass högst, både procentpåslag och på priser överlag....
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: ville79 skrivet 26 nov-17 kl 19:34
Jag har konserverat svamp i ugnen med dessa lättöppnade och det funkar fint.. det har av naturliga skäl inte blivit något långtidstest än.. Det behöver inte vara kliniskt rent i plåtfalsen, bara anliggningsytan är ren.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: ensamhet skrivet 26 nov-17 kl 22:04
Dessutom länkar du till den "fabrikanten" som har i särklass högst, både procentpåslag och på priser överlag....

Och var finns det billigare lock då?
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: christelle skrivet 27 nov-17 kl 14:02
Dessutom länkar du till den "fabrikanten" som har i särklass högst, både procentpåslag och på priser överlag....
Nu var det ju bara ett exempel apropå "gammaldags" lock som hårdvaluta. Alla aktiva på Bitavlan vet vilken fabrikant du ideligen förordar så jag hade lika gärna kunnat länka till den.
Dock är troligen inte "din" firma billigare sett till de små inköpsmängder av lock vi självhushållare behöver.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: Svea-Svea skrivet 23 feb-18 kl 20:02
Jag har konserverat svamp i ugnen med dessa lättöppnade och det funkar fint.. det har av naturliga skäl inte blivit något långtidstest än.. Det behöver inte vara kliniskt rent i plåtfalsen, bara anliggningsytan är ren.

Skicka dom lättöppnade locken till mej ;) Skämt åsido så vill jag gärna också veta mer om hur dom funkar i längden. Jag har lite artros i tumbaser och fingerleder som kommer bli värre med åren, även om jag tränar handstyrka och smidighet m.m. Så jag gillar att dom nya locken är lätta att öppna och lär uppskatta dom än mer med tiden.

Dom senaste åren har jag inte konserverat nånting men ställer undan bra burkar ibland för framtida behov. Då kan jag börja spara på båda sorternas lock nu och förhoppningsvis använda mest av dom lättöppnade så småningom.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: torpjens skrivet 23 feb-18 kl 20:15
De där lättöppnade locken påminner lite om den typ av lock som används för hemkonservering i bl.a. USA.
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/d5/Mason-jar-lids.jpg)


Skillanden är väl att på dem kan man ta loss plattan och köpa nya plattor. Därmed får man alltid en fräsch packning och till liten peng (i USA då) eftersom man bara köper en del av locket. Därför tror jag att det i princip funkar bra med den typen av lättöppnade lock men som sagt av andra ovan gäller det att få rent. Förhoppningsvis tas detta ett steg till så småningom så vi får lösa lock med lösa ringar.


Annars finns det ju ställen där man kan köpa lock billigt. Jag har handlat av de här http://www.nordicpack.com/accessory-lines/metallock/#.WpBn_K7ia00 (http://www.nordicpack.com/accessory-lines/metallock/#.WpBn_K7ia00) nån gång och det var helt ok priser tycket jag då, utan att ha jämfört så mycket. Tror jag betalade typ 1 kr/lock, då för något år sedan.
Titel: SV: Burkar med de nya "lättöppnade" locken - lämpliga för konservering?
Skrivet av: ManPåGården skrivet 23 feb-18 kl 21:23
Hej på er återanvändare av burkar. Här är en som ofta gör det. Det är gummipackningens släthet, helhet som avgör om locket sluter tät. Jag gillar klicklocken, då vet man om vakuumet tog. De nya tvådelade har lika tätfunktion. Diska rent, diskmaskin tar allt, till och med silllukt efter dubbel disk. Har visst två år gammalt äppelmos som är som nästan nytt. Jag kör till locken rostar.
/Z