Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Besksöta skrivet 11 nov-17 kl 11:20
-
Om man vill göra ostformar av trä, måste de vara av något särskilt träslag? Är det något mer man ska tänka på?
-
Vanligt är att använda bok. Du bör ha stående årsringar då den ju utsätts för mycket fukt. Stående årsringar gör att den inte slår sej så mycket. Där måste finnas plats så att virket kan svälla. Gör du den för tajt kan den ju bli förstörd pga svällningen. Finns säkert många bilder på detta i på nätet.
-
Anledningen till att använda rödbok, liksom valet av träet i de svensktillverkade glasspinnarna och köksredskapen är bok, är ju för att det är vårt enda svenska träslag som helt saknar smak.
-
Hej Besksöta! Kul att du ska slöjda egen ostform. Jag hade valt björk. I denna länk använder dom ask eller björk. Lycka till👍🏼
https://historisktliv.wordpress.com/category/ostformar/
-
Jag har också funderat på olika formar. Har tillgång till cnc maskin som fräser trä så man skulle kunna få till mycket olika mönster text eller logotyper. Men har också funderat på materialval.
Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
-
Tack så mycket för svaren! Kom gärna med fler tips :)
Hur är det med gran och tall? Är de helt olämpliga?
-
Gran och furu lämnar mycket smak efter sig... Jag skulle utan tvekan satsa på bok.
-
Hittade en tråd här på forumet från år 2006. Mat och tillvaratagande, Mejeriprodukter, Snickra ostformar.
Det framgick av en som prövat att furu inte gav bismak till osten. Björk förordades men utan förklaring varför.
-
Hittade en tråd här på forumet från år 2006. Mat och tillvaratagande, Mejeriprodukter, Snickra ostformar.
Det framgick av en som prövat att furu inte gav bismak till osten. Björk förordades men utan förklaring varför.
Bokträ är oöverträffat i samband med mat, men bok växer inte i hela landet. Björkträ är också starkt, harmlöst och smaklöst och kan alltså användas istället.
Jag gör inga ostformar, men använder redskap av björkträ, bland annat för att röra om när jag brygger vin.
Förr fanns det i Sverige små fina vispar av björk: de funkade också. Skärbrädor av björk är också bra.
-
Förvisso kommer björken på andraplats, men helt smaklös är den inte...
-
Björk är snarare ett ytterst smakfullt träslag :)
-
Björk är snarare ett ytterst smakfullt träslag :)
Ojdå! Har en björkpinne liggande. Ska ta en tugga och smaka!
-
De ostar man lagrar har man ju på ohyvlade granplankor så det måste väl gå.
Skickat från min iPad med Alternativ.nu