Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 08 maj-07 kl 17:29
-
Förlorar man mycket näring genom att torka istället för att frysa in? I så fall, gäller det alla livsmedel överlag?
-
Förlorar man mycket näring genom att torka istället för att frysa in? I så fall, gäller det alla livsmedel överlag?
Det beror på hur du torkar.
Torkar du i låg temperatur så sparas den mesta näringen.
-
OK! Tack för snabbt svar! Tyvärr har jag ingen vedspis eller annat bra ställe att torka långsamt. Torkar en torkapparat långsamt? Antar att det går ställa in... Men att torka på låg temp i ugn måste ju slösa med energi.
-
Jag har bara torkat äppelringar och nässlor, men det har gått bra i rumstemperatur. (Jo, rönnbär i ugn också) Har även sett att man kan sätta en lampa under en torkställning, fast då kanske man ska kolla upp brandrisken. Nu vet jag inte vad du tänker torka. Men jag fick en riktig tankeställare ang. elslöseri när jag torkade trolldeg i ugn och tror att jag inte vill göra det mera. Har du inget varmt rum som vind t ex?
-
OK! Tack för snabbt svar! Tyvärr har jag ingen vedspis eller annat bra ställe att torka långsamt. Torkar en torkapparat långsamt? Antar att det går ställa in... Men att torka på låg temp i ugn måste ju slösa med energi.
Ja torka i elugn är ingen bra idé, drar en massa onödig och dyr energi.
Jag torkar antingen över kaminen eller i torkapparat.
Min torkapparat kan man ställa in värmen på.
Fördelen med torkning är att maten blir lätt att förvara, håller sig länge och går snabbt att koka upp igen till goda soppor och grytor.
Jag brukar blanda torkat kött, svamp, skivad potatis, tomat, ärtor, paprika i påsar med lite peppar och salt och ta med dessa när jag är ute och jagar eller sätter fällor.
När det blir matdags kokar jag bara upp lite vatten och häller ner blandningen och efter några minuter har man en god soppa.
Ungarna använder torkapparaten till att torka äpplen, bananer och annan frukt till snack. Och frugan torkar plommor och tomater.
/Fred
-
Varför inte bygga en soltork i sommar?
http://www.i4at.org/surv/soldehyd.htm
Men pastörisera efteråt,för att undvika småkryp
'If you want to store the dried fruit for any great length of time, it is best to pasteurize the slices to destroy any insect eggs. To do this, when drying is complete, freeze the fruit for several days at zero degrees in a deep freeze (the freezer compartment of a refrigerator won’t do), or heat in a 175 degree oven for 10-15 minutes'