Alternativ.nu

Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: Georgisten skrivet 26 aug-04 kl 23:38

Titel: Sniglar
Skrivet av: Georgisten skrivet 26 aug-04 kl 23:38
Finns det någon som odlat sniglar här inne? Hur går det till? Och är det lönsamt?
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Sofia skrivet 24 sep-04 kl 21:52
Det låter helt tokigt att odla levande varelser. För mig är det bara växter som är odlingsbara ::)
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: john skrivet 24 sep-04 kl 23:21
Det låter helt tokigt att odla levande varelser. För mig är det bara växter som är odlingsbara ::)

Hört talas om fiskodling?  ;)
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Neiklot skrivet 24 sep-04 kl 23:56
Vinbergssnäckor (sniglar med skal, alltså) är det bara att plocka från närmsta trädgård, om du frågar först.

Dom flesta vill bli av med dom, fast själv ser jag dom som kanontillskott under friluftsliv. :-)
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Sofia skrivet 25 sep-04 kl 21:59
John: Japp, men det låter lika knasigt det :o
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: john skrivet 26 sep-04 kl 03:07
John: Japp, men det låter lika knasigt det :o
::)

Kolla, jag håller upp hela citatrutan med pannan på vänsterflanken!
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Sofia skrivet 26 sep-04 kl 09:56
John: Wohoo! Vilket partytrick! ;)
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: manna skrivet 27 sep-04 kl 09:56
::)

Kolla, jag håller upp hela citatrutan med pannan på vänsterflanken!


Och det tog det ett tag innan jag fattade, kan jag säga. Fick inte ihop det med vare sig fiskodlingen eller de tidigare nämnda sniglarna...
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: hanzzon skrivet 09 okt-04 kl 15:45
hehe..
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Gruff skrivet 01 feb-05 kl 14:10
Vargalyster, jag vill minnas att jag sett ett reportage nånstans om en kvinna som odlade sniglar i växthuset. Ja, så mkt. växter hade hon inte där längre  ;) Hon matade dom med överblivet grönt ifrån mataffären.
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Monica skrivet 01 feb-05 kl 20:27
Det, mina kära vänner, är en mycket lönsam affär. Det krävs dock att man flyttar *hagen* med jämna intervaller för att undvika sjukdomar.....

(min etta och tvåa på tangentbordet har lagt av  >:()
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: fjällan skrivet 05 feb-05 kl 16:22
vi har massor av vinbärssniglar på gården .behöver inte odla dom alltså. men hur gör man när man tillagar dom? ska dom svälta nåt dygn gå på sand, eller sköljas på något sätt är det gott eller. vart nyfiken men vet och kan inget om tillväga gångssättet
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: manna skrivet 05 feb-05 kl 23:18
Här springer jag omkring och räddar snäckor från att bli söndertrampade - och så ska ni ÄTA dem!!!   :o

Kan ni inte bara nöja er med vitlökssmöret??
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Gruff skrivet 06 feb-05 kl 13:01
Här! Svaret på ens frågor finns ofta närmare än man tror  ;)

http://www.alternativ.nu/handbok/djur/snackodling.html
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: manna skrivet 06 feb-05 kl 16:13
Vinbergssnäckan är flerstädes utdöd eller sällsynt och är idag en hotad art i stora delar av sitt utbredningsområde.


Odla snäckorna och plantera ut dem i stället för att käka upp dem! Det är inte ekonomiskt lönsamt, men ekologiskt. Och det borde väl vara värt något det oxå?
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Gruff skrivet 06 feb-05 kl 20:40
Den är dessutom inplanterad.....*host* :-X
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: manna skrivet 07 feb-05 kl 17:02
Den är dessutom inplanterad.....*host* :-X

Vad har det med saken att göra?
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: Gruff skrivet 07 feb-05 kl 17:10
Klart att den har ett värde, precis som, skatan, fasanen, klippduvan, rapphönan o.s.v. (alla inplanterade), det är inte det. Utan bara att jag inte kan låta bli att dra på munnen lite när man pratar om "utrotning" av ett djur som inte kommit hit på naturlig väg, och alltså knappt hör hemma i detta "utbredningsområde".

Undrar hur det hade låtit ifall tigrarna drottning Christina (som ju tog hit skatan från kina) lät utplantera på kunglia djurgården i stockholm, hade förökat och spritt sig. Och minken, har den ett berättigande? Vart går gränserna? Är ett trevligt eller sött djur mer värt en en som gör skada eller dras med fördommar? Ska man gnälla över kanadagåsens bajs på stränderna eller köpa badtofflor och glädjas? Katten i sandlådan?

Inte ens gråsparven är inhemsk, men den har i alla fall kommit hit självmant. Och ingen är gladare än jag att se att staren är tillbaka efter att man slutat spränga dom i luften i fruktodlingarna nere i europa.

Men frågeställningen är oerhört intressant! Dock tänker jag själv inte diskutera det mer. Jag har fått huvudet avhugget för många gånger för det.
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: manna skrivet 08 feb-05 kl 19:43
Ja, men ska vi ta bort allt som inte har varit här från början så blir det inte så himla mycket kvar... För, som du säger, var ska vi sätta gränserna? Våren 1830? Vid inlandsisen?

Äh, att förvalta vikingaarvet eller försöka upprätthålla det svenska (eller hur man nu ska uttrycka det) är inget jag tycker är något att lägga krut på. Världen förändras. Nu finns snäckorna här. Jag gillar dem och tänker inte för allt i världen äta upp dem.
Titel: Re:Sniglar
Skrivet av: fixthecat skrivet 29 sep-05 kl 17:14
Jag älskar sniglar, både att äta och att bara se på dem. Har själv tänkt börja föda upp dem (odla), kan inte tänka mig ett lugnare arbete.
Det finns inte mycket information om hur man gör, men i Jesper Aspegrens och Rickard Nilssons bok:"Mitt i Maten" finns en sida om Sveriges första snigelfarm. Gården ligger i Gråmanstorp utanför Klippan i Skåne och deras årsproduktion är (var när boken kom till) 800 kg årligen.
Väldigt lite finns beskrivet om själva odlingen. Det är inte bara att släppa dem lösa om man vill ha effektivitet och god avkastning, men de tycks inte ha svårt att avsätta skörden till grossister och restauranger.
Hoppas att du lyckas med din odling!  Herregud såna tråkmånsar som verkar dominera i detta forum. Miljötalibaner och glädjedödare, "Get a Life!"
Titel: Tillaga sniglar
Skrivet av: södra korset skrivet 02 jan-06 kl 22:37
Fjällan undrar hur man tillagar (äkta) sniglar.

Jag har lagat sniglar några gånger i mitt labratorium på Madagaskar.

Där lever sniglarna vilt.
Uppköpare betalar cirka 30 öre kilot ute i byarna.
Det finns snigelodling på Madagaskar.
Både uppköpta och odlade sniglar slutar i konservburkar med destination Frankrike.
Villkorsmässigt - alltså hur mycket av slutpriset som samlarna får - är bedrövlig profit som alltid i fattiga länder.
Ekologiskt är snigelsamling på Madagaskar inget problem så långt jag kan förstå.

Tyvärr så förstår inte lokalbefolkningen att sniglarna i sig själva är en mycket mer värdefull proteinkälla - än näringsvärdet de kan köpa för de pengar de får in vid försäljning av sniglar.
I begreppet "förstår" ligger ingen värdering "von oben".
(Att lokalbefolkningen inte äter sniglar kan ju likagärna bero på andra kulturella eller religiösa skäl som jag inte förstått finns.)
De kan ju heller inte handla till exempel rom och cigaretter med sniglar som betalningsmedel, utan sniglarna måste först förvandlas till reda penningar för att deras "värde" skall gå att transformera till rom och cigaretter.

***
Det är gott om sniglar "ankora" i östra Madagaskars kusttrakter.
För framgångsrik snigelfångst utrustar man sig med en hink (gärna med lock) och en ficklampa och går ut på stigen en regnig kväll ett par timmar efter mörkrets inbrott.
Där kryper många sniglar, och det krävs förståss ingen särskild snabbhet eller teknik för att fånga dem.

När man kommer hem lägger man sniglarna i en stor plastbalja, som täcks så att sniglarna inte kan "smita".
Lite vått gräs är hyggligt att lägga i baljan.

Sniglarna skall stanna i baljan i cirka tre dygn för att "rensa tarmen".

Kokas i cirka 20 minuter, och läggs levande i kokande vatten som "andra skaldjur".

Med en gaffel tas de kokta sniglarna ur sina skal.
(Skalen kan antagligen krossas och blandas i hönsfodret, alternativt slängas där man eldar ris och bli till kalktillskott i aska för grönsakslandet)

Den mjuka bakre delen av sniglarna tas bort (och hamnar i hönsmaten).

De kokta sniglarna är slemmiga.
Jag använde 96% sprit för att tvätta bort slemmet.
(Pris 30 kr/liter på Madagaskar - även för den som inte är läkare)

De kvarvarande köttiga och avslemmade delarna av sniglarna kan skäras i snå bitar och stekas.

Serveras med ris, en bit palmhjärta och kanske en sås av mogen mango och tomat.

Om det är säsong för avocado tror jag att de stekta sniglarna (avsvalnade) med fördel kan blandas med hemmagjord majonäs och vitlök, för att utgöra fyllning i de förlovade avocados som herren givit både vegatarianer och oss blandbrukare.

Observera att det jag skrivit nyss är helt utifrån mina egna erfarenheter av snigelfångst och matlagning i tropikerna.
Det är endast jag som kan ställas till svars ifall missnöje uppkommer på grund av de meddelade erfarenheterna.

Överlåtes utan copyright

Gott nytt snigelår

Mats