Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Blomme skrivet 07 maj-07 kl 20:42
-
Jag har funderat lite på vart allt renkött tar vägen?
Det finns ju massor av renar i Norrland och ingen vill väll ha en gammal ren och tugga på. Hur mycket slaktas tro och blir det mesta hundmat?
Det är ju ingen som köper det i Skåne vad jag vet, är det Halläningar och uppåt som äter allt?
-
Sambon brukar köpa renkorvar när det är marknad i staden så en del hamnar iaf. i denna stuga :D
-
Det äts upp såklart, av människor främst.
http://www.renomera.se kan du köpa kanske.
-
jag köper ren direkt av en same....mycket fint kött...som älg men lite mer smak.
Inga problem få det fraktat...ex. bussgods fungerar utmärkt.
Och jag köper ett djur som jag vet hur det haft det ;)
-
Tror det slaktas runt 50 000 ren om året i Sverige.. enligt jordbruksverket :) Beror ju självklart på hur stor renstammen är.
-
Jag har funderat lite på vart allt renkött tar vägen?
Det finns ju massor av renar i Norrland och ingen vill väll ha en gammal ren och tugga på. Hur mycket slaktas tro och blir det mesta hundmat?
Det är ju ingen som köper det i Skåne vad jag vet, är det Halläningar och uppåt som äter allt?
Det äts till största del upp av människor, även som stockholmare kan man beställa hel/halv eller kvarts ren. Och renskav finns ju att köpa i de flesta butiker (eller fanns i allafall....är några år sen jag besökte Sverige).
Saknar verkligen renkött....gravad renfile och torkad bog är nog så nära himmelriket man kan komma i matväg.
Men vitsvanshjort smäller nästan lika högt.
-
Jag köper renskav på Coop Konsum (älgskav också). Jättegott. :) Försöker undvika all annant kött i kött- och frysdisken.
-
Tror det slaktas runt 50 000 ren om året i Sverige.. enligt jordbruksverket :) Beror ju självklart på hur stor renstammen är.
Det är ett respektabelt antal, mycket renkött att göra sig av med.
Mycket går kanske till skogstomtarna i Finland?
-
Skogstomter i Finland? Finland har sina egna renar och likaså Norge.
Det mesta skickas till grossister/restauranger.. 70% cirka.. 30% skickas ut till butiker (mest renskav)..
-
Vet någon ur det är med cesiumhalten i renköttet
viken nivå ligger den på nu ??
-
safe to eat
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1159&a=539172 (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1159&a=539172)
-
Tack för länken :)
Nu vet jag att det är ok att äta ren som slaktats innan den ätit lav.
Och att jag inte ska äta hjortron !
Mvh Rosa
-
Beror ju på vart du plockar dem, och hur mycket du äter också. Jag försökte hitta någon mer aktuell information men mitt googlade var inte det bästa idag. Dock är ju allting som säljs på butiken bra.
Är ju farligare att ta sig till butiken dock, allt möjligt som kan hända på vägen dit.
-
ja håller med fredd om torkad bog...himelskt gott...var maten på dotterns studentmiddag här hemma ;D
det är bättre än godis ju!
jag brukar torka 2 bogar åt gången ocg sen så karvar vi av det till det är slut...en tallrik med torkat är slut på ett nafs en tvkväll! fortare än samma mängd chips! och inge onyttigt :P
-
Jag tror tyskarna glufsar i sig en hel del ren....mitt fackombud säljer renkött (grossist) och han talar mycket varmt om tyskarnas aptit .....
-
Just nu är man lite fattig men jag skulle gärna köpa en hel ren i framtiden, men jag känner tyvär ingen same... :-\....
Jag vill ju inte köpa en mikroskopisk bit renfile a´500kr kilot.....
Helst skulle jag vilja köpa den bara avblodad och urtagen så jag kan behålla skinnet och ev hornen....
Men om jag ska bila upp till norrland och tillbaka så blir det en dyr ren.... ;)
-
Blir nog dyrt om du ska få köpa loss en kropp med skinn och horn. Djuren avblodas, flås och tas ur direkt på plats + allt kött som säljs ska vara veterinärbesiktigat. Skinnen och hornen bereds och japanerna är som galna efter horn av ngn anledning... ::)
Själv tar jag inte i ren med tång ens då lukten av renkött får det att vända sig i magen på mig. :-X
-
Jag har funderat lite på vart allt renkött tar vägen?
Det finns ju massor av renar i Norrland och ingen vill väll ha en gammal ren och tugga på. Hur mycket slaktas tro och blir det mesta hundmat?
Det är ju ingen som köper det i Skåne vad jag vet, är det Halläningar och uppåt som äter allt?
Jag kan inte annat tro än att detta inlägg var ämnat som ett skämt !
Svensk rennäring expoterar en ansenlig mängd renkött, bl.a. Norge är en stor importör och jag kan lova att det är inte hundmat.
Jag har bott i Skurup och Malmö i 10 år, och det var aldrig några broblem att införskaffa renkött de gånger vi ville ha det.
och visst var det skåningar som köpte också, och en sak är säker, det är klart vanligare med renkött i Skåne än vad det är med svartsoppa i Norrland
-
Jag har aldrig sett renkött i någon affär, varken i Västsverige eller i Tyskland fastän jag alltid kikar efter "vilt". Förutom renskav då. Men det är ju en sorts avfallsprodukt, div. köttslamsor och sånt. Det kanske går att beställa, men säkert inte bara ett par kilo eller så.
-
Har sett renkött både i Borås och Göteborg, så det finns att få tag på här i Västsverige också !!
/Gugge
-
När jag bodde i Stockholm kunde man beställa renkött via dåvarande Esso motorhotell uppe i Solna.
Har dock för mig att minimumbeställningen var ett halft djur.
-
Jag har aldrig sett renkött i någon affär, varken i Västsverige eller i Tyskland fastän jag alltid kikar efter "vilt". Förutom renskav då. Men det är ju en sorts avfallsprodukt, div. köttslamsor och sånt. Det kanske går att beställa, men säkert inte bara ett par kilo eller så.
Renskav är ingen avfallsprodukt! Det är precis vad namnet säger, man "skaver" av flisor från en frusen bit renkött direkt ner i pannan mha en kniv. Det är fint kött och inget avfall, men jag kan inte med lukten eller smaken av renkött. :P
-
Renskav är ingen avfallsprodukt! Det är precis vad namnet säger, man "skaver" av flisor från en frusen bit renkött direkt ner i pannan mha en kniv. Det är fint kött och inget avfall, men jag kan inte med lukten eller smaken av renkött. :P
Det är för mycket senor i ett paket renskav man köper, och för dyrt !
-
Det är för mycket senor i ett paket renskav man köper, och för dyrt !
www.renomera.se
De har fin renskav utan en massa senor. 520 kr för 5 kg + frakt. (Nu blev jag sugen..). Man kan även beställa hel eller halv ren när det är säsong. (Webshopen är usel, så ring in beställningen.)
Testade en gång en sorts renskav i vacuumpack köpt på mataffären. Den "renskaven" var verkligen en avfallsprodukt! Senor långa som spagetti, höll på att kvävas *ryser*. Men riktig renskav är underbart!
-
Jag har aldrig sett renkött i någon affär, varken i Västsverige eller i Tyskland fastän jag alltid kikar efter "vilt". Förutom renskav då. Men det är ju en sorts avfallsprodukt, div. köttslamsor och sånt. Det kanske går att beställa, men säkert inte bara ett par kilo eller så.
Hejsan alla ! Jag vill bara upplysa om att renskav absolut inte är någon avfallsprodukt.
Renskav skärs direkt, och i halvfrusen form från t.ex bogbaldet
Vilken bit som används spelar ingen roll.Det är metoden som används som avgör om det är skav eller inte.
Som det har nämts tidigare så skaver man av bitar från köttet
Det är som att tälja.
Vad som också påpekats är att en del upplevt att skaven har varit seg och senig.
Detta beror sannorligt på felaktig hantering,alltså skärmetod.
Allt kött skall skäras tvärs över fibrerna.
skär man längst efter fiberriktningen så får man också ett segare kött,och följaktigen längre sammanhängande senor.
Denna skärmetod gäller även renskav.
Kebabb kött är en form av skav.och är i sitt årginal fårkött.
En kebabb är med andra ord "Fårskav i pitabröd".
// icko