Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Blomme skrivet 07 maj-07 kl 20:42

Titel: Renkött
Skrivet av: Blomme skrivet 07 maj-07 kl 20:42
Jag har funderat lite på vart allt renkött tar vägen?
Det finns ju massor av renar i Norrland och ingen vill väll ha en gammal ren och tugga på. Hur mycket slaktas tro och blir det mesta hundmat?

Det är ju ingen som köper det i Skåne vad jag vet, är det Halläningar och uppåt som äter allt?
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Balbina skrivet 07 maj-07 kl 20:52
Sambon brukar köpa renkorvar när det är marknad i staden så en del hamnar iaf. i denna stuga  :D
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 07 maj-07 kl 20:56
Det äts upp såklart, av människor främst.

http://www.renomera.se kan du köpa kanske.
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 07 maj-07 kl 21:04
jag köper ren direkt av en same....mycket fint kött...som älg men lite mer smak.
Inga problem få det fraktat...ex. bussgods fungerar utmärkt.
Och jag köper ett djur som jag vet hur det haft det   ;)
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 07 maj-07 kl 21:05
Tror det slaktas runt 50 000 ren om året i Sverige.. enligt jordbruksverket :) Beror ju självklart på hur stor renstammen är.
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Fred skrivet 07 maj-07 kl 21:08
Jag har funderat lite på vart allt renkött tar vägen?
Det finns ju massor av renar i Norrland och ingen vill väll ha en gammal ren och tugga på. Hur mycket slaktas tro och blir det mesta hundmat?

Det är ju ingen som köper det i Skåne vad jag vet, är det Halläningar och uppåt som äter allt?
Det äts till största del upp av människor, även som stockholmare kan man beställa hel/halv eller kvarts ren. Och renskav finns ju att köpa i de flesta butiker (eller fanns i allafall....är några år sen jag besökte Sverige).
Saknar verkligen renkött....gravad renfile och torkad bog är nog så nära himmelriket man kan komma i matväg.
Men vitsvanshjort smäller nästan lika högt.
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 07 maj-07 kl 21:26
Jag köper renskav på Coop Konsum (älgskav också). Jättegott.  :)  Försöker undvika all annant kött i kött- och frysdisken.

Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Blomme skrivet 07 maj-07 kl 21:35
Tror det slaktas runt 50 000 ren om året i Sverige.. enligt jordbruksverket :) Beror ju självklart på hur stor renstammen är.

Det är ett respektabelt antal, mycket renkött att göra sig av med.

Mycket går kanske till skogstomtarna i Finland?
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 07 maj-07 kl 21:37
Skogstomter i Finland? Finland har sina egna renar och likaså Norge.

Det mesta skickas till grossister/restauranger.. 70% cirka.. 30% skickas ut till butiker (mest renskav)..
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Rosa skrivet 07 maj-07 kl 21:51
Vet någon ur det är med cesiumhalten i renköttet
viken nivå ligger den på nu ??
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 07 maj-07 kl 22:00
safe to eat

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1159&a=539172 (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1159&a=539172)
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Rosa skrivet 07 maj-07 kl 22:13
Tack för länken  :)

Nu vet jag att det är ok att äta ren som slaktats innan den ätit lav.

Och att jag inte ska äta hjortron !

Mvh Rosa
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 07 maj-07 kl 22:16
Beror ju på vart du plockar dem, och hur mycket du äter också. Jag försökte hitta någon mer aktuell information men mitt googlade var inte det bästa idag. Dock är ju allting som säljs på butiken bra.

Är ju farligare att ta sig till butiken dock, allt möjligt som kan hända på vägen dit.
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 18 jun-07 kl 16:08
ja håller med fredd om torkad bog...himelskt gott...var maten på dotterns studentmiddag här hemma  ;D
det är bättre än godis ju!
jag brukar torka 2 bogar åt gången ocg sen så karvar vi av det till det är slut...en tallrik med torkat är slut på ett nafs en tvkväll! fortare än samma mängd chips! och inge onyttigt  :P
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: ledup skrivet 29 jun-07 kl 23:12
Jag tror tyskarna glufsar i sig en hel del ren....mitt fackombud säljer renkött (grossist) och han talar mycket varmt om tyskarnas aptit .....
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 02 jul-07 kl 10:24
Just nu är man lite fattig men jag skulle gärna köpa en hel ren i framtiden, men jag känner tyvär ingen same... :-\....
Jag vill ju inte köpa en mikroskopisk bit renfile a´500kr kilot.....
Helst skulle jag vilja köpa den bara avblodad och urtagen så jag kan behålla skinnet och ev hornen....
Men om jag ska bila upp till norrland och tillbaka så blir det en dyr ren.... ;)
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Elektra skrivet 25 jul-07 kl 20:10
Blir nog dyrt om du ska få köpa loss en kropp med skinn och horn. Djuren avblodas, flås och tas ur direkt på plats + allt kött som säljs ska vara veterinärbesiktigat. Skinnen och hornen bereds och japanerna är som galna efter horn av ngn anledning...  ::)

Själv tar jag inte i ren med tång ens då lukten av renkött får det att vända sig i magen på mig. :-X
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: icko skrivet 26 jul-07 kl 01:23
Jag har funderat lite på vart allt renkött tar vägen?
Det finns ju massor av renar i Norrland och ingen vill väll ha en gammal ren och tugga på. Hur mycket slaktas tro och blir det mesta hundmat?

Det är ju ingen som köper det i Skåne vad jag vet, är det Halläningar och uppåt som äter allt?

Jag kan inte annat tro än att detta inlägg var ämnat som ett skämt !

Svensk rennäring expoterar en ansenlig mängd renkött, bl.a. Norge är en stor importör  och jag kan lova att det är inte hundmat.
Jag har bott i Skurup och Malmö i 10 år, och det var aldrig några broblem att införskaffa renkött de gånger vi ville ha det.
och visst var det skåningar som köpte också, och en sak är säker, det är klart vanligare med renkött i Skåne än vad det är med svartsoppa i Norrland  
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 30 jul-07 kl 21:03
Jag har aldrig sett renkött i någon affär, varken i Västsverige eller i Tyskland fastän jag alltid kikar efter "vilt". Förutom renskav då. Men det är ju en sorts avfallsprodukt, div. köttslamsor och sånt. Det kanske går att beställa, men säkert inte bara ett par kilo eller så.
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Gugge (klehr65) skrivet 30 jul-07 kl 21:30
Har sett renkött både i Borås och Göteborg, så det finns  att få tag på här i Västsverige också !!
/Gugge
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Fred skrivet 30 jul-07 kl 23:29
När jag bodde i Stockholm kunde man beställa renkött via dåvarande Esso motorhotell uppe i Solna.
Har dock för mig att minimumbeställningen var ett halft djur.
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Elektra skrivet 17 aug-07 kl 23:17
Jag har aldrig sett renkött i någon affär, varken i Västsverige eller i Tyskland fastän jag alltid kikar efter "vilt". Förutom renskav då. Men det är ju en sorts avfallsprodukt, div. köttslamsor och sånt. Det kanske går att beställa, men säkert inte bara ett par kilo eller så.
Renskav är ingen avfallsprodukt! Det är precis vad namnet säger, man "skaver" av flisor från en frusen bit renkött direkt ner i pannan mha en kniv. Det är fint kött och inget avfall, men jag kan inte med lukten eller smaken av renkött. :P
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: SvenS skrivet 18 aug-07 kl 00:04
Renskav är ingen avfallsprodukt! Det är precis vad namnet säger, man "skaver" av flisor från en frusen bit renkött direkt ner i pannan mha en kniv. Det är fint kött och inget avfall, men jag kan inte med lukten eller smaken av renkött. :P

Det är för mycket senor i ett paket renskav man köper, och för dyrt !
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: Maran skrivet 18 aug-07 kl 09:53
Det är för mycket senor i ett paket renskav man köper, och för dyrt !

www.renomera.se

De har fin renskav utan en massa senor. 520 kr för 5 kg + frakt. (Nu blev jag sugen..). Man kan även beställa hel eller halv ren när det är säsong. (Webshopen är usel, så ring in beställningen.)

Testade en gång en sorts renskav i vacuumpack köpt på mataffären. Den "renskaven" var verkligen en avfallsprodukt! Senor långa som spagetti, höll på att kvävas *ryser*. Men riktig renskav är underbart!
Titel: Re:Renkött
Skrivet av: icko skrivet 04 sep-07 kl 11:55
Jag har aldrig sett renkött i någon affär, varken i Västsverige eller i Tyskland fastän jag alltid kikar efter "vilt". Förutom renskav då. Men det är ju en sorts avfallsprodukt, div. köttslamsor och sånt. Det kanske går att beställa, men säkert inte bara ett par kilo eller så.

Hejsan alla !   Jag vill bara upplysa om att renskav absolut inte är någon avfallsprodukt.
Renskav skärs direkt, och i halvfrusen form  från t.ex bogbaldet
Vilken bit som används spelar ingen roll.Det är metoden som används som avgör om det är skav eller inte.
Som det har nämts tidigare så skaver man av bitar från köttet
Det är som att tälja.
Vad som också påpekats är att en del upplevt att skaven har varit seg och senig.
Detta beror sannorligt på felaktig hantering,alltså skärmetod.
Allt kött skall skäras tvärs över fibrerna.
skär man längst efter fiberriktningen så får man också ett segare kött,och följaktigen längre sammanhängande senor.
Denna skärmetod gäller även renskav.

Kebabb kött är en form av skav.och är i sitt årginal fårkött.
En kebabb är med andra ord "Fårskav i pitabröd".

//   icko