Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: unstwita skrivet 04 aug-17 kl 18:40

Titel: Svartvinbärsmust!
Skrivet av: unstwita skrivet 04 aug-17 kl 18:40
Hej!
Är det någon som vet hur man gör svartvinbärsmust? 
Jag tänker pressa vinbären i en press.
Går det pressa upptinade bär/frukt med vad tror ni?
Titel: SV: Svartvinbärsmust!
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 04 aug-17 kl 19:06
Upptinade vinbär (både svarta och röda) är inga problem att pressa vanlig saft ur i allafall, de tappar just inget i smak heller vad jag märkt, så jag tror att det går.
Jag brukar alltid frysa in färska vinbär om man plockat mycket, sedan kan man välja vad man vill göra med dem i lugn och ro under vintern.



Titel: SV: Svartvinbärsmust!
Skrivet av: kurt skrivet 04 aug-17 kl 20:21
Man kan ju passera dem , men då kommer det med lite fruktkött, annars är det ett effektivt sätt att köra igenom många kg bär
Titel: SV: Svartvinbärsmust!
Skrivet av: hemul skrivet 11 aug-17 kl 22:03
Brukar köra i råsaftcentrifug. Problemet är ju att såna har rätt låg kapacitet innan filtret måste rengöras, ifall man har väldigt mycket bär.

Har funderat på om man inte bara skulle kunna pressa/stompa sönder dem, men vad redskap man har och hälla det hela i silduk och låta saften självrinna.

Provade att mixa röda vinbär med det blev jättekonstigt. Tjockt och det bildades nåt vitt som såg ut som äggvita. Inte aptitligt. Fick för mig att det var proteiner som koagularade av något mysko skäl.
Titel: SV: Svartvinbärsmust!
Skrivet av: Signe Timid skrivet 22 aug-20 kl 03:12
Jag kallpressar svartvinbär. Bären ska vara frysta innan, annars blir det för dåligt utbyte. Tar minst 10 timmar. Kör 10-20kg år gången. Av juicen gör jag juice, saft, måltidsdryck eller gelé. Tar naturligtvis rätt på bärresterna och gör russin av dem.
Svartvinbär har inte så högt utbyte som andra bär så det är viktigt att det är väl mogna bär.
Titel: SV: Svartvinbärsmust!
Skrivet av: greven2 skrivet 06 okt-20 kl 19:57
kör i assistenten med passersats, blir hur bra som helst! blanda med lite socker och vatten efter smak!