Alternativ.nu

Djur => Getter => Getraser & avel => Ämnet startat av: ANNE-CHARLOTTE HALLBERG skrivet 24 jul-17 kl 14:32

Titel: dvärgget
Skrivet av: ANNE-CHARLOTTE HALLBERG skrivet 24 jul-17 kl 14:32
Jag har tidigare haft lantrasgetter, som jag fick ta bort för att de var sjuka. Men saknaden efter getter är stor, och nu funderar jag på dvärggetter. Hur svåra är de att stängsla in? Hade aldrig några probelm med de gamla getterna. Hur gör man med dem när det är riktigt kallt, klarar de av den kylan? Kom med alla sorters råd, både negativa och positiva tas tacksamt emot.
Titel: SV: dvärgget
Skrivet av: Trollmor skrivet 24 jul-17 kl 20:28
Välkommen hit - eller kanske välkommen tillbaka?  :D

  Varför funderar du på att byta ras, om du nu trivdes med lantrasgetter?  Enligt mig är de mycket trevligare än dvärggetter, som har en tendens att köra hornen i varandra.

  Någonstans på forumet finns ett inlägg som rapporterar att ett gäng stackars dvärggetter stått och huttrat i den norrländska kylan.  Rasen kommer ju från Afrika!
Titel: SV: dvärgget
Skrivet av: Nina W skrivet 25 jul-17 kl 06:31
Känner en som skaffade dvärggetter och trodde att hon skulle kunna mjölka dom. Hon försökte verkligen men gav upp! För övrigt vet jag inte så mycket om rasen.
Titel: SV: dvärgget
Skrivet av: Trollmor skrivet 25 jul-17 kl 09:49
Det var ovanliga dvärggetter!  Nog brukar det gå att få dem vänliga mot folk!  Det är mot varandra de kan vara i tuffaste laget.

  Svenska lantrasgetter producerar nog mera mjölk än dvärggetter, men de individuella skillnaderna är stora.
Titel: SV: dvärgget
Skrivet av: ANNE-CHARLOTTE HALLBERG skrivet 25 jul-17 kl 11:33
Tack Trollmor!
Mina lantgetter var tydligen speciella, efter vad jag pratat med personer från föreningen allmogeget. Jag tycker att dvärggetter är otroligt söta, och under min uppväxt var jag på en lantgård, som kommunen äger. Där fanns de dvärggetter, och de älskade att ligga i knäet mm. I och för sig gjorde mina lantgetter det också. Funderar faktiskt lite på lantgetter, men de skall då komma från en fri CAE-besättning.
Nina personligen tror jag att det går att mjölka dessa, men då måste man nog vänja dem från början, med att ta på deras spenar.