Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Donpablo skrivet 21 jul-17 kl 22:22
-
Jag har hållt på och gjort öl i 2 år +, och tycker det är roligt, och gott, när man hittat något man gillar, för man ska ju för det mesta dricka ölen själv.
Gillar mest lager, men även Ale om de inte är sönderhumlade.
-
Jag har precis fått upp ögonen för bryggning, men inte kommit förbi vin ännu. Har en god vän som satsar stort och har importerat rostfri utrustning och byggt ett brygghus på tomten. Hans tidigare brygder har varit toppklass. Tanken är att vi skall starta ett litet mini-cooperativ och brygga tillsammans och sälja ett litet överskott. Skall bli kul, jag älskar ju öl.
Mvh
Magnus
-
jag har hållt på lite över 2 år, riktigt kul, och riktigt gott blir det.
-
Jag började göra eget öl för sisådär 5-6 år sedan.
Hittills har det bara blivit Ale. Något sommaröl, någon julöl och några olika matöl.
Det jag kan säga om att göra öl själv är att det blir dubbelt så gott och hälften så dyrt som de vanliga sorterna som finns på systembolaget.
-
Har ni några tips på sidor där det förklaras bra hur man går tillväga? Har varit sugen i många år men blir aldrig av.
Skickat från min SM-G935F via Tapatalk
-
jag köpte boken skriven av omnipollo bryggarna henok fentie och carl , där beskrevs det ganska bra, och även på btyggforum.nu, samt shbf.se. jag började med en coopers sats, som vart bra ,när jag la till lite extra spraymalt och annan jäst, sen har jag kört biab, och kör nu ett enkelt bryggverk. Inte alls svårt, renlighet är väl det viktigaste.
-
När man gjort öl efter olika recept några gånger kan man vilja göra ett helt eget öl.
Beersmith är till stor hjälp, men det finns även ett gratisalternativ, som verkar vara i samma klass.
http://www.brewtarget.org/ (http://www.brewtarget.org/)
Tvärr inte på svenska än så länge.
-
Det är ju roligt att folk odlar eget korn och maltar det och sedan gör eget öl
-
Det finns några som odlar korn, mältar och rostar i olika grad. En del odlar även humle. Av det gör de tillsammans med lämplig öljäst sitt Eget öl. Jästen går även den att odla fram en sort med en egen karaktär.
Allt detta är en omständig och ganska kostsam historia. Man har heller ingen kontroll på alphasyran i humlen utan olika mätmetoder.
Därför finns färdigrostade olika malt att köpa, även olika humle med olika smak och doft och jäst med olika karaktärer. Vatten är olika i olika landsändar. Med alla dessa variabler går det sätta ihop ett recept och brygga ett öl som man bör kunna kalla för sitt eget öl.
-
Ja, men öl med färdigrostad malt och köpt humle är ju som att blanda juice från koncentrat, och sedan stolt säga att man gjort egen juice!
-
Ja, men öl med färdigrostad malt och köpt humle är ju som att blanda juice från koncentrat, och sedan stolt säga att man gjort egen juice!
Ungefär som när man lagar mat eller bakar med köpta ingredienser. Hembakt bröd får en liten annan klang med ditt resonemang.
-
Det verkar som kurt har en väldigt snäv definition på ordet eget.
Enligt https://sv.wiktionary.org/wiki/egen (https://sv.wiktionary.org/wiki/egen) kan ordet betyda att något är annorlunda. Om man brygger efter ett recept man själv totat ihop blir nog det ölet olika något annat öl man känner till. Det är då ett eget öl.
Brygger man efter ett spritt recept på råvaror man köpt äger man dessa råvaror. Man äger således det öl man bryggt. Det är med andra ord ens eget öl. Det är ingen annan som äger det.
-
Jag har bryggt i ca. 9 år och har startat ett gårdsbryggeri sedan 3 år tillbaka. När det gäller att odla själv, korn & humle, är det kanske möjligt för eget behov, problemet är att du har noll koll på humlens alfasyra eller proteininnehåll i malten såvida du inte har utrustning för att mäta detta. Finns max en handfull bryggerier i världen som har egen produktion av humle & malt, så det behövs verkligen inte för att göra ett "eget" öl. :-)
Det kan absolut vara en kul grej, men det är att skjuta lite från höften. Skål
-
Det verkar som kurt har en väldigt snäv definition på ordet eget.
Enligt https://sv.wiktionary.org/wiki/egen (https://sv.wiktionary.org/wiki/egen) kan ordet betyda att något är annorlunda. Om man brygger efter ett recept man själv totat ihop blir nog det ölet olika något annat öl man känner till. Det är då ett eget öl.
Brygger man efter ett spritt recept på råvaror man köpt äger man dessa råvaror. Man äger således det öl man bryggt. Det är med andra ord ens eget öl. Det är ingen annan som äger det.
Grattis till ditt 1000e inlägg ;D
-
Brygger för hemmabruk sen tio år tillbaka. Tycker det blir gott och ekonomiskt. Blir eget korn och humle i framtiden.
Råvaror kan hittas på tillexempel maltmagnus eller humle. Större städer har ofta fysiska butiker.
Kurt är bara ett troll som inte kan hålla sina osakila åsikter för sig själv. Sprida dålig stämning med sina besserwisserfasoner kan han göra någon annanstans.
-
jag har bryggt i ca 1 år nu och gillar det verkligen. soda öl att ta en kväll med trevligt sällskap men köper färdiga recept
-
Bryggde 22 liter igår av ett nypåhittat recept. Tänkte det ska bli en ganska ljus ale med aningen citrus i smaken.
Vi får se i början på juni om jag tänkt rätt.
I dag satt jag och funderade på nästa beställning ingredienser. såg ett bryggverk för knappt 4 000 Sek. Blev verkligen sugen.
-
Bryggde 22 liter igår av ett nypåhittat recept. Tänkte det ska bli en ganska ljus ale med aningen citrus i smaken.
Vi får se i början på juni om jag tänkt rätt.
I dag satt jag och funderade på nästa beställning ingredienser. såg ett bryggverk för knappt 4 000 Sek. Blev verkligen sugen.
jag har ett bryggverk på 30 liter och ångrar inte det köpet. mycket enklare än att brygga med kastruller
-
Har ni några tips på sidor där det förklaras bra hur man går tillväga? Har varit sugen i många år men blir aldrig av.
Skickat från min SM-G935F via Tapatalk
https://www.youtube.com/watch?v=tu3Vj-b2taY&t=202s (https://www.youtube.com/watch?v=tu3Vj-b2taY&t=202s)
-
Har sedan åttiotalet använt mig av koncentrat Coopers lager. Blir bättre än systemölen. Jag brukar rekomendera nybörjare att använda petflaskor.
-
Har också bryggverk på 30L med pump för cirkulationen. Köpte det billigaste som fanns för några år sedan och modda detta med ett rör genom maltbädden (typ som Grainfather fast för 1/2 priset). Grymmt smidigt och gott!
-
fick en gör det själv-sats i julas som var kul o god.
Öppnade upp ett intresse så nu har jag testat jäsa mjöd.