Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nordells Musteri skrivet 20 jun-17 kl 08:46

Titel: Hållbarhet Marmelad o saft
Skrivet av: Nordells Musteri skrivet 20 jun-17 kl 08:46
Hej
Vad säger man det är för hållbarhet på oöppnad marmelad kokad med syltsocker?
Vad säger man om hållbarhet för saft?


Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)

Titel: SV: Hållbarhet Marmelad o saft
Skrivet av: christelle skrivet 20 jun-17 kl 09:02
Hej
Vad säger man det är för hållbarhet på oöppnad marmelad kokad med syltsocker?
Vad säger man om hållbarhet för saft?


Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475[/url])

Kolla upp det med Livsmedelsverket om du ska sälja till konsument.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/markning-av-forpackade-livsmedel.-livsmedelsverkets-broschyr.pdf (https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/markning-av-forpackade-livsmedel.-livsmedelsverkets-broschyr.pdf)
Titel: SV: Hållbarhet Marmelad o saft
Skrivet av: torbjorn skrivet 20 jun-17 kl 19:55
Så länge den inte har möglat eller börjat jäsa så kan den anses användbar.

Två år brukar inte vara några problem, men fem år är nog i längsta laget. 5 år gammal lingondricka har ofta förlorat rödfärgen och börjar bli brun, svartvinbärssaft brukar inte verka särskilt fräsch efter den tiden även om den i och för sig kan vara drickbar.
En del känsliga och svårsteriliserade saker - t ex sådant där rabarber, äpplen/päron eller plommon ingår - kan vilja jäsa hur noga man än har varit, och bör nog  förbrukas inom ett halvår om man inte kan frysa in dem.