Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Be skrivet 05 jun-17 kl 11:03
-
Gladde min dag: "...allotments not only provide yields rarely matched by commercial horticulture ..., but simultaneously provide exceptionally high delivery of a wide portfolio of other ecosystem services."
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1365-2664.12254/full (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1365-2664.12254/full)
-
Jo, den slutsatsen kändes väl ändå rätt så förutsägbar?
Problemet ligger väl i antalet arbetstimmar per enhet skörd. Där vinner ju koventionell ordling och det är väl därför matproduktionen ser ut som den gör.
Men i framtiden, om jag får frågan om min odling säga: "Jag odlar inte, jag tillhandahåller ekosystem tjänster" :)
MVH
Magnus
-
Man kan säkert få mycket mera potatis om man odlar dem i hinkar, men är det realistiskt att ersätta hela Sveriges potatisodling med hinkodlad potatis?
-
Jonä, ingen överraskning precis men jag blev så glad över att någon gjort en studie i ämnet!
Sen tänker jag att arbetstimmarna räknar man väl främst i ett kapitalistiskt system? Om vi bara satsade på att producera det vi behöver och struntade i resten skulle inte priset (arbetstimmarna) ha samma betydelse.
-
Man kan säkert få mycket mera potatis om man odlar dem i hinkar, men är det realistiskt att ersätta hela Sveriges potatisodling med hinkodlad potatis?
Grejen blir ju att man då kan odla på områden där man annars inte odlar eller ens kan odla. Och om en del av det vi behöver produceras i urbana miljöer behöver vi ju inte skövla skogar för att få mer åkermark. Särskilt viktigt på områden där åkermarken är knapp och skogen är skyddet mot erosion.
För att inte tala om en eventuell övergång åtminstone delvis från åkerodling (årsvis odling) till permanenta anläggningar som skogsträdgårdar! https://xn--skogstrdgrden-hfbr.xn--stjrnsund-x2a.nu/