Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Gröfre Slissing skrivet 05 maj-17 kl 08:20

Titel: " Filk !"
Skrivet av: Gröfre Slissing skrivet 05 maj-17 kl 08:20
Hej!
Maria Kristina "Tina" Nordström nämnde till min glädje ordet ”filk” i  ett av sina matprogram. Det är den hinna som stundom kan kännas på ytan av vissa livsmedel ; själv har jag känt / erfarit detta när det gäller korv! Gissar att renlighetsivrare kastar korven! Så icke ”Tina!” Hon nämnde att det vara var att tvätta  med litet vatten !
SAOB kallar detta  ”mögel; orenlighet,”
Det är således helt  bara att tvätta av korven , som helst bör användas / tillredas omedelbart. Har gjort så, och intet negativt förmärkt. Med kännedom om vissa damer beteende när det gäller livsmedel kan jag mycket väl tänka mig att sådan korv ofta kastas.

Ordet ”felk” med tjock ”l” förekom i min barndom ,( boende som jag är i kusttrakterna i östra Småland) och för de dåvarande husmödrarna var det inte obekant, och att kasta mat på grund av detta var otänkbart!

Har niiii råkat ut för detta?

Hälsning!
G S
Titel: SV: " Filk !"
Skrivet av: Harry Tiften skrivet 05 maj-17 kl 14:22
Jag  är förvånad över att inte fler svarat!  De kan väl inte va så att de inte vet?
det här förekommer ofta i hushåll med begränsad ekonomi.
Har du valt fel namn på trån?
Känner till de du frågar om. jag har råkat ut för det många gånger . men det gör inget, bara tvätta me vatten och annvänd det medetsamma.Jag kan också tänka mej vad renläriga anser!
Harry
Titel: SV: " Filk !"
Skrivet av: tropfrog skrivet 05 maj-17 kl 21:44
Jag kör enligt principen lukta och smaka. Om det verkar bra då så är det bara att köra.

Mvh
Magnus