Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Falin skrivet 04 maj-07 kl 05:56
-
Jag har en tacka som jag ska slå ut, hon är dels svår att hålla i hull och så fick hon juverinflammation efter lamningen. Är det någon vits att låta henne äta upp sig över sommaren, och slakta i höst, eller ska jag låta henne åka med de sista lammen nästa vecka?
Jag skulle gärna vilja ha skinnet, och eftersom hon är klippt för bara en månad sedan talar det ju i så fall för att vänta. Men spelar det någon roll ur slaktsynpunkt? Får man något för en tacka? (Annars kvittar det ju.)
-
Jag har en tacka som jag ska slå ut, hon är dels svår att hålla i hull och så fick hon juverinflammation efter lamningen. Är det någon vits att låta henne äta upp sig över sommaren, och slakta i höst, eller ska jag låta henne åka med de sista lammen nästa vecka?
Jag skulle gärna vilja ha skinnet, och eftersom hon är klippt för bara en månad sedan talar det ju i så fall för att vänta. Men spelar det någon roll ur slaktsynpunkt? Får man något för en tacka? (Annars kvittar det ju.)
Om tackan är ok f.ö. och äter är det en bra idé att spara henne till hösten. Skinnet blir mycket snyggare då. Köttvärdet stiger nog också om hon kan äta upp sig en del. Köttvärdet är inte högt på tackor men att skicka henne nu ger ingenting. Till hösten får du iaf något.
-
Får man något för en tacka? (Annars kvittar det ju.)
OM hon inte är fet eller mager så kan du ju få 2-300 kr för henne ;D
/Grimla
-
Jag inser ju att här finns stora pengar att tjäna... ;D Då får hon gå kvar till hösten, jag vill gärna ha skinnet, och hon är ju frisk och pigg i övrigt.
Mina första lamm gick till slakt idag, och jag är väldigt spänd på hur de klassade sig! Men jag lär väl få vänta tills måndag innan jag får veta. De tyckte i alla fall att de var väldigt fina på slakteriet. :)
-
Mina första lamm gick till slakt idag, och jag är väldigt spänd på hur de klassade sig! Men jag lär väl få vänta tills måndag innan jag får veta. De tyckte i alla fall att de var väldigt fina på slakteriet. :)
Och nu har jag fått reda på klassningen: R+3. Glad och nöjd blev jag! :)
-
Och nu har jag fått reda på klassningen: R+3. Glad och nöjd blev jag! :)
Grattis Malin ! (http://forum.macworld.se/style_emoticons/default/pompoms.gif)
Alltid kul att få facit på en bra utfodring.
Mvh Rosa
-
Tack! Ja, för mig som ny på får var det ju lite oroligt huruvida jag gjort rätt eller inte, skönt att få det bekräftat. ;D
Tackan som tråden handlade om ser ut att få ett liv även efter sommaren, en har hört av sig och vill ha några får som betesdjur, utan att ta lamm på dem. :)
-
Vågar jag skriva det här ?
Om du inte känner köparen jätteväl, så skulle jag hellre slakta tackan i alla fall..
Annars finns risken att köparen i sin tur sedan "glömmer" vad du sagt om tackan. Och säljer henne till någon nybörjare som betäcker den snälla tackan igen :-\ och ska sedn undra varför blir det så här nu då....
Mvh Rosa
-
Hmm, du har en poäng där Rosa... Jag ska tänka över saken en gång till!
-
....och hon blir korv istället. Vi får ordna några andra får till den som vill ha betesdjur. (Mina egna vill jag inte släppa! ;))