Alternativ.nu
Övriga ämnen => Redskap, verktyg och maskiner => Ämnet startat av: javill skrivet 03 maj-07 kl 21:51
-
Är en sådan bra? Jag såg en i en prylbod idag och undrade lite om det kan vara något att skaffa. Den såg i princip oanvänd ut och kostade knappt 200 kronor men, det kanske går att pruta någon tia. Så någon som har erfarenhet av en sådan?
-
Det går lätt och enkelt att safta med en maja, har själv en. På loppis ska den förståss vara lite billigare än 200:-.
-
Jag använder min till äpplen. Man behöver inte skala eller kärna ur, bara dela. Sedan ångas de till en lite tjockare saft.
Jag sockrar den inte utan fryser in den som den är. Jättegott att ta fram om vintern och värma på litegrand. En smakrik energikick ;D
-
Jag gillar min saft-maja, utan den hade jag inte orkat göra saft för jag är lite lat. Men man ska nog vara med på att ångad saft blir lite mer "utspädd" än om man rårör eller kokar på annat vis!
-
På mitt tidigare jobb kallade de saftmajan för "hembrännaren". Vet faktiskt inte om de raljerade eller om de använde den så.
-
Det beror på om den är rostfri eller inte.. Jag minns att min rostfria kostade 800kr på COOP för tio år sen.
Saft-Maja är en bra investering. Går också att använda som ångkokare i matlagning!
-
Nä, den var inte rostfri utan i aluminium skulle jag tro att det var. Den såg knappt använd ut och låg i originalkartong så jag kanske skulle åka dit och pruta lite på den?!
-
nja en aluminium-maja ska man nog undvika....om den är i orginal-kartong kan du ju förvissa dej om materialet...
Syror i frukt o bär utlöser aliminiumet i kastruller,vilket inte är hälsosamt....
-
Tänkte jag inte ens på. Får kolla upp det lite nogrannare.
-
Nu har jag köpt den där saftmajan. Den är verkligen som ny, undrar om den ens är använd. Priset på strax under 200:- var nog nypris en gång i tiden. :-[ Jag fick den för 75:-! :D
-
så var den rostfri?I så fall var det ett kap!
-
Nä, den var inte rostfri så jag får väl låta bli rabarber och krusbär i alla fall. Annat som är i riskzonen? Fast jag tycker det var ett bra pris ändå.
Som jag fattat det så kokar aldrig själva saften eller är jag helt ute och cyklar? Laddade hem bruksanvisningen som det länkades till i annat inlägg här på forumet men, jag ska packa upp den innan jag kan läsa den.
-
Du behöver inte vara rädd för att den är av aluminium, du får "oxid" på den om den inte rengörs noga efter användning. Det krävs ganska mycket och stark syra för att lösa en mer än försummbar mängd metall, tror knappast ens rabarber gör det, men det är nog enda kandidaten.
Aluminium i kokkärl är inte ovanligt.
-
Aluminium i kokkärl är inte ovanligt.
Men det är absolut inte hälsosamt på lång sikt.
-
På mitt tidigare jobb kallade de saftmajan för "hembrännaren". Vet faktiskt inte om de raljerade eller om de använde den så.
det går utmärkt att koka i den...(har jag hört) ;)
allt som behövs är lite eltejp,ett halvlitersmått i rostfritt och ett 2 liters(GB bigpack) isblock.
men det blir ganska dålig kvalite med mycket finkel.
-
Jag har inte bara varit hörare utan även görare (jakobs brev) Det blir sprit med mycket svinn och ångor, så släck fimpen och använd ingen öppen låga. Det blir en halvliter eller så på ett kok.
Den fungerar inte som när man gör sprit utan snarare som en som tillverkar aromatisk sprit, där just smaken ska med.
-
Såg i Lidls reklamblad att de hade erbjudande på en saftmajeliknande apparat, emaljerat rostfritt och pris 199:-. Om det är någon som är på jakt efter en saftmaja. Jag hoppas kunna använda min till plommon i år. Ifjol fick vi bara 2(!) plommon på bästa plommonträdet. Det blommade helt fel men, i år är det fullt med kart så det borde bli mycket plommon i år.
-
Såg i Lidls reklamblad att de hade erbjudande på en saftmajeliknande apparat, emaljerat rostfritt och pris 199:-
Hmm.... hur är kvaliten, tro? *skeptisk* Ska iofs passera Lidl idag, kan ju gå in och titta...
-
Klart ni ska ha en saftmaja, finns inget enklare sätt att göra saft, gele, sursaft för vin.
Mycket går till spillo i världen, för att det inte finns en saftmaja tillhands.