Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Nena skrivet 02 apr-17 kl 07:18
-
Förra våren började vi tappa björksav. I år när vi tog ett träd blev saven pissgul. Smakade ok, men vi pluggade igen, kändes inte så fräscht med tanke på färgen. Övriga björkar i samma område levererar finfin sav. Någon som vet varför denna björk gav pissgul sav? Skada längre upp på stammen, men min fundering är om björken är dålig även längre ned.
-
Har ni fler tips på vad man kan använda björksav till?
Jag har kokat sirap, bakat bröd och använt till måltidsdryck.
enligt detta:
http://lantisen.nu/natur.html (http://lantisen.nu/natur.html)
-
Har jag aldrig varit med om?!?!
Vad gör du med saven? Kul med tips.
Jag bakar bröd, dricker den som den är och gör sirap.
http://lantisen.nu/natur.html (http://lantisen.nu/natur.html)
-
Vi tog för några år sen en massa sav från en nyfälld stubbe, den blev gulare och gulare. Den smakade ok så vi använde den. Jag tror inte det kan vara något farligt.
-
Du kan låta den jäsa så får du vin. Vi sköd ihop den först. Det som stod framme blev en god vinäger.
-
(:) Oj, la ihop två lika ämnen men det blev lite oreda i kommentarsordningen. Sorry. /Torpjens
-
Alla björkar ger små mängder pissgul illasmakande sav de första dagarna den börjar stiga innan den blir klar.
Enstaka björkar ger pissgul sav hela tiden och jag tror det beror på någon skada eller sjukdom.
Jag brukar dricka saven som den är.
Det blir gott att koka bärkräm på björksav och frysta bär från i fjol. Man får minska sockermängden rejält i förhållande till receptet men hållbarheten är inte lika bra som på vanlig bärkräm.