Alternativ.nu

Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: grangåva skrivet 22 mar-17 kl 13:19

Titel: Renovera eller riva laduskorsten
Skrivet av: grangåva skrivet 22 mar-17 kl 13:19
Skorstenen på ladan är i dåligt skick. Det har kommit in vatten mellan tak och skorsten som runnit längst skorstenen. Murbruket/putsen är upplöst och ramlar av om man petar på den. Man ser att putsen lossnar i stora "lager" ungefär som vikt smördeg. Vet inte hur djupt in förfallet nått om murbruket mellan klossarna också är i upplösningsstadie, isf är det väl rasrisk.

Jag funderar på om det är nån poäng att försöka renovera den?

Enklare vore att riva den och sätta ett metallrör som skorsten istället tänker jag.

Finns det nån fördel med att renovera?
Titel: SV: Renovera eller riva laduskorsten
Skrivet av: torbjorn skrivet 23 mar-17 kl 11:11
Bara för att putsen utanpå faller av så behöver inte resten av skorstenen vara dålig. Det är framför allt frostsprängning som kan skada tegel och fogar i en skorsten, och det brukar bara drabba den del av skorstenen som sticker upp över taket (och som är lätt åtkomlig för att mura om vid behov).
Titel: SV: Renovera eller riva laduskorsten
Skrivet av: Jakobn skrivet 24 mar-17 kl 19:13
I all välmening! Jag tror du är ute och cyklar med din tankegång. Ytskikt behöver underhåll oavsett om det är trä eller murade konstruktioner, att riva och göra om en skorsten är MYCKET jobb med fundament nya genomföringar, ny besiktning mm.
 Vänd på frågan, vad finns det för fördelar med att riva och bygga nytt?
Mer jobb, och mer pengar känns inte fördelaktigt, men det finns kanske andra anledningar?
Titel: SV: Renovera eller riva laduskorsten
Skrivet av: Ebbe Eberhard skrivet 22 apr-17 kl 22:35
Låt en oberoende skorstensfejarmästare besikta skorstenen. Frågor: Vilket bränslesystem? Vilken rökgastemperatur vid anslutningen till skorstenen? Vilken effekt på eldstad? Vilken verkningsgrad? Kommentarer: Generellt så är synen på skorstenen väldigt undervärderad. Se på helheten där alla delar medverkar till en optimal funktion. Tänk på att rökgastemperaturen i toppen på skorstenen skall vara så nära rökgastemperaturen från eldstaden. Om skorstenen är dåligt isolerad sjunker rökgastemperaturen och rökgasen kondenseras på insidan än skorstenen. Dessa syror bryter ner murfogarna. Dessutom miljöproblem vid rökgasutsläppet. Rekommendation: Välisolerad skorsten. Kan vara en stålskorsten eller en elementskorsten. Vid låga rökgastemperaturen rostfritt stål eller glaserad keramik. Ytterskalet kan vara tegel på elementskorsten.  Här kan teglet återanvändas.