Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Grimulf skrivet 17 mar-17 kl 15:48
-
Hej! Vad tror ni om att hänga bresaola, skinka och salami i jordkällare? Förr kallt och för fuktigt kanske..
-
Hej! Vad tror ni om att hänga bresaola, skinka och salami i jordkällare? Förr kallt och för fuktigt kanske..
Ingen luftväxling. Bättre att hänga under verandataket om du inte har väggar.
-
Vid de första 5 dagarnas fermentering, så vill man ca 20 grader varmt och 90% fukthalt. Under den fortsatta torkningen så skall det först vara svalt (4-8 grader), och sedan när men torkad ned den något kan man öka temperaturen till 15 grader och ca 75% fukthalt. För att styra detta optimalt så fungerar ett gammalt kylskåp med en termostat och en hygrometer
http://www.eldrimner.com/core/files/fortsattningskurs_i_chark_referat.pdf (http://www.eldrimner.com/core/files/fortsattningskurs_i_chark_referat.pdf)
https://shopcdn.textalk.se/shop/19532/art52/7257452-b1357e-Lufttorkning_av_skinka_och_salami.pdf (https://shopcdn.textalk.se/shop/19532/art52/7257452-b1357e-Lufttorkning_av_skinka_och_salami.pdf)
-
Hej!
Ja, jag har ju ingen exaaaamen, men brukar på vännen Olles inrådan hänga ( de köpta ) isterbanden i taket någon vecka innan jag steker dem. Tycker de smakar bättre! I alla fall nåååågon form av torkning!
Hälsning!
G S
-
Hej!
Ja, jag har ju ingen exaaaamen, men brukar på vännen Olles inrådan hänga ( de köpta ) isterbanden i taket någon vecka innan jag steker dem. Tycker de smakar bättre! I alla fall nåååågon form av torkning!
Hälsning!
G S
Men köpta isterband är ju redan mjölksyrade, det är om man inte lyckas korrekt med mjölksyrningen från början som det kan bli problem!
-
Hej, Kurt!
Det är säkert så som Du skriver. Min gode vän är finsmakare och PÅSTÅR att de smakar bättre efter hängning, men det kanske bara är en illusion!
Tills för några år sedan gjorde vi hel-fabriket, och då hängde korvarna en tid i taket, men det ingick ju i tillverkningen, och DÅ kände man den stora skillnaden om man till exempel gjorde en pannbiff av överbliven smet, eller väntade på "färdig" korv !
Hälsning!
G S
-
Ta för att göra en utsökt, lätt måltid