Alternativ.nu
Övriga ämnen => Örter => Allmänt om örter => Ämnet startat av: Wynja skrivet 01 maj-07 kl 18:31
-
Jag har en vacker matta av dessa här utanför, intill kanal-kanten men vad är det? Är det en ört? Den finns inte med i min stora örtabok vad jag kan se. Och framförallt...hur kan jag använda den?! ;D
(ca 12cm lång)
-
Men hallå där!! Någon växt-guru måste det ju finnas här inne! ???
-
...aagh! jag har det på tungan...
På tal om det ; vad doftar den? har du smakat lite lätt på den?
-
Hej!
Är det inte ett blad av skelört,Chelidonium majus?
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/papavera/cheli/chelmaj.html
/Tedarix
-
Jo det ser det faktiskt ut som. De är fina, men du har inte så stor användning för de, tror jag, eftersom de är giftiga. Dock brukar sådana där "hobby/internetknarkare" använda det istället för opium.
-
Bladen är onekligen ganska lika. Särskillt färgen, nerverna och bladkanten. En sak tänkte jag på och det är att på bilderna på skelörten från nätet och i min flora så är bladen motsatta och på den här som jag har plockat så är bladen strödda. Det fanns inte en enda med själk. blomknopp elelr liknande utan den här mattan jag såg var gjord av massor av enkla skaft med strödda blad på, som stack upp direkt ur jorden. Förstår ni vad jag menar? Finns det någon liknande växt att förväxla med eller förekommer skiftningar inom samma sort?
-
Hittade detta om Skelört:
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Beroligende, krampeløsende, avgiftende, blodrensende, gallestimulerende, svettedrivende, urindrivende, mildt avførende, utvortes sårhelende, betennelseshemmende, virushemmende, blodtrykkshevende og blodsukkersenkende.
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Leversykdommer, gallestein, gulsott, gallesmerter, tarmkramper, irritabel tykktarm, bronkitt, kikhoste, astma, høyt blodsukker, vorter, liktorner, ringorm og hudkreft.
Det låter ju som att den är verkbar för mycket! ??? men giftig?
-
yepp, giftig är den, men det är många örter inom folkmedicin som är giftiga. De har väl använts i "svag form" (alltså min svenska :-[ ) samt utvärtes.. tex så kan saften som kommer från växten användas på vårtor.
-
ursäkta, men skelört är väl mycket större än 12 cm ::)
Skelört är dessutom enkel att känna igen på den gula saften som komer ut överallt den bryts av...
Om det är en skelört så har jag också hört att saften kan användas för att få bort vårtor. Och den sprider sig väldigt fort! Börjar växa överalt där man lägger en bit.... rena ogräset om man frågar mig :-\ Men som sagt är den bara 12 cm är jag lite tveksam om det är en skelört...
-
Det är ju vår här och särskillt när jag hittade den där, så de hade väl inte växt sig högre än. Nu ser jag överallt att de har gula blommor så det var helt säkert skelört.
Är det ingen här som faktiskt använder den i naturmedecin?
..någon som har koll på HUR giftig den är för ja, ganska många växter är ju giftiga i för stor mängd men hjälpsamma i lite mindre mängd.
-
Tittade i min örtabok av E. Hoppe; skelörten användes förr inom folkmedicinen, men anses vara för giftig nu. Opiumliknande alkaloider; chelidinin som verkar förlamande; chelerythin som orsakar diarré och kräkningar samt förlamning av andningssystem (beskrivningen förkortad). Bör högst användas i homeopatisk dos. Extrakt på den färska roten löser kramper, lugnar, höjer blodtryck, underlättar hjärtverksamheten, verkar blodsockersänkande. (Men det är nog ingenting för amatörer). Pastor Kneipp på sin tid påstod att saften hjälper utvärtes på hudcancer. Mot vårtor. Tydligen säger moderna cancerforskare att skelört kan hjälpa mot c., men eftersom det är giftigt måste väl forskningen fortsätta ett tag till.
Min slutsats: Bort med tassarna från skelörten, ifall det nu inte gäller vårtborttagning utvärtes.