Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: magnus.g_son skrivet 31 jan-17 kl 17:19

Titel: Blir lingonsylten bättre av att lagras?
Skrivet av: magnus.g_son skrivet 31 jan-17 kl 17:19
Lingonsylten från hösten 2015 räckte ända fram till idag och till dagens måltid blev det sylt från både 2015 och 2016. Precis som många gånger förr vid årgångsbyte tyckte jag att den äldre sylten var godare än den nyare.

Mitt recept på lingonsylt är det samma varje år; 1 dl socker på 1 liter lingon. Glasburkarna är exakt likadana och burkarna förvaras alltid i samma matkällare.

Den nyare sylten brukar på något sätt vara skarpare i smaken. Kan det vara så att lingonsylt blir bättre av att lagras? Tilläggas bör att jag och frun är eniga i bedömningen att den äldre sylten är godare.
Titel: SV: Blir lingonsylten bättre av att lagras?
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 31 jan-17 kl 17:24
Inte för att jag kan svara på frågan, men verkar som att äldre lingonsylt blir litet mildare och inte lika bitter som nykokt.
(köpt sylt går nog inte att lagra lika länge, jag vet inte... Fast åas innehåller den nog väldigt mycket mer socker... men det är onödigt att ha i mer socker i hemkokt lingonsylt då lingon i sig är konserverande.)
Sylt kan man spara riktigt länge så länge den är skyddad från mögel.
Titel: SV: Blir lingonsylten bättre av att lagras?
Skrivet av: kurt skrivet 31 jan-17 kl 17:29
Man kan göra olika saker för att påverka smaken på lingonsylt . Man kan blanda i äpple, det gör den mildare och rundare i smaken (förmodligen inte bra för hållbarheten). Man kan också köra den genom mixer eller med handmixer, för att slå sönder skalen, eller så kan man passera den, för att bli av med skalen.
Titel: SV: Blir lingonsylten bättre av att lagras?
Skrivet av: Pata skrivet 27 feb-17 kl 21:16
Om vi nu är inne på vad man kan blanda i lingonsylten vill jag tipsa om en skvätt konjak! Inget för morgongröten, men urgott till köttbullarna etc till middag.
Titel: SV: Blir lingonsylten bättre av att lagras?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 27 feb-17 kl 22:01
Lingonsylten från hösten 2015 räckte ända fram till idag och till dagens måltid blev det sylt från både 2015 och 2016. Precis som många gånger förr vid årgångsbyte tyckte jag att den äldre sylten var godare än den nyare.

Mitt recept på lingonsylt är det samma varje år; 1 dl socker på 1 liter lingon. Glasburkarna är exakt likadana och burkarna förvaras alltid i samma matkällare.

Den nyare sylten brukar på något sätt vara skarpare i smaken. Kan det vara så att lingonsylt blir bättre av att lagras? Tilläggas bör att jag och frun är eniga i bedömningen att den äldre sylten är godare.

De flesta smaker förändras allteftersom produkten lagras.
Och använder man inte kemisk konservering så är det helt naturligt att smakerna i tex lingon mognar, precis som att vin mognar.