Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Visigot skrivet 08 jan-17 kl 15:59
-
Jag gör ofta rotsakssoppa (ex potatis, morot, p-nacka) som blir krämig och fin. Ibland är det gott med "bara" smaken av rotsakerna men jag vill ha lite variation.
Tycker det är svårt att krydda så soppan får en wow-faktor.
Tycker inte om stark mat - men smakrik mat.
Hur gör jag?
-
Jag brukar tänka sälta, sötma, syrlighet och balansera de 3 när jag lagar mat. En rotsakssoppa, då skulle jag studsa upp den med en slätt vitt vin, honung, tomatpuré, sambal oelec, västerbottenost, grädde. Typ så.
-
kryddpeppar och lagerblad är alltid gott utan att det blir starkt. lagom med svart peppar också. Riven kål och rotselleri förhöjer smaken. creme fraiche i är gott. riven västerbottenost är utsökt gott, lite vinäger av nåt slag ........
sedan ska soppor stå och dra, tycker jag. uppvärmd soppa är oftast godare
-
Prova att ge kastrullen en bottenskyla av någon god olja, täck oljan med curry och pressa i ½ vitlök. bryn ihop vitlöken, curryn och oljan utan att det bränns men ändå får färg och späd sen med en god buljong (som du förhoppningsvis har sparat i kylen efter tidigare grönsaks/rotfruktskok) och sen i med vad du brukar vilja ha i soppan.
-
finns mycket att välja på;
Rosepeppar - mild men med en god pepparsmak.
Lite rostad vitlök.
Smulad torkad trattkantarell eller fjällskivling.
Smula ner lite mögelost.
Timjan
-
Pepparrot. Rödbetor. Ingefära. En klick svartvinbärsgelé. Finns så mkt gott :P