Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Travelerhorses skrivet 19 dec-16 kl 15:00

Titel: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 19 dec-16 kl 15:00
Ja hur länge kan fläsket ligga i saltlagen innan det blir skämt?
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: fredde e skrivet 19 dec-16 kl 16:58
Långt innan det blir skämt är det so stark saltat att det är oätligt.
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 21 dec-16 kl 12:23
Men det blir väl inte saltare om det ligger längre när det väl uppnått sin salthalt? Det kan ju aldrig bli saltare än lagen.
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: tropfrog skrivet 21 dec-16 kl 12:54
Men det blir väl inte saltare om det ligger längre när det väl uppnått sin salthalt? Det kan ju aldrig bli saltare än lagen.

Men lagen blir ju mer och mer salt över tiden också. För man rimmar väl inte i en sluten container?

MVH
Magnus
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: fredde e skrivet 21 dec-16 kl 15:40
Blir det lika salt som lagen, äter i alla fall inte jag.
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Vitis skrivet 21 dec-16 kl 23:41
Men lagen blir ju mer och mer salt över tiden också. För man rimmar väl inte i en sluten container?

MVH
Magnus

Kan du förklara det en gång till?
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 22 dec-16 kl 01:43
Att det blir jättesalt stör inte mej.  ;D
Men det var mer hur många dagar/veckor det kan ligga innan det blir surt eller skämt.
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: tropfrog skrivet 22 dec-16 kl 08:18
Kan du förklara det en gång till?

Vatten avdunstar, men det gör inte salt. Så om du rimmar i en öppen behållare kommer lagen att bli saltare med tiden.

MVH
Magnus
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 22 dec-16 kl 14:34
Nåja, avdunstningen bör nog inte bli så stor att det påverkar i någon större mån. Inte under en rimlig rimningstid och om du har lock på kärlet och låter det stå kallt. Och det är i alla fall så jag låter det stå.

Svårt att svara på trådskaparens fråga, dock. Beror ju bl.a. på vid vilken temperatur en har allt. 3-4 veckor bör vara ok (tror jag) om en håller 10-12 grader. Men det kanske finns någon som provat i praktiken. Själv har jag inte rimmat längre än 2 veckor.
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Vitis skrivet 22 dec-16 kl 14:36
Vatten avdunstar, men det gör inte salt. Så om du rimmar i en öppen behållare kommer lagen att bli saltare med tiden.

MVH
Magnus

Ok. I en öppen balja i ett svalt rum kommer lagen att öka från t.ex. 10% till 10,01% på några veckor.

I med två matskedar vatten så är det i balans igen!  :)
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: tropfrog skrivet 23 dec-16 kl 08:20
Ok. I en öppen balja i ett svalt rum kommer lagen att öka från t.ex. 10% till 10,01% på några veckor.

I med två matskedar vatten så är det i balans igen!  :)

Så talar en praktiker😁.

Mvh
Magnus
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 23 dec-16 kl 12:54
Efter en månad i lag så kan jag meddela att fläsket är jääävligt salt! Men jag älskar bittersalt fläsk så det funkar för mej  ;D
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: Nuffield skrivet 23 dec-16 kl 13:31
Jag hade saltfläsk i källaren i 8 månader och det var inga problem förutom lite mögel som flöt på ytan av lagen. Det fläsket var helt oätigt innan man vattnat ur det men då var det mycket salt i också  ;D
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: DennisCA skrivet 18 mar-17 kl 11:50
Jag håller på och rimmar nötbringa just nu i saltlage med nitritsalt tillagt, enligt den kalkylator jag använt ska det vara cirka 4-5 dagar, inte mer än en vecka.

Styckar i passliga bitar
(https://c1.staticflickr.com/3/2881/33095489500_eb79a72051_b.jpg)

I saltlagen, vänder dom dagligen:
(https://c2.staticflickr.com/4/3909/32635587524_5e75942136_b.jpg)

Efter det är färdigt så ska den stå i rent kallt vatten, så är den redo för en "dry rub" (kryddmix) och sen ska allt rökas till rätt temperatur.
Titel: SV: Hur länge kan man rimma?
Skrivet av: DennisCA skrivet 18 mar-17 kl 16:09
Bränner ur röken i väntan på årets första rökning
(https://c2.staticflickr.com/4/3891/32666758404_573d83eb7f_b.jpg)