Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: claesagården skrivet 06 nov-16 kl 17:28

Titel: Kittost
Skrivet av: claesagården skrivet 06 nov-16 kl 17:28
Hej!

Då vi för ett tag sedan skaffade kor, så har vi nu massor av mjölk att göra åt. Så självklart gör ni ost!
Vi har köpt hem lite olika kulturer för att göra olika ostar, vilket hittills gått helt okej!

Nu till mitt problem! Vi har köpt kittost-kultur, då vi är väldigt förtjusta i kittost. MEN, hur tusan gör man?? Det står ingenting på själva kulturen, eller hos återförsäljaren. Hur ska vi använda kulturen? Hur mycket ska vi ta??

Finns det någon här inne som vet hur jag ska göra?? Vill så gärna göra kittost!

Tack på förhand :D
Titel: SV: Kittost
Skrivet av: kurt skrivet 06 nov-16 kl 18:06
Det finns ju många olika kittostar, som görs på olika sätt. Ofta har man en mesofil ostkultur + Brevibacterium linens (tillsätts antingen till mjölken eller i saltlaken)+ jästsvamp

https://www.cheesemaking.com/store/pg/209-Munster.html (https://www.cheesemaking.com/store/pg/209-Munster.html)

eller varför inte en Tilsit

http://www.cheesemaking.com/Tilsit.html (http://www.cheesemaking.com/Tilsit.html)
Titel: SV: Kittost
Skrivet av: macker skrivet 06 nov-16 kl 19:04
Du blandar lite av kulturen i vatten tillsammans med lite salt och tvättar osten med lösningen. Jag brukar bara tvätta 2- 3 ggr totalt men i ostrecept brukar det stå....varje dag första veckan, varannan dag 2a veckan och sen 1 ggr/vecka, temp 16-18 grader och hög luftfuktighet.