Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Gruff skrivet 27 apr-07 kl 02:51
-
Nu vet jag inte ett skvatt om försäkringar, tillstånd och annat. Men skulle det vara genomförbart eller ens intressant med en turbil som kör runt och hämtar kaniner till slakteri?
Tänker så här, ett antal småuppfödare i en region (gärna småland/östergötland :-[ )går ihop sig om transporten ett fast antal ggr. per år, med fasta datum att planera avel och uppfödning efter. Och delar sen på kostnaderna efter antalet kaniner från gång till gång. Någon kanske har kapacitet för 10 kaniner, en annan 200, och den tredje klarar 342 djur. Men tvekar inför att utöka sin uppfödnng p.g.a. avstånden och brist på eget fordon.
Eller finns det kanske något liknande som redan fungerar? Hur har ni gjort i så fall? Kan man rent av hänga på?
-
jag har oxå tänkte lite på det. har snart 2 avelshonor och en hane och känner att man inte vill köra 15 mil för kanske 10 ungar. sen har jag inget bra fordon, vill ju inte ta alla i bilen (-03), tror ite mannen blir så glad då......
hur fraktar man slaktkaniner ??? i wellpappa lådor eller i någon bur. jag skulle så gärna vilja veta eftersom jag inte har en aning....
-
Bra idé! Men kostnad? Jag som finns i Göteborg hade gärna sett något sådant!
-
någon ide på hur man fraktar kaninerna ???? jag ska i januari ta lastbils kort, och ev. skulle man kankse kunna göra en sån grej då. men ska man ha dom i fasta burar, för det blir ju dyrt om man ska inreda en lastbil med fasta burar. den kör ju inte lika ofta som "gresabilen"......
-
Hej!
Detta är en realitet i USA. Kallas bunny runners!
Edgar
-
Själv vet jag inget, ännu. Utan är lika nyfikna som er på hur allt går till.
En fråga som dök upp i mitt huvud innan jag ställde första frågan, var just embalaget. Och ifall man lastar om kaninerna eller har något retursystem på nästa omgång tomma lådor? Eller om man har vad man tycker är bra själv, lastar av och tar med sig sina egna hem igen på en gång?
Är det kanske någon som redan har en egen skåpbil? Och skulle det ens vara lagligt?
Hur fraktar man 70 eller 200 kaniner på bästa sätt?
-
Emballage ja! Som vanligt finns det bestämmelser om detta från djurskyddsmyndigheten! DFS 2004:10 L5.
I § 43 står det att förhållandena under transporten skall anpassas till artens behov.
Vad gör en stressad kanin, jo den gömmer sig i ett litet hål, helst sitt eget bohål.
Sedan kommer överraskningarna. En kanin som väger mer än 2,5 kg ska ha en yta i sin transportbur på 1/4 kvadratmeter. På samma utrymme får man transportera 7 - 8 st hönor. På ½ kvm får man transportera en get som väger mer än 55 kg!
Snacka om märkliga bestämmelser. Jag tror inte det finns en enda godkänd transportbur i detta land.
Edgar
-
Jag tror inte det finns en enda godkänd transportbur i detta land.
En får väl knåpa ihop dom själv. Som allt annat som inte finns här. Undrar hur höga dom ska vara? Hm, tar reda på det....
Riktigt roligt blir det när man tittar på olika burmått i affärer eller på www.
-
En höna får visst nöja sig med 4,8 dm3 hon. Undrar vad dom gått efter för att säkerställa att "förhållandena under transporten
anpassas till olika arters och stammars behov" när lilla Agda ska ut och resa?
Bra för kaninen, men stackars Agda.
Tillägg: transportbur för kanin ska vara minst 24 cm. 1/4 kvm & 24 cm hög alltså. Fungerar det så i praktiken också?
-
Bra för kaninen, men stackars Agda.
Nja, jag håller inte med! Kaninen VILL sitta trångt och gömma sig. I större transportlådor blir de stressade och springer runt i försök att gömma sig på något mindre ställe. Mörkt och trångt, där håller sig kaninen lugn.
Tycker jag :)
-
Ja, alltså. En kvarts kvadratmeter är ingen gymnastiksal heller :) Förtydligar mig lite. Bra för kaninen att det står så, så att folk inte knör ner 50 kaniner ovanpå varandra. Men jag håller med, det kunde vara lite mindre. Säg, 1/6 kvm, eller något. 50x100, delat i tre avdelningar. Äh, spånar lite.....
Fast, dom tänker väl på vändradien på en kanin och minsta kortsida i den permanenta bostaden, och inte på att den sitter i ett hörn och trycker. Antar jag.
Nåja, har man bara måtten och förhållandena klart för sig så är det väl lät ordnat att göra egna. Efter alla reglerna.... Men det blir rätt skrymande, inser jag nu.
Som sagt, jag undrar hur det fungerar egentligen?
-
bara en liten tanke, kankse helt åt skogen knasig, vad vet jag. men en sj-pall är ju 1 kvm. 120x 80. Kan man inte ta en sådan, använda en delare så att den delas i 4 fyrkanter, och sen pallkragar på detta. Med något slagsmellanlägg så skulle man kunna "stapla kaniner" som har 1/4 kvm och minst 24 cm på höjden, men ändå få in många på 1 kvm. Sj- pallar är ju lätt att säkra i en lastbil oxå, för där är ju ett problem till. skulle detta kunna fungera ???? jag har bara tänkt det i huvudet än så länge.......
-
En tanke bara. Kan man vända på steken och transportera slaktaren i stället? Leta rätt på någon lagom galen person som är villig att åka runt och slakta kaniner och sen ta med sig köttet? Eller lämna det hos ägaren för nedfrysning?
Jag tänker väl mest på Kalle Kanin, som troligen inte vill ut och åka alls.
-
då måst väl alla ha slaktrum / kylrum. man får väl egentligen inte bara slakta hemma på gården ?? eller ? jag vet inte riktigt.
-
Om det är till försäljning får man inte slakta utan veterinärbesiktning, ordentliga lokaler och inspektion/godkännande av livsmedelsinspektör varje år. Tydligen kostar den inspektionen 10.000 per gång numera.
-
Just när det gäller fjäderfä och hardjur till ett högsta antal av 10000 per år gäller mycket, mycket enklare regler för slakt av egna djur än den skärseld som gäller för får, nöt, svin etc. Detaljerna kan andra på forumet mycket bättre än jag, men i princip handlar det om att kommunen skall godkänna lokalen.
Av den anledningen tycker jag att skall man slakta något hemma för försäljning är det fjäderfä och hardjur som är intressantast.
10000 kaniner är ju för övrigt inte så väldigt lite. Det skulle man nog kunna leva på.
-
Nä, hörni. Detta var inte vad tråden handlade om! Frågan var hur man får sina kaniner till slakteriet och om ev. samarbete kring det. Inget annat. Hemslakt till försäljning är en annan diskussion, som jag vill minnas finns i ett antal olika trådar redan.
-
håller helt med dig Gruff. jar är mkt intresserad av att få veta mer om detta, eftersom det är just detta som gör att jag fortfarnde är tveksam till att komma igång lite mer. man kan ju inte köra 15 mil för 10 kaniner själv........
-
Först vill jag klart påpeka att ytan 0,25 kvadrat/kanin gäller vid transport av EN kanin. Vid grupptransport finns inga klara regler ännu. Detta är under utredning. I en transportlåda på 0,5 kvadrat är det lämpligt att ha ca 6 - 7 kaniner.
Transport till slakteri finns redan. Gå in på www.vretakaningard.se så kan ni läsa om var dessa går.
Gösta
-
Skulle det vara möjligt att ordna en tur ner mot Småland, T ex Vetlanda eller Växjö? Eller blir det för långt?
Sedan behöver det ju finnas underlag så klart....
Vi är intresserade! Finns det fler?
-
.
-
Det är i längsta laget för oss men det finns ju slakteri på närmare håll.
Öland t. ex. De har också en viss hämtning.
Hishult är på gång med slakteri och kommer också att ha körrundor.
Priset vi håller är 100:- för varje stopp(kaningård) samt 1:-/upphämtad kanin.
Länk finns från www.kanin.se
Gösta
-
Nä, hörni. Detta var inte vad tråden handlade om! Frågan var hur man får sina kaniner till slakteriet och om ev. samarbete kring det. Inget annat. Hemslakt till försäljning är en annan diskussion, som jag vill minnas finns i ett antal olika trådar redan.
Va bra. Kan Du hänvisa?
-
Jag hade också stora planer på kaninuppfödning. Hade burritningarna färdiga och hade t.o.m börjat skaffa avelsdjur. Allt föll på att det inte finns ett enda slakteri här i Skåne som tar emot djuren. Dessutom fick jag uppgifter på att det inte är så lönsamt som kaninproducenterna säger. Det är bara runt stockholmsområdet man får avsättning av köttet, det är bara där marknadsföringen sker. I övriga delar är det svårt att bli av med köttet.
Mvh/Anette
-
Kan Du hänvisa?
Nä, men en händig trollpacka kan säkert söka på ordet "hemslakt" med sökfunktionen ;)
-
Allt föll på att det inte finns ett enda slakteri här i Skåne som tar emot djuren.
Hishult är på gång med slakteri och kommer också att ha körrundor.
Så, det kan vara dags att damma av dom där ritningarna kanske :)
-
Nä, men en händig trollpacka kan säkert söka på ordet "hemslakt" med sökfunktionen ;)
Oh ja, det gick jättebra! Jag fick fram våra egna inlägg! Inga fler. ;D
-
Oh ja, det gick jättebra! Jag fick fram våra egna inlägg! Inga fler. ;D
Google vet allt. (http://www.google.se/search?as_q=10000+kanin&hl=sv&num=10&btnG=Google-s%C3%B6kning&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=lang_sv&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=alternativ.nu&as_rights=)
kanin slakteri i skåne (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=19;action=display;threadid=15812;start=msg101814#msg101814)
kaninaburar (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=19;action=display;threadid=13758;start=msg77282#msg77282)
kaninslakt, regler mm (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=19;action=display;threadid=16226;start=msg107802#msg107802)
slaktkaniner sökes (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=67;action=display;threadid=16111;start=msg104042#msg104042)
-
Jag kommer troligen köra min djur till Hishult från Fotskäl (41 mot Varberg och E6 neråt) så finns det uppfödare på vägen så kan jag nog plocka upp mot en viss ersättning.
-
.
-
Jag kommer troligen köra min djur till Hishult från Fotskäl (41 mot Varberg och E6 neråt) så finns det uppfödare på vägen så kan jag nog plocka upp mot en viss ersättning.
Intresserad (även om jag är lite lost med vägbeskrivningen). Epostlista eller msn?
-
Känner att jag måste komma med ett inlägg här.
Varför tror ni att det bara är 08-folk som äter kanin?
Vi säljer från Sundsvall till Smygehuk i Skåne.
Men för att sälja måste ni ju faktiskt tala om att ni finns så att kunderna kan hitta er, eller...
Gösta
-
Gösta har så rätt så. Om jag hade sålt svartkött, hade jag inte haft kvar några kaniner till mig själv ens.
-
problemet med att sälja svartkött är att jag inte kan slakta själv, jag har inte gått någon kurs ännu....så jag behöver någon som slaktar djuren åt mig.
-
Problemet är väl att det är olagligt ??? Vad jag menade var att vi bor i östergötland, inte fjollträsk :)
-
men att överhuvudtaget slakta själv syftade jag på. har planer på att gå en kurs längre fram när tiden räcker till.
-
Jag finns, jag vill jättegärna föda upp kaniner men jag vill inte skaffa ett eget slakteri med alla tillstånd, regler, kostnader och myndighetskontroll som det blir. Ska jag dessutom själv marknadsföra och sälja köttet så begriper inte jag hur man ska få tid och råd med allt.
mvh/Anette
-
Jag finns, jag vill jättegärna föda upp kaniner men jag vill inte skaffa ett eget slakteri med alla tillstånd, regler, kostnader och myndighetskontroll som det blir. Ska jag dessutom själv marknadsföra och sälja köttet så begriper inte jag hur man ska få tid och råd med allt.
mvh/Anette
Marknadsföringen av kanin är idag marginell då vi har brist på kaninkött i Sverige. Med andra ord är det inga problem att sälja och bli av med köttet. Dessutom har kaninkött en lång hållbarhetstid i frysen vilket underlättar under lågsäsong. Ditt geografiska läge är optimalt för en heltidsproduktion och slaktverksamhet så hade jag varit som du hade jag tagit mig en ordentlig funderare, vi behöver fler slakterier i söder.
/Kimma
-
Konstigt ??? Det är olika åsikter om det här. Jag pratade med en som har (hade) kaninslakteri i Tollarp. De har nu gått över till annan verksamhet p.g.a att de inte hade tid med marknadsföringen och blev inte av med köttet. De fick till slut skicka sina djur till ett annat slakteri längre upp för att bli av med dem.
Antagligen är det jag som är trött och inte kan tänka ordentligt men om man nu ska göra allt själv, föda upp djuren, slakta dem i ett eget godkänt slakteri, marknadsföra dem och slutligen sälja dem varför ska man då vara med i kaninproducenternas förening?
Mvh/Anette
-
Konstigt ??? Det är olika åsikter om det här. Jag pratade med en som har (hade) kaninslakteri i Tollarp. De har nu gått över till annan verksamhet p.g.a att de inte hade tid med marknadsföringen och blev inte av med köttet. De fick till slut skicka sina djur till ett annat slakteri längre upp för att bli av med dem.
Antagligen är det jag som är trött och inte kan tänka ordentligt men om man nu ska göra allt själv, föda upp djuren, slakta dem i ett eget godkänt slakteri, marknadsföra dem och slutligen sälja dem varför ska man då vara med i kaninproducenternas förening?
Mvh/Anette
För att du härigenom får hjälp med de juridiska aspekterna, utbildning, stöd och råd för din produktion. Det finns en bred erfarenhet inom föreningen där vi har olika ansvarsområden där vi i möjligaste mån försöker specialisera oss för att kunna hjälpas åt att få kaninkött godkänt och erkänt på den stora marknaden. Men även dess biprodukter, ull, skinn mm. Samt försäljningshjälp. Föreningen är till för att vi skall hjälpas åt där det behövs. Inte sno varandras kunder utan hjälpas åt att förse marknaden med en jämn ström av produkter.
/Kimma
-
Det där är intressant. Varför går det jättebra för en och inte alls för en annan? Hur länge sedan var det Tollarparna la ner kaninverksamheten? För uppsvinget ser jag har kommit på senare tid. "Kan" spela in. Något annat, som jag tror en del håller med om, är att det är svårt att få ihop kaniner i tillräcklig mängd för att få ihop kött till dom som vill köpa större poster. Om det sitter en hobbyodlare i varje stuga som vill leverera 10 kaniner av skiftande kvalitét. Hur kan man som slakteri, garantera tillgången då?
Vilket för mig tillbaka till det som låg bakom ursprungsfrågan. Är det över huvud taget möjligt att samarbeta kring sånt som transporter, kvalitét, avel och kanske inköp av bra utrustning? Att en grupp uppfödare i en region samordnar produktionen lite, och kanske får fram något även i den arbetsformen? Nu spånar jag bara, men om säg 5 mindre ser till att få fram 200 kaniner på ett år, av samma ras och med samma foder och levererar samtidigt.
Inte bara tänka "jag vill ha" och sen vänta på att andra ska förse en service. Utan mer ett tänkande som "jag kan göra detta". Om man tillsammans gör det lättare, kanske en av dom 5 ovan upptäcker "Jammen, det här var ju roligt!" och gör det till en större del av sin försörjning än enbart en hobby.
Jag uttrycker mig illa, men någon kanske fattar. Vad gjorde jag av kaffet? Där....just ja.....*lufs lufs*
-
Nu har jag hämtat mitt kaffe ;D
Tollarpsslakteriet menade också på att det inte stämde riktigt med siffrorna som kaninproducenterna har, dvs. vinsten blir inte så hög. Det var väldigt svårt att få det till att gå runt. Blir det då någon transport och upphämtning av djuren kostar det också, då blir det snart inget över.
Jag ska grubbla vidare på detta för jag vill verkligen. Lite panik har jag också för just nu är jag arbetslös och ser en möjlighet att kunna starta upp någon sorts verksamhet här på gården nu när jag har tid. Snart skickas jag väl iväg på något pestigt jobb eller tvingas gå på någon vuxendagiskurs :(
Nej nu måste jag ut!!! Jag har inte tid att sitta här. Djuren ska utfodras, hönshuset måste byggas om, en kaninbur lagas, nya jordfräsen ska invigas, fröna måste i jorden (sent ute), tvätten ska hängas upp, nässlor ska plockas(sent ute), ungarna ska hämtas, rummet ska målas, och...och.. hjälp jag hinner inte!!
Anette
-
Det där är intressant. Varför går det jättebra för en och inte alls för en annan? Hur länge sedan var det Tollarparna la ner kaninverksamheten? För uppsvinget ser jag har kommit på senare tid. "Kan" spela in. Något annat, som jag tror en del håller med om, är att det är svårt att få ihop kaniner i tillräcklig mängd för att få ihop kött till dom som vill köpa större poster. Om det sitter en hobbyodlare i varje stuga som vill leverera 10 kaniner av skiftande kvalitét. Hur kan man som slakteri, garantera tillgången då?
Du är på rätt spår, man sitter alltid med ett visst riskmoment när man föder upp djur som inkomstkälla men i huvudsak påverkar man försäljning och marknadsföring mycket själv. Särskilt inom vårat verksamhetsområde. Och visst är det så att vi behöver många fler producenter, men även slakterier, ett litet moment 22, det finns många som vill men få som vågar. Man måste vara lite försäljare, inte bara uppfödare.
Vilket för mig tillbaka till det som låg bakom ursprungsfrågan. Är det över huvud taget möjligt att samarbeta kring sånt som transporter, kvalitét, avel och kanske inköp av bra utrustning? Att en grupp uppfödare i en region samordnar produktionen lite, och kanske får fram något även i den arbetsformen? Nu spånar jag bara, men om säg 5 mindre ser till att få fram 200 kaniner på ett år, av samma ras och med samma foder och levererar samtidigt.
Just nu arbetar vi på detta inom föreningen, vi har sedan årsmötet delat upp oss i 4 verksamhetsområden där de som har tillgång och erfarenhet skall utgöra stöd och hjälp för andra medlemmar i olika frågeställningar. Idag har vi 5 man som håller i de olika områdena. 2 man på Köttsidan, 1 på Skinn, 1 på Ull och jag själv på Avel. Genom att specialisera oss på ovanstående områden vill vi kunna utgöra stöd åt både befintliga men även nya medlemmar som behöver hjälp.
Inte bara tänka "jag vill ha" och sen vänta på att andra ska förse en service. Utan mer ett tänkande som "jag kan göra detta". Om man tillsammans gör det lättare, kanske en av dom 5 ovan upptäcker "Jammen, det här var ju roligt!" och gör det till en större del av sin försörjning än enbart en hobby.
Just precis. Mycket handlar om viljan att lyckas, och visst kan man lyckas, det finns det ju bevis för.
Jag uttrycker mig illa, men någon kanske fattar. Vad gjorde jag av kaffet? Där....just ja.....*lufs lufs*
Inte alls, jag förstod dig ;)
/Kimma
-
Nu kom jag på ett illustrerande exempel. I den biföreningen jag varit med i, tar vi upp beställningar ur en bra katalog från medlemmarna och lägger till det som ska beställas till föreningens försäljning av utrustning och åker till Töreboda från Mjölby och handlar. Alla delar glatt bensin och ingen knorrar. Vi äter gott på vägkrog och får skvallra lite och prata om bästa biodlingen. Vi tar med allas vax, som vi tillsammans har smält och renat. Hinkar lånas ut till honung. Och samlas in för att köras till SBR. Om det är en kurs, eller studiebesök....samåker dom intresserade (igen utan att knorra och se hinder) till självkostnadspris. På hösten köps socker till bästa pris i säckar med någons släpkärra. Om någon hittar fint kärnvirke till ramar, talar han om det eller rent av sågar upp det i rätt dimention och delar med sig, till en rimlig kostnad. Man har kommit överens om en ras i området, för att eliminera korsningar och kunna hjälpa varandra att para drottningar. Om någon kommer på en underlättande idé, så dryftas den, stöts och blöts, provas och ratas, ELLER accepteras som en god idé. Gubbarna tjänar pengar på sina bin här ute! Med hjälp. Skraltiga, sega små gubbar som får till 10000:- till 20000:- med lite djävlar anamma.
Denna verksamheten sker paralellt med importer, världmarknad, EU och stordrift. Men det hindrar inte lilla Arne att ändå leverera sin 28 litershink samtidigt som Stor-Gustaf levererar sina 900 kg i samma transport.
Byt sen ut alla ord och begrepp i exemplet och tänk "kanin".
-
Nu kom jag på ett illustrerande exempel. I den biföreningen jag varit med i, tar vi upp beställningar ur en bra katalog från medlemmarna och lägger till det som ska beställas till föreningens försäljning av utrustning och åker till Töreboda från Mjölby och handlar. Alla delar glatt bensin och ingen knorrar. Vi äter gott på vägkrog och får skvallra lite och prata om bästa biodlingen. Vi tar med allas vax, som vi tillsammans har smält och renat. Hinkar lånas ut till honung. Och samlas in för att köras till SBR. Om det är en kurs, eller studiebesök....samåker dom intresserade (igen utan att knorra och se hinder) till självkostnadspris. På hösten köps socker till bästa pris i säckar med någons släpkärra. Om någon hittar fint kärnvirke till ramar, talar han om det eller rent av sågar upp det i rätt dimention och delar med sig, till en rimlig kostnad. Man har kommit överens om en ras i området, för att eliminera korsningar och kunna hjälpa varandra att para drottningar. Om någon kommer på en underlättande idé, så dryftas den, stöts och blöts, provas och ratas, ELLER accepteras som en god idé. Gubbarna tjänar pengar på sina bin här ute! Med hjälp. Skraltiga, sega små gubbar som får till 10000:- till 20000:- med lite djävlar anamma.
Denna verksamheten sker paralellt med importer, världmarknad, EU och stordrift. Men det hindrar inte lilla Arne att ändå leverera sin 28 litershink samtidigt som Stor-Gustaf levererar sina 900 kg i samma transport.
Byt sen ut alla ord och begrepp i exemplet och tänk "kanin".
Tack Gruff, kunde inte sagt det bättre själv ;)
-
Måste gå in här för att reda ut en del saker eftersom jag är inblandad.
Det så kallade Tollarpsslakteriet byggde upp sin produktion på EN kund. Dessutom var det min kund. Kunden ifråga ville köpa 1.200 kaniner per kvartal i startskedet för att sedan när vi kom igång öka inköpen. Vi var 4 slakterier som samarbetade men lyckades inte hålla kunden med kött. Efter ett år sas kontraktet upp. Det var jag som sedan hjälpte till att sälja lagret. (Tog 2 minuter)
Av detta vill jag att ni som funderar på försäljning, en kund får aldrig vara större än 30% av din omsättning. Risken är att du annars blir beroende av kunden och det är en dödssynd i affärsvärden. Vidare måste du naturligtvis behärska konsten att marknadsföra dig själv och dina produkter. Jag har skrivit tidigare att du kan inte leva enligt strutsmentalitet. Sedan spelar det ingen som helst roll om du bor i smygehuk eller i Abisko eller i skogarna i värmland.
Det finns i landet ett väl fungerande linjenät för frystransport oberoende av var du bor i förhållande till dina kunder.
Gösta
-
Det finns i landet ett väl fungerande linjenät för frystransport oberoende av var du bor i förhållande till dina kunder.
Gösta
Undrar bara.... brukar man låta kunden stå för fraktkostnaden, eller är det ytterligare en kostnad att lägga till?
-
Vilket för mig tillbaka till det som låg bakom ursprungsfrågan. Är det över huvud taget möjligt att samarbeta kring sånt som transporter, kvalitét, avel och kanske inköp av bra utrustning? Att en grupp uppfödare i en region samordnar produktionen lite, och kanske får fram något även i den arbetsformen? Nu spånar jag bara, men om säg 5 mindre ser till att få fram 200 kaniner på ett år, av samma ras och med samma foder och levererar samtidigt.
Inte bara tänka "jag vill ha" och sen vänta på att andra ska förse en service. Utan mer ett tänkande som "jag kan göra detta". Om man tillsammans gör det lättare, kanske en av dom 5 ovan upptäcker "Jammen, det här var ju roligt!" och gör det till en större del av sin försörjning än enbart en hobby.
Ja, precis! Något sådant samarbete skulle jag vilja ha!!!
Hallå Västernorrland och i närheten!!
Nu är vi (mig veterligen) två som redan föder upp kaniner för kött, och tre antagligen mer eller mindre intresserade. Finns det fler????
(Och har du redan en stor fet slakteribyggnad är det ett extra plus :-X ;) )
-
Gällandfe fraktkostnad är det alltid slutkunden som får ta den kostnaden. Om du lägger in den i priset eller tar ut den specad är upp till dig men den skall belasta kunden.
Gösta
-
Intressant tråd...
Det är ju det här med information och samarbete vi jobbar med inom kaninproducenterna ;D.
Jag kommer att utöka min uppfödning och sedan får vi se om det blir Hishult eller Trollhättan som får ta emot mina kaniner. Det finns säkert plats för fler kaniner i min bil när jag åker... (det var ju transporten tråden handlade om ;))
-
om säg 5 mindre ser till att få fram 200 kaniner på ett år, av samma ras och med samma foder och levererar samtidigt
Här vill jag klargöra mig lite. Jag menade 200 kaniner var.
(Och har du redan en stor fet slakteribyggnad är det ett extra plus :-X ;) )
För mig skulle det duga med ett litet också. Bara det är godkänt.
-
Intressant tråd...
Det är ju det här med information och samarbete vi jobbar med inom kaninproducenterna ;D.
Var på sidan redovisas det arbetet? Vad heter t.ex. medlemstidningen? (eller är jag blind?) Utnyttjas informationskanalerna till fullo?
Något som jag också saknar, är personer med nu funktionella uppfödningar som man ev. kan besöka eller varför inte se på sidan hur det ser ut och fungerar. "Så här gör vi" och "så här ser det ut". Hemma hos reportage. Det heter "flera har lyckats". Men vilka då? Var? Ingen av de länkade gårdarna skriver något om omfattning eller visar sina stallar. Att inspireras av......
Jag är inte emot något. Tvärt om, så vill jag bara få veta lite mer än vad som verkar vara tillgängligt.
Hrm....jag kom visst också ifrån ämnet :-[
-
Intressant tråd...
Det är ju det här med information och samarbete vi jobbar med inom kaninproducenterna ;D.
Jag kommer att utöka min uppfödning och sedan får vi se om det blir Hishult eller Trollhättan som får ta emot mina kaniner. Det finns säkert plats för fler kaniner i min bil när jag åker... (det var ju transporten tråden handlade om ;))
Hejja hejja !!!!
Tar du mina med dig i bilen ??? *hoppas på ett ja*
-
Har så länge följt alla trådar o inlägg om detta med kaniner/slakteri etc...Ni är så många kunniga här ju... ;)
Jag har börjat skaffat på mig lite "köttkaniner" och försökt luska i det här med slakterier osv. För mig är "rädslan" att stå där med 10-20 kullar som man inte blir av med... Däremot så försöker jag gardera mig och samtidigt föda upp de som utställningskaniner (fransk vädur) men det verkar som om marknaden är större för köttkaniner??!! :-\
Bor i Dalsland och är mer än öppen för att gå ihop med tex transport till slakteri etc!!!
-
Däremot så försöker jag gardera mig och samtidigt föda upp de som utställningskaniner (fransk vädur) men det verkar som om marknaden är större för köttkaniner??!!
Jag står och stampar. Ska, jag, ska jag inte? Fick man besked utan förbehåll så...
Min egen gardering....får väl bli att äta upp alla själv....hm, under några år. Frukost, lunch och middag.
-
Det handlar väl om att våga chansa då kanske... ;) Hm, leva på kaninkött i några år som alternativ, det gör väl inte ont men... Det får bli min man då, äter dessvärre inte själv de små djuren... :-[
För det lär väl inte komma någon och knacka på dörren och se till att man tar "steget fullt ut"...!!!
-
Hmjo, visst är det så. Men t.ex. 30 nya burar är en rätt kännbar satsning för ett hushåll där ingen jobbar heltid.
Fast, kommer fabbo slaktbil och knackar på så.....
-
Investeringen för en sånhär verksamhet är ganska ringa i jämförelse med många andra verksamheter. Om jag får utgå från mig själv som inte tagit några lån (och förvisso inte är helt klar med stallet) så började jag med 10 djur för 1 år sen. Innan jag levererade både slaktdjur och avelsdjur för 2 veckor sen hade jag 300. Det går med andra ord ganska fort att bygga upp en stam. Jag har idag 130 avelsdjur för kött, (i huvudsak honor) de skall bli flera. Under tiden bygger jag upp stallet, burar, köper in skålar och andra tillbehör. Men man måste väga summorna hela tiden så länge man bygger upp. Om man som jag inte haft nåt startkapital.
( Man kan annars starta med hjälp av lån eller bidrag då får man igång sin verksamhet fullt ut direkt.Men valet är ditt hur du gör i slutänden. )
Under tiden har jag för de pengar jag tjänat på sällskap och avelsdjursförsäljning köpt mig en transportbil så att jag kan frakta slaktkaninerna till slakteriet. Mao det jag byggt upp under det gångna året har kaninerna betalt. Det går alltså att få det att gå ihop förutsatt att man vill, vågar och orkar. i nuläget har jag betonggolvet kvar att gjuta, och sen skall permanenta burar byggas. Jag ser det som en liten ansträngning kvar att göra då jag redan har allt annat.
Lite om hur jag har gjort.
Och visst satt jag också med rädslan att inte bli av med mina djur och det har funnits stunder då jag svämmat över av kaniner nästan. Men problemet är lätt löst. Slakta ut det du inte behöver och stoppa det i frysen, jag äter inte kanin varje dag för det. Dessutom har jag katter och hundar som även de måste få mat så i nuläget kan jag nästan säga att det är mycket svårt att få för mycket kanin.
/Kimma
-
Vad klok du är... :)
För min egen del så finns "färdigt utrymme" då jag har ett stort stall med gott om plats över...Visst räknar jag med att investera lite pengar, men jag har nog tänkt i samma banor som dig där...
Vill inte min man äta kaninkött i massor så har ju vi oxå ett antal och hundar och katter...har inte tänkt på det sättet innan...
En fråga, off topic kanske, är det OK (lagligt) att slakta själv för eget bruk? Om man vill sälja till bekanta, vad gäller då?
-
Tack Kimma, för att du delar med dig. Det dimper nog ner följdfrågor som PM eller mail till dig sen, om det är ok?
Disney, hemslakt till eget bruk är ok. Lustigt nog så verkar man få bjuda vem man vill på middag sen :-X
-
Går in här med lite synpunkter och förslag.
Du som går i tankar att starta/utöka din besättning av köttkanin. Tänk lite kreativt! Tro inte att kunder spårar upp dig för att ev. se om du har kaniner. Du måste själv få ut budskapet till dina framtida kunder.
Du som inte själv vill ha hanteringen med slakt och försäljning men vill syssla med uppfödning, tag kontakt med godkänt slakteri och teckna ett leveransavtal. Hur du hittar slakterier? Ring din kommuns miljökontor. De skall ha uppgifter på detta. När du tecknar ett avtal så ingår en lösning av transporten.
Slakt av enstaka djur för egen konsumtion får du utföra själv. OBS! bara till din egen familj.
Du kan låta legoslakta och på så sätt sälja vidare.
Gösta
-
Tack Kimma, för att du delar med dig. Det dimper nog ner följdfrågor som PM eller mail till dig sen, om det är ok?
De é ba´re å frå´g :)
-
You've got mail! Hade det redan färdigskrivet ;D
-
Kan bara tillägga att det tar ett tag innan uppfödningen kommer igång. Jag har i alla fall haft en inkörningsperiod med både avelsdjur och burar. De första djuren jag köpte in och startade med var inte lämpade för produktion vilket resulterade i för låga vikter. Visserligen är det ingen hinder om du vill äta allt själv, men ska man sälja till slakt bör kaninen väga runt 3 kg.
Har 12 avelshonor och har sålt de tre sista leveranserna till slakteri vilket resulterat i att jag har inte ätit kaninkött sen i julas.... Så nu får jag ta till hemslakt nu för att fylla frysen igen.
Ni som vill starta upp i större skala, ta kontakt med någon etablerad uppfödare i närområdet och åk på studiebesök! Då kan ni få tips och råd om hur burarna bör byggas och andra bra skötselråd! Forumet här är också bra men det är lättare att se och ta på allt i verkligheten också.
-
You've got mail! Hade det redan färdigskrivet ;D
;D
Du har svar ;D
-
Tack, tack. Och du har svar på svar :-[
Jo, hörni. Då denna tråd verkar utveckla sig till att handla om kaninproduktion i stort. Ställer jag nu frågan rakt ut här.
Är det någon "kaninproducent" som har bild på sina burar? Alltså inte någon som har en sexfackare längs en lagårdsvägg, utan någon som har 50-60.....eller varför inte 150 burar att visa?
-
Är det någon "kaninproducent" som har bild på sina burar? Alltså inte någon som har en sexfackare längs en lagårdsvägg, utan någon som har 50-60.....eller varför inte 150 burar att visa?
Eh, jag har faktiskt 63 burar av den inomhusmodell jag visade i en annan tråd... :-[ Hälften i ladugården den andra hälften i ett lastbilsskåp. Lastbilsskåpet har inte hunnit med i flytten än så antalet avelshonor håller sig under 20 just nu.
-
Eh....hmjo....asså. Jag vill se flera olika lösningar.
-
Ja men, okey då ;) Fast jag tror de flesta uppfödare har varit på Vreta och annamat burtypen där...
Edgar har något annorlunda tror jag? Om han är med och svarar?
I en annan tråd pratades det om franska betesburar med hjul, en bild eller länk till dem skulle vara inspirerande! (Jag kan inte franska så det är svårt att googla).
Och till vintern vill jag ha kaninboxar med djupströbädd i ett bågväxthus, på sommaren odlar man i färdiggödslade bäddar :)
Det blir till att länsa plånboken eller fortsätta drömma!
-
I en annan tråd pratades det om franska betesburar med hjul, en bild eller länk till dem skulle vara inspirerande! (Jag kan inte franska så det är svårt att googla).
Här är länken:
http://www.cuniculture.info/Docs/Phototheque/Materiel07.htm
Sådana betesburar skulle man ha..
-
Tack!
Wow! Det där kan inte vara alltför omöjligt ;D
Det ser ut som om de har vanligt hönsnät i flera burar och extra staket runt ängen ;)
Kul vattenautomater! Fast jag skulle nog ha strö i husen...
Kan någon översätta texten till bilden längst ner till vänster?
-
Bygg!
http://www.cuniculture.info/Docs/Phototheque/Materiel/Cages-mobiles/StM-Plan-cage.htm (http://www.cuniculture.info/Docs/Phototheque/Materiel/Cages-mobiles/StM-Plan-cage.htm)
-
Kan någon översätta texten till bilden längst ner till vänster?
Någon kan åtminstone göra sig till åtlöje med hjälp av sin gymnasiefranska.
"Vy med tre flyttbara burar på ängen. Lägg märke till spåret i gräset efter de dagliga burförflyttningarna."
Vi har byggt något liknande till i år. Några erfarenheter:
- om konstruktionen blir för tung är den inte särskilt flyttbar
- det är lätt att göra den för tung
- liten tuva stoppar ofta stor bur
- om buren är en meter hög blir det svårt att lyfta upp kaninerna :P
-
jag har byggt stora uteburar till mina kaniner. Än så länge har jag bara 2 vuxna och tre ungar av Tysk Jättescheck, men jag bygger en utebur i taget, jag har planer på att sätta hjul på mina oxå, för att underlätta förflyttningen. Det märks att min store hane tycker om att kunna vara ute och hoppa. jag ska ta kort på buren i eftermiddag så kan jag föröka att lägga in ett kort.
-
Jag har sett betesburar med medar också. Man lyfter i ena änden och så går dom i marken och så släpar man den en bit. Fungerar väl bäst på plana ytor. Men någon har kanske stora gräsmattor hemmavid.
-
jag vet inte hur jag lägger in bilderna, det blir bara för stora, men på min hemsida har jag gjort uteburar till mina kainer. de är stora 180*60*100. så de väger ju en del. jag har planer på att sätta hjul på dom......
www.brantas.se
-
Åh, det är så fint med stora niner!
-
Åh, det är så fint med stora niner!
Frågan är vilka som behöver hjul för att dom är för stora ... burarna, bilderna eller ninerna ?? :D
-
Min belgiska jättehona behöver snart rullgrillor i alla fall.
-
Lite OT det här kanske... Men mina stora uteburar (åretrunt-odell) är på ca 100 x 200 och kommer få hjul.
-
nu har vi nog tappat tråden igen....... hur var det med intresset för turbil till slakteriet ??
-
Jag är nog väldigt inne på att köra åt er. Skälig summa? Vet att Vreta tar 100 kr per stopp och 1 kr per kanin.
Första avresedatum? Mig passar bra om ca 2 månader, då finns lite djur att lämna. ;D
-
Skälig summa? Vet att Vreta tar 100 kr per stopp och 1 kr per kanin.
Med så liten produktion som jag har skulle jag då gå med förlust. :-\
-
Jo visst känns det så....
Men ska man ändå inte slakta själv och måste köra så går man med ännu större förlust. I alla fall jag som har 2 timmar enkel resa.
Så det är ju antalet det hänger på, alltid samma dilemma.
-
jag har inga djur vid denna resa, har bara en unge som det var aktuellet för och jag kommer att försöka att sälja den som kelkanin istället, annars kostar det bar att lämna ungarna.