Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: tropfrog skrivet 31 okt-16 kl 14:43
-
Hej
Jag vet ju som de flesta att man bör äta mer grönt och mindre kött. Om inte för oss själv så åtminstone för planeten vi bor på. Men där tar det stopp för oss. Så många gånger vi pratat om det och så snabbt man faller tillbaka till det man är uppväxt med och känner sig trygg med.
Men nu har jag kommit på att de små stegen kan ta en långt på sikt. Så nu börjar jag med en vegetarisk vecka för familjen. Men jag behöver hjälp och inspiration. Tipsa mig om vegetariska recept som går hem hos små barn och som lagas på max en timme. Vi har inget emot mejeriprodukter eller ägg även om det inte behöver vara i alla recepten. Fisk äter vi och gillar, kanske även denna vecka. Men där saknar vi inte inspiration
I gengäld så lägger jag ut här vad jag testat och hur det funkar för lönearbetande barnfamiljer.
Så låt tipsen flöda!
Mvh
Magnus
-
Bra idé. Behövs nog dock en ytterligare definition av "vegetariskt". Är det laktovegetariskt, ovovegetariskt, fiskvegetariskt, blandning av dessa eller vad? Veganskt, raw etc
-
Pannkaka. Går att göra både med och utan ägg och komjölk. :)
-
Nja, ingen religion. Bara en kost fri från kött, fågel och ev fisk. Veckan börjar med denna:
http://www.ica.se/recept/rodbetsris-med-gremolata-fetaost-och-gronsaksbullar-720718/ (http://www.ica.se/recept/rodbetsris-med-gremolata-fetaost-och-gronsaksbullar-720718/)
Mvh
Magnus
-
Just nu är det ju säsong för pumpor
-
Dagens rätt var både god och mättande. Frun gillade det, men dottern var inte så förtjust. Men hon går ut och tigger godis i grannskapet nu, så hon klarar sig :)
Köttet från pumpan ligger i kylen. Tar gärna förslag på ett gott pumparecept som lagas på 1 h och funkar på småbarn.
I morgon blir det minestronesoppa. Kanske inte värsta barnfavvon heller. Men då kan vi ju ta fram esset ur rockärmen, tack limjams ;)
Så komigen med era favvorecept nu då....
Mvh
Magnus
-
vegetarisk lasagne: gör en sås på lök, riven selleri, rivna morötter, hackade tomater tomatpuree och buljong, krydda med curry och vitlök. köp lasagneplattor eller gör dem med en pastamaskin. gör sedan som med annan lasagne, varva sås och plattor. du kan smula in lite feta ost i såsen eller spetas den creme fraiche riven ost uppe på voila......
-
Tack lichiplommon. Någon form av köttfri lasagne skall vi säkert testa. Men min dotter hade ätit curry strax innan sin första maginfluensa. Det var inte curyns fel, men det var den som kom upp. Så curry kan man inte få i henne, oavsett hur lite och hur väl kamoflerat. Det sitter djupt rotat.
Mvh
Magnus
-
Fiskpinnar på tofu?
Annat som är veggo utan att man tänker på det, förutom pannkakor och våfflor, är potatisbullar och många soppor. :)
-
Dom här är goda och det går ju bra att byta ut grönsakerna om de inte gillas av barnen och jag brukar bara använda creme fraiche och sweet chili till såsen (finns även vegansk creme fraiche). https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/krispiga-boenbollar-i-pitabroed-med-yoghurtsaas/ (https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/krispiga-boenbollar-i-pitabroed-med-yoghurtsaas/)
Här går det bra att söka recept utifrån flera parametrar >>https://www.coop.se/Recept--mat/ (https://www.coop.se/Recept--mat/)
-
Tack alla
Christelle:
Dottern har krävt att det blir falaflar i pitabröd på fredag. Den enda vegetariska rätten som hon fram tills nu själv kan välja om hon får vara med och bestämma. Det kanske blir lite väl med pitabröd två gånger på en vecka. Men om jag har lite extra energi just denna fredagen så kommer jag nog att göra bägge. Dessa bönbullar verkar ju såå smarriga!
Limjams:
Potatisbullar älskas här, men då oftast med blodpudding och råkostsallad till. Om jag skall köra på det, så måste jag komma på något annat tillbehör istället för blodpuddingen.
Soppa blir det ikväll...Minestronesoppa, eller spagettisoppa som jag kallat det för att dottern skall bli sugen :). Eventuellt blir det pannkakor till också.
Nu skall jag strax värma gårdagens middag till dagens lunch. Hoppas att det funkar bra!
MVH
Magnus
-
Idag blev det en haträtt från skoltiden. Minestronesoppa. Visst var den mycket godare än de pulversoppor som serverades i bespisningen förr. Men det tar en hemskans massa tid att göra alla de små kuberna. Dessutom har jag redan ett bra recept på grönsakssoppa som är både snabbare och godare.
Som jag misstänkte så var det inte barnvänlig mat. Men det serverades grovbröd med ost till. Så hon klarar sig nog.
Nu har jag utmanat mig själv lite extra. Det finns 4 portioner till senare, sen är jag inte så säker på att det blir fler.
Imorgon blir det någon form av vegetarisk lasagne.
Mvh
Magnus
-
Limjams:
Potatisbullar älskas här, men då oftast med blodpudding och råkostsallad till. Om jag skall köra på det, så måste jag komma på något annat tillbehör istället för blodpuddingen.
Soppa blir det ikväll...Minestronesoppa, eller spagettisoppa som jag kallat det för att dottern skall bli sugen :). Eventuellt blir det pannkakor till också.
Nu skall jag strax värma gårdagens middag till dagens lunch. Hoppas att det funkar bra!
MVH
Magnus
Blöödpudding? Finns på lite större affärer, typ ICA Maxi och Stora Coop http://astridochaporna.se/produkter/bloodpudding-en-skrammande-god-klassiker/ (http://astridochaporna.se/produkter/bloodpudding-en-skrammande-god-klassiker/)
-
Tack Limjams
Just nu verkar planen för hela veckan vara satt och inköpen ordnas i eftermiddag. Men det kan vara värt att prova någon gång i framtiden. Just nu har vi blodpudding i kylen som måste ätas i nästa vecka, skulle kännas onödigt att kasta.
Jag fick rapport hemifrån nu. Dottern som avskydde maten i måndags älskade tydligen samma mat idag på lunchen. Slutsats: Inte lönt att försöka att anpassa sig efter barnens vilja. Bättre att servera en bra och balanserad kost så får de äta när de vill och strunta i det när de inte vill. Hungern är den bästa kryddan :)
MVH
Magnus
-
Jag gjorde en fantastiskt god böngryta igår.
Fräste en strimlad lök + 2 krossade vitlöksklyftor. Tillsatte 2 tomater i tärningar, 1 paprika i strimlor, 1/2 buljongtärning, 1 burk krossad tomat, 1 burk Bonduelle Bönmix, ca 3 cm stjälkselleri i mycket tunna skivor, svartpeppar ganska mycket, chilipeppar så det blir hett, spiskummin, koriander, oregano, (några nypor torkad libsticka), några skvättar chipotle hot sauce (går också bra med själva kryddan), och salt.
Detta kokas med lock i minst en halvtimma, gärna längre. När det är klart så pressar man ner ca en halv citron eller något mindre. (Pressa inte direkt i så kärnorna följer med).
Jag serverade den med basmatiris men det skulle nog funka bra med tacoskal och en sallad.
Det här var nog den godaste böngrytan jag någonsin ätit. :-[
-
Linssoppa - finns tusen sorter med olika smaker och olika grönsaker i
Broccolipaj, eller spenat-, eller lök-, eller ...
grönsakswok med asiatisk smak
raggmunk med lingon
-
:D ....Fetaostpaj med spenat...en höjdare....
-
Igår blev det lasagne baserat på spenat, tomat och fetaost. Det gick hem.
Idag var frun ur huset och vi skulle äta rester. Men så blev vi hembjudna till en kompis. Han bjöd på kyckling och klyftpotatis. Ehh....inte direkt vegetariskt, så målet rök. Men jag kommer aldrig att ha principer som gör att jag tackar nej till bjuden mat.
Imorgon blir det någon form av indisk gryta som jag fått av en vän. Skönt att bara värma på fredag kväll. Dottern har jag lovat falafel, men det är samma med den, bara att värma.
Mvh
Magnus
-
någonting som funkar för sjukskrivna ungkar'smän ä spaghetti & "kött"färsås(järna flrea ggr i veckan=])
Spaghetti
Sojafärs(Hälsanskök lr Anama's)
Sojagrädde(Alpro)
Rapsolja
Chili
Grillkrydda
Tomaskross
Vitlök
Champinjoner
gullök
Koka pastan och stek champisarna, löken och chilin(om färsk) stek sen sojafärsen i oljan en längre stund tills den ä klar, häll i resten av ingridienserna och låt stå nåra minuter till - klart =]
Nått ja' tänkt testa e pärgröt me "fläsk" vilket ja' 'lskade som liten och fömodlien jör ida' oxå även om ja' inte äter fläsk.
Pärgrötenhttp://webbplats.org/landskapsmat/pargrot2.pdf (http://webbplats.org/landskapsmat/pargrot2.pdf)
Tufu baccon http://www.vegania.net/recept/tofu.html#bacon (http://www.vegania.net/recept/tofu.html#bacon)
Den här grytan e god Inga döda kycklingar i den hä grytan o:)http://www.vegania.net/recept/grytor.html#kyckgryta (http://www.vegania.net/recept/grytor.html#kyckgryta) oxå men den kräver nån sorts köttsubstitut som Anama's sojafiléer eller textuerad soja i torrvara som du får jö ioning sj(kan finnas i hälsokostbutiker) annars går d att skicka efter https://www.veggie-shop24.com/food/meat-alternatives/soy-meat/ (https://www.veggie-shop24.com/food/meat-alternatives/soy-meat/)
-
glömde soja i köttfärsåsen, helst den tjocka med svamp i kommer inte ihåg varenheter nu, men någon tjockare variant att tillsättan någongång under mitten av matlagningen
-
Canellinisoppa (vitbönsoppa)
Fräs lök och vitlök i smör Lr olja.
Slå över vatten+fond/buljong samt lite vitt vin (om man inte har nån vinslatt över så ta lite pressad citron eller nån msk ljus vinäger.)
Skala och tärna ner potatis i bitar, gärna en morot oxå.
Smula ner lite rosmarin och ev. Lite timjan.
Låt koka tills potatisen är mjuk.
Häll i en burk kokta canellinibönor Lr andra vita bönor (mörka bönor gör soppan mindre aptitlig i färgen...)
Tillsätt även en rejäl klick cremefraiche.
Låt koka upp. Mixa till slät och krämig konsistens.
Smaka av med mer fond, pressad citron, salt och peppar.
Toppa soppan med något av följande: Krispiga krutonger, örtolja, varm nystekt halloumi i bitar, Hemgårdens bacon, knaperstekt (inte särskilt vegetariskt men gott!!) smulad chevreost.