Alternativ.nu

Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Sågaren skrivet 24 okt-16 kl 12:09

Titel: blötläggning av säd
Skrivet av: Sågaren skrivet 24 okt-16 kl 12:09
blötlägger ni alltid er säd ni som odlar för husbehov och hur gör ni med foder åt höns har odlat en nakenkorn, middsomarråg och vanligt korn det vanliga kornet tänkte jag annvända till hönsen, läste att det är viktigt att blötlägga och torka i ugn bla på saltåkvarns sida http://www.saltakvarn.se/recept/dextrinering-av-sad/ (http://www.saltakvarn.se/recept/dextrinering-av-sad/)
Titel: SV: blötläggning av säd
Skrivet av: Jakobn skrivet 14 nov-16 kl 07:15
Har aldrig gjort det, varken till foder eller egen konsumtion. Jag titta på länken, känns inte som det är viktigt, men det har säkert positiva effekter.
Om du provar får du gärna återkomma med utvärdering. Mvh
Titel: SV: blötläggning av säd
Skrivet av: Anders S skrivet 14 nov-16 kl 11:26
Blötläggning och dextrinering är olika saker. Jag tycker Saltåkvarn borde kunnat hålla isär det tydligare, men det finns många tecken på att något inte längre fungerar så bra på Saltåkvarn.

Blötläggning är en möjlig metod i olika sammanhang för både människoföda och djurföda.
Dextrinering är en specialmetod som är mer arbetskrävande, och som jag tror oftast utförs med kortare blötläggning än vad som beskrivs här. Kanske enbart sköljning följt av mild rostning. Dextrinering kan användas dels för att göra kokt helsäd mer lättsmält (få en effekt liknande bra väder vid mognaden eller för ändamålet särskilt lämpade vetevarianter, t.ex. enkornsvete eller emmer). Det kan också användas för att kunna mala havre, som annars är för fett.