Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Dajjmen skrivet 23 okt-16 kl 11:40
-
Hej.
Ny här och har snöat in på att göra egen ost. Men om jag har förstått det rätt så måste osten vara opastöriserad och går därför inte att köpa i butik? Finns det ingen mjölk i butiken som jag kan använda mig av (Gammaldags eller lågpastöriserad mjölk?) eller måste jag leta efter en bonde att köpa min mjölk av?
//Dajjmen
-
Dumheter! Det går utmärkt att köpa mjölk i butiken och göra ost på. Undvik bara UTH-mjölk som står i rumstemperatur. Se t ex recept:
http://blogg.ostlabbet.se/2014/09/15/ostskolan-del-1/ (http://blogg.ostlabbet.se/2014/09/15/ostskolan-del-1/)
-
Helt korrekt. Lågpastoriserad (gammeldags mjölk) funkar bra, högpastoriserad funkar inte alls. Däremot påstås det ibland att helt opastoriserad mjölk ger mer. Å anda sidan ska vissa ostar, som parmesan, enligt recept vara gjorda på lågpastoriserad.
-
Tack för svaren!
Vad skönt :D
Då kör jag på gammaldags mjölk ist. Jag gjorde lite eftersökningar och hittade att man kan tillsätta lite Kalciumklorid för att vad jag förstår återställa pastöriseringen i mjölken. Men känns kanske inte nödvändigt nu när jag vet att jag kan köpa mjölk i affären.
Länk till hemsidan där jag läste detta:
"This type of salt solution is used to restore balance and add soluble calcium back into the milk after it has been pasteurised and homogenised"
https://www.littlegreenworkshops.com.au/product/calcium-chloride-with-dropper-cap/ (https://www.littlegreenworkshops.com.au/product/calcium-chloride-with-dropper-cap/)
//Dajjmen
-
Man tillsätter kalciumklorid till endel ostrecept, för att få effektivare ystning. Men pastöriseringen påverkar inte kalciumhalten i mjölken:
" Studies have shown that both the concentration of calcium and its bio-availability are not affected by pasteurization (Rolls and Porter, 1973; Zurera-Cosano et al., 1994)."
http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/BuyStoreServeSafeFood/ucm247991.htm (http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/BuyStoreServeSafeFood/ucm247991.htm)
-
Kalciumklorid använder man till mjölk som inte är helt ny
-
Äntligen börjar ja fatta! Borde finns i bordepraktikan väl, sånt som man borde?
Harry
-
Äntligen börjar ja fatta! Borde finns i bordepraktikan väl, sånt som man borde?
Harry
haha, ja samma här, skönt att det finns kunnigt folk som vill dela med sig :D
-
haha, ja samma här, skönt att det finns kunnigt folk som vill dela med sig :D
Jag rekommenderar dessa två ystare med recept och videos:
https://www.youtube.com/watch?v=q0QzytxYeI8 (https://www.youtube.com/watch?v=q0QzytxYeI8)
https://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html (https://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html)
-
Jag rekommenderar dessa två ystare med recept och videos:
https://www.youtube.com/watch?v=q0QzytxYeI8 (https://www.youtube.com/watch?v=q0QzytxYeI8)
https://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html (https://www.cheesemaking.com/recipes/recipedetails.html)
ja! Gavin Webber var den personen som in mig på detta, han har många bra tips. Den andra länken var ny för mig så den kommer jag att kolla mer på.
Tack ska du ha. Ha en bra helg!
-
ja! Gavin Webber var den personen som in mig på detta, han har många bra tips. Den andra länken var ny för mig så den kommer jag att kolla mer på.
Tack ska du ha. Ha en bra helg!
Detsamma!