Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: I ett hus i Bergby skrivet 19 sep-16 kl 10:59

Titel: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: I ett hus i Bergby skrivet 19 sep-16 kl 10:59
Första säsongen med eget trädgårdsland är en succé, så till den grad att inte bara familjen utan även grannar och vänner ledsnat på att äta squash  ;D

Så, vi behöver en paus, men hur lagrar vi den bäst? Har lagat soppa, paj, grytbas och plättar och frusit in, men skulle vilja lagra det otillredd om ninförstår hur jag tänker.


Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 19 sep-16 kl 13:28
den går alldeles utmärkt att lagra svalt och frostfritt om den får växa till sig lite.
Den går går riva eller tärna och frysa in, syra är en höjdare.

Givetvis går det att torka oxå. 

Alla kända konserveringsmetoder är faktiskt möjliga.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Maria C S skrivet 19 sep-16 kl 19:35
Jag brukar skiva och torka för senare bruk. Skivorna badas ett ögon blick i vatten med citronsaft för att dom inte ska bli bruna av oxidation. Torkad squasch smakar anorlunda men gott sen i stuvningar, grytor och soppor.

Ska man förvara dom som dom är så måste dom vara fullvuxna så dom fått ett kraftigt skal. Svalt 10 + brukar bli bra.
Hur länge man kan förvara dom beror helt på vilken sort det är.  Dom som har sämre lagrings egenskaper klarar sig ungefär till februari.
Men man får hålla koll så man tar rätt på dom genast om dom visar tecken på att bli dåliga.

Så hos oss torkas dom tunnskaliga och dom stora hamnar i ett rum i verkstan.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 19 sep-16 kl 19:38
de vanliga gröna som låg i köket i vintras var fullt ok i april.
Dom låg visserligen vid kallväggen så där är det svalt och fint.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Maria C S skrivet 19 sep-16 kl 19:55
de vanliga gröna som låg i köket i vintras var fullt ok i april.
Dom låg visserligen vid kallväggen så där är det svalt och fint.

Till april brukar endel klara sig. Vanlig grön F1 hybrid sommar squash som heter dimond tror jag.

Det finns sorter som håller till nästa höst.
Mörkt brukar jag ha dom men jag vet inte om man måste det, jag tror dock att det är bra om det är ganska torr luft.


Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: frulila skrivet 19 sep-16 kl 20:31
Vi låter squashen växa sig rätt stor och få tjockt skal. Sen går de att lagra. Vi har dem i vårt svalaste rum (inte någon matkällare eller jordkällare) som även är mörkt.

Det är väldigt olika hur bra de håller. När de väl börjar bli dåliga brukar det gå rätt snabbt så det är viktigt att titta till dem då och då för att kunna äta upp en som börjar bli lite dålig samt slippa den stora pöl som bildas efter dåliga squash.

Vi har fortfarande en squash från förra årets skörd så vissa håller länge! Men vanligast för oss har varit att de håller till våren.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: karsan skrivet 19 sep-16 kl 23:05
Talar ni om sommarsquash eller vintersquash? Fick just veta från amerikaner på besök att pumpor och en massa annat är olika slags squash.  Det jag kallar sommarsquash sa de var en slags squash som närmare bestämt heter  zuchini.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Maria C S skrivet 20 sep-16 kl 07:46
Zuchini är populär namnet i handeln för små tunnskaliga sommar squashar  :) Samma växt.

Dom är alla släkt.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: karsan skrivet 20 sep-16 kl 08:17
Zuchini är populär namnet i handeln för små tunnskaliga sommar squashar  :) Samma växt.

Dom är alla släkt.

Visst. Ville bara påpeka att amrisarna kallar även de stora sommarsquashen för zuchini, samt kallar hela släktet för squash.  Men så är det frågan om lagring: Ni som kan lagra från höst till vår, gäller det sommarquash också eller bara vintersquash?
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Maria C S skrivet 20 sep-16 kl 12:09
Visst. Ville bara påpeka att amrisarna kallar även de stora sommarsquashen för zuchini, samt kallar hela släktet för squash.  Men så är det frågan om lagring: Ni som kan lagra från höst till vår, gäller det sommarquash också eller bara vintersquash?
Sommar squash går att lagra fram till februari då är det dags att se över dom och använda om någon börjar se dålig ut och endel av dom håller fram till april.
Vinter squash håller att lagra betydligt längre endel kan hålla  nästan ett år.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: grimbart skrivet 21 sep-16 kl 08:32
Som inlagd gurka..
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: frulila skrivet 24 sep-16 kl 20:31
Jag syftade på sommarsquash i min beskrivning om hur vi lagrar den. Förvisso lagrar jag vintersquashen likadant.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 24 sep-16 kl 20:59
Men blir det verkligen bra? Jag tycker att "väl mogna" sommarsquashar blir väldigt grova i strukturen och smaklösa.
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 05 okt-16 kl 14:53
Jag har den sista skörden av mina squash och pumpor i en bod ute.
Så länge det inte blir allt för kallt fungerar det bra, när kylan blir värre tar jag in dem(om det finns något kvar då) och förvarar dem i skafferiet som är svalt.
Man kan också koka sopp-och-grytbaser och frysa.
Torka, som redan sagts, lägga in squash precis som man lägger in gurka=jättegott!
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: sten sax påse skrivet 01 nov-17 kl 11:41
Jag är osäker på om det är bra att förvara den torrt,?

 det är fuktigt ute och omställningen gör att skalet kan spricka tror jag , Men Min erfarenhet är bara några få sqaush

?
Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Blaser skrivet 02 nov-17 kl 16:45
Doris och Börje!
Läste här nu att ni lägger in precis som med gurka, hur gör ni då? Har aldrig lagt in gurka iheller.. Men ska prova nästa säsong [emoji4]
Tack på förhand
Mvh Susanne

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Blaser skrivet 02 nov-17 kl 16:45
Jag har dom stora runda orange och avlång grön randig [emoji4]

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 02 nov-17 kl 19:24
Doris och Börje!
Läste här nu att ni lägger in precis som med gurka, hur gör ni då? Har aldrig lagt in gurka iheller.. Men ska prova nästa säsong [emoji4]
Tack på förhand
Mvh Susanne

Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://Alternativ.nu[/url]´s app)



Jag testade att göra en variant på bostongurka.
För bästa resultat så skall dom vara väldigt fasta. Men smakerna blir lika goda även om köttet är lite mjukt.
Denna varianten är en syrning.
Man behöver squach/ västeråsgurka.
Paprika helst ekologisk 1 per 1-2 L burk
1 medelstor gul lök
Senapsfrön och honung

Tärna Squachen i bitar som inte överstiger 1 cm eller mindre än 4 mm.
Låg detta i en bunke och strö på lite salt omkring en matsked per 2 L
Hacka löken och paprikan ganska fint.
Slå på senapsfröna ca 1/4 dels på påse men det skadar inte med mer.

När du ser att det börjar vätska sig så börjar du ösa ner det i konserveringsglas.
När du är omkring halvvägs så tar du en toppad tesked honung och släpper ner i burken.
Sedan fortsätter du packa i din röra.
Det skall packas ganska väl så att man trycker ut det mesta av luften.
Slå på av vätskan så det precis täcker.
Fyll inte burken mer än 80% för på toppen trycker man ner en plastpåse sommar har haft i en tesked salt och fyllt på med vatten innan man knyter den.
Jag knyter helst så långt upp som möjligt för att det blir lättare att plocka upp den sedan.
Stäng locket, ställ burken på en tallrik, gärna där solen kommer åt att värma annars hyfsat varmt.
Nu kommer det att börja bubbla och vätska kommer tryckas ut. När det har slutat prata så är det klart att äta eller ställa svalt för senare förtäring.

Titel: SV: Squash - hur lagrar du den?
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 02 nov-17 kl 19:35
Jag brukar koka soppa på de som är gamla och träiga, kokad kan man spara i gamla mjölktetror eller liknande i frysen.
Hållbarheten är generellt ungefär som för motsvarande gurksorter, kanske något längre för äldre frukter.
Den bör som sagt förvaras kallt men ej frost, skall förvaras ungefär som potatis och morötter.