Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 15 sep-16 kl 12:52

Titel: Saftkokning
Skrivet av: Nettus skrivet 15 sep-16 kl 12:52
Jag kokar min saft i saftmaja, men utan socker, det tar jag i efteråt. I många recept står det att man ska koka upp saften först, och sen ha i socker och koka upp igen. Men det borde väl funka lika bra att ha i sockret från början och bara koka upp en gång...? Känns som lite onödigt arbete annars.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: fjällfäll skrivet 15 sep-16 kl 13:40
Jag blandar alltid bär/frukt och socker när jag kokar saft i "majan". Funkar utomordentligt, snabbt och lättsamt.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: kurt skrivet 15 sep-16 kl 13:50
Blir det inte socker kvar i bärmassan då?
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: fjällfäll skrivet 15 sep-16 kl 14:47
 Jo lite grann, men det blir så lite bärmassa kvar, så jag tycker det är värt "svinnet".
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: christelle skrivet 15 sep-16 kl 15:40
Jag sätter till sockret efter att ha mätt upp saften från Majan, ner med socker och saft en större gryta, kokar upp och skummar under tiden, tror att skummet gör att saften håller sämre.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: Nettus skrivet 16 sep-16 kl 11:10
Jag blandar alltid bär/frukt och socker när jag kokar saft i "majan". Funkar utomordentligt, snabbt och lättsamt.

Eftersom jag brukar göra storkok, vill jag ha natriumbensoat. Därför måste jag ändå mäta och koka upp saften i gryta.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: LimJans skrivet 16 sep-16 kl 21:58
Jag kokar utan socker i bärmassan i majan, sockret häller jag sen direkt ner i den heta saften när saften är klar. Kokar inte upp, bara vispar lite så att sockret löser sig. Så har jag gjort i alla år.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: Nettus skrivet 17 sep-16 kl 10:49
Jag kokar utan socker i bärmassan i majan, sockret häller jag sen direkt ner i den heta saften när saften är klar. Kokar inte upp, bara vispar lite så att sockret löser sig. Så har jag gjort i alla år.
Hur vet du hur mycket socker det ska vara?
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: LimJans skrivet 17 sep-16 kl 13:37
Hur vet du hur mycket socker det ska vara?

Jadu.... Jag har alltid höftat. Känner först lite med en slev hur djupt med saft det är... sen bara häller jag, rätt i! Vispar runt lite med sleven så att sockret löser sig i den heta saften och sen är det bara att tappa upp och frysa. :)

Kan tyvärr inte ge mer precisa instruktioner för ... det finns inga.  :-[
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: Nettus skrivet 06 nov-16 kl 14:23
Tack för alla svar! Men ännu har jag inte fått svar på min ursprungliga fråga.  ;) Spelar det nån roll om man kokar upp saften först, innan man häller i sockret? Tycker det verkar onödigt att koka upp två gånger.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: LimJans skrivet 06 nov-16 kl 14:26
Som jag skrev så häller jag bara sockret direkt ner i den heta saften, utan att koka saften varken innan eller efter. Vattnet som ångar bären/frukten är det enda som kokar.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: Nettus skrivet 06 nov-16 kl 14:53
Tyvärr är jag inte lika våghalsig som du.  ;) Jag måste ha recept att slaviskt följa.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: LimJans skrivet 06 nov-16 kl 15:25
Haha, jag är en rebell! ;D   
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: KateODay skrivet 15 jun-17 kl 09:35
Jag tillhör nog också saftrebellerna. I med sockret och koka en gång bara! :)
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: kurt skrivet 15 jun-17 kl 10:20
Tack för alla svar! Men ännu har jag inte fått svar på min ursprungliga fråga.  ;) Spelar det nån roll om man kokar upp saften först, innan man häller i sockret? Tycker det verkar onödigt att koka upp två gånger.

Sockret löser sig ju utan att man kokar upp en andra gång, men svampsporer avdödas effektivare med ett andra uppkok. Om det verkligen behövs beror dels på vad man kokar för saft (rabarber och äpple ger t x känslig saft medan t ex svartavinbär inte ger känslig saft) och vilken sockermängd man använder och om man använder ytterligare konserveringsmedel eller ej.
Titel: SV: Saftkokning
Skrivet av: Nettus skrivet 07 jul-17 kl 15:56
Sockret löser sig ju utan att man kokar upp en andra gång, men svampsporer avdödas effektivare med ett andra uppkok. Om det verkligen behövs beror dels på vad man kokar för saft (rabarber och äpple ger t x känslig saft medan t ex svartavinbär inte ger känslig saft) och vilken sockermängd man använder och om man använder ytterligare konserveringsmedel eller ej.

Tack för det!