Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 15 aug-16 kl 10:36
-
Jag har kokat saft av vita vinbär, men det blev gelé. Visserligen är gelé gott, men lite svårt att få ut ur flaskan... :-\ Jag har försökt värma flaskan i en gryta med vatten på spisen så det blir flytande igen, för att koka om, men det funkar inte. Några tips?
-
Att värma gelen är det enda jag kan komma på. Annars kanske försöka peta ut den med en strumpsticka eller dylikt.
-
Jag undrar vad som händer om du en längre stund (t ex över natten) ställer flaskan upp och ner i en bytta. Gelé är väl snarare trögflytande än fast, så den kanske kryper ut av sig själv om den får tid på sig. Vit gelé borde vara tjusigt!
-
Har man använt fruktpektin och dessutom överdoserat lär den bli kvar i flaskan.
-
Har man använt fruktpektin och dessutom överdoserat lär den bli kvar i flaskan.
Ja, men det var ju inte aktuellt i detta fall
-
Har man använt fruktpektin och dessutom överdoserat lär den bli kvar i flaskan.
Bra svar där :P
-
Om saften blir gele har du för mycket socker och/eller bär med för mycket pektin i sig (lite omogna?)
Värm flaskorna, häll ur saften och koka upp den igen med lite mer vatten. Då ska det nog funka att hälla saften ur flaskan nästa gång. Eventuellt får du tillsätta lite konserveringsmedel.
I och för sig kan du ju också förvara saften som gelé tills den ska användas, och då först värma upp den.
-
Ett intressant problem.
Jag skulle gör så här.
Skaffa sådana där sugrör som går att vika, gärna jättelånga.
Alternativt ett lite hårdare.
Tryck det ner i botten och vänd flaskan upp och ner och blås så att du ser att det blir ett övertryck.
Då kan gelén släppa och komma ut. Och det inte släpper så blås in ännu mer och dra ut röret och vänta och se vad som händer.
du kan även använda en liten kompressor för att trycka in luft.
-
Vi fick sådan saft. Blandar sig dåligt med vatten men funkar superbra att mixa med is, till någon form av glass.
-
Jag följde receptet till punkt och pricka, utan pektin.;) När man haft i sockret skulle man koka saften 10 min, vilket jag tyckte lät konstigt, men jag gjorde som det stod. Det var ju säkert därför det blev gelé.
Jag har alltså försökt värma "gelén", utan resultat. Hur gör jag för att värma den?
-
Jag värmer på saften och sedan bara så att sockret smälter, det tar 1-2 minuter Max.
-
Jag följde receptet till punkt och pricka, utan pektin.;) När man haft i sockret skulle man koka saften 10 min, vilket jag tyckte lät konstigt, men jag gjorde som det stod. Det var ju säkert därför det blev gelé.
Jag har alltså försökt värma "gelén", utan resultat. Hur gör jag för att värma den?
Lägg en hopvikt handduk i botten på en kastrull som du fyller vatten i - värm sakta på plattan tills gelén börjar bli flytande, sen brukar det gå bra att hälla över den i ett annat kärl, tillsätta mer vatten och göra saft av den eller fylla över på en burk och ha den som gelé :D
-
Jag värmer på saften och sedan bara så att sockret smälter, det tar 1-2 minuter Max.
Ja, det är ju så man brukar göra.
-
Lägg en hopvikt handduk i botten på en kastrull som du fyller vatten i - värm sakta på plattan tills gelén börjar bli flytande, sen brukar det gå bra att hälla över den i ett annat kärl, tillsätta mer vatten och göra saft av den eller fylla över på en burk och ha den som gelé :D
Det är precis så jag gjort... :-\
-
Det är precis så jag gjort... :-\
Prova att peta lite i gelén så att den släpper från glaset så brukar den ploppa ut när den är varm.
-
Prova att peta lite i gelén så att den släpper från glaset så brukar den ploppa ut när den är varm.
Ok, ska testa!
-
Japp, funkade utmärkt Christelle! Borde jag kunnat räkna ut själv... :-[
En annan fråga - behöver jag sätta till mer bensoat när jag kokar om?
-
Japp, funkade utmärkt Christelle! Borde jag kunnat räkna ut själv... :-[
En annan fråga - behöver jag sätta till mer bensoat när jag kokar om?
Ja, bensoat ska aldrig koka utan tillsättas efter att koket är klart.