Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: ensamhet skrivet 01 aug-16 kl 10:36

Titel: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: ensamhet skrivet 01 aug-16 kl 10:36
Vad har man för nytta av den här?
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: Gilbert skrivet 01 aug-16 kl 10:44
Du kan koka grönsaker i den och sedan ta upp grönsakerna och ta hand om vattnet eller använda det till mera grönsaker.
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: ensamhet skrivet 01 aug-16 kl 10:51
Så då kokar man med silen i kastrullen, istället för i vanlig kastrull och hälla av vattnet?
Känns lite onödigt, ingen annan bra orsak att göra så eller ha den till något annat?
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 01 aug-16 kl 10:54
När du kokar pasta, potatis eller vad som helst som du vill kunna dränera bort vätskan.

När du kokar grönsaker så skall du bara ha vatten i botten och ångkoka grönsakerna då det är bland det bästa sätten att bevara nyttigheterna.
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: ensamhet skrivet 01 aug-16 kl 10:59
När du kokar pasta, potatis eller vad som helst som du vill kunna dränera bort vätskan.

När du kokar grönsaker så skall du bara ha vatten i botten och ångkoka grönsakerna då det är bland det bästa sätten att bevara nyttigheterna.

Bättre eller sämre än tryckkokaren jag fråga om i en annan tråd?
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: christelle skrivet 01 aug-16 kl 11:28
Hade en sån som inköptes på IKEA men det är joxigare och kräver lite mer utrymme när innerdelen ska lyftas ur och rinna av. Tror faktiskt den såldes som pastagryta. Jag återanvänder allt kokvatten från grönsaker etc och det är lättare att hälla ut vattnet genom att glänta på locket och låta kokvattnet rinna ner i ett litermått. Så jag har gett bort grytan...
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: Bubbel i Dammen skrivet 01 aug-16 kl 11:52
Om man absolut vill ha ett durkslag kan man ha det där, så finns det fler användningar eftersom det går att koka i det. Skulle också gå att koka saft lite smidigt med den, efter koket lyfter man upp låter rinna ner i grytan under, pressar lite. Av med silen i med socker, klart. Men det blir grynig saft, alterntivet med samma metod kan bli äppelmos men då ska man ju nöpressa och då kanske det är lite fel form.

Jag behöver ingen sån där, men om jag hade en skulle mitt durkslag bli retur för det är plastigt. Ska jag ångkoka har en liten nätsil från förr.
 
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: ensamhet skrivet 01 aug-16 kl 12:02
Känns som jag spar den till husbilen och inte säljer den på loppisen, men är tacksam för fler tips.
Den är av märket Hackman från Finland, det är väll ett bra märke?

Bubbel i Dammen. Det finns durkslag i rostfritt, då slipper du att det är plastigt.
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 02 aug-16 kl 00:15
Bättre eller sämre än tryckkokaren jag fråga om i en annan tråd?

Om insatsen passar i tryckkokaren så skulle det vara Optimalt att kombinera.
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: ensamhet skrivet 02 aug-16 kl 12:53
Om insatsen passar i tryckkokaren så skulle det vara Optimalt att kombinera.

Tryckkokaren är mindre.
Titel: SV: När är det bra att ha en sån här?
Skrivet av: Jeuce skrivet 02 aug-16 kl 13:24
Den är av märket Hackman från Finland, det är väll ett bra märke?

Absolut. Fråga en finländare efter pålitliga märken för köksutrustning, svaret blir antingen Hackman eller Iittala varje gång. Hackmanbestick går i arv i flera generationer, likaså kastruller.