Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: andreasd skrivet 30 jul-16 kl 18:48

Titel: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: andreasd skrivet 30 jul-16 kl 18:48
Har kommit över en gammal konserveringsapparat och burkar med ringar och byglar och tänkte pröva att konservera några av de blåbär som blivit plockade.
Men hur ska man göra? Ska de läggas in i burkar som de är? Eller ska de mosas? Blandas med socker? Ska man ha i vatten?

Hoppas någon kan vara behjälplig då detta är första gången.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Berberis skrivet 31 jul-16 kl 22:41
Koka sylt. Tillsätt inget konserveringsmedel.
Allt i konserveringsapparaten skall vara rengjort och ringarna har legat i kokande vatten.
Fyll konserveringsburkarna upp till 2-3 cm från kanten. (Det kan finnas en markering på glasen för nivån.) Lägg på ringarna och locken. Ställ alltsammans i apparaten. Fyll på vatten. Lägg på locket. Koka upp långsamt. Håll nu koll på apparatens termometer. Det skall vara 80 grader i 20 minuter. Avsluta med att lyfta upp korgen med burkarna ur kitteln (obs ånga och hetta!) Låt allt svalna och ställ burkarna svalt.
Nu har du konserverad sylt. När du väl öppnat en burk, måste innehållet förbrukas ganska snart.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 01 aug-16 kl 08:11
Blåbär som önskad ätas som blåbär och fortfarande smaka blåbär blir bäst i frysen.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: MissT skrivet 08 aug-16 kl 00:13
Jag är uppvuxen på landet, och när jag var barn så konserverade min mamma svamp, grönsaker som ärtor/morötter, älgkött, päron och plommon. Bär konserverade hon inte utan dom kokades till sylt på spisen. Allt förvarades sen i källaren. Vet inte alls hur det blir om man konserverar blåbär. I affärerna kan man ju köpa konserver av svamp, frukt, grönsaker och kött, men inte bär. Men du kan väl prova.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: kurt skrivet 08 aug-16 kl 03:22
Jag är uppvuxen på landet, och när jag var barn så konserverade min mamma svamp, grönsaker som ärtor/morötter, älgkött, päron och plommon. Bär konserverade hon inte utan dom kokades till sylt på spisen. Allt förvarades sen i källaren. Vet inte alls hur det blir om man konserverar blåbär. I affärerna kan man ju köpa konserver av svamp, frukt, grönsaker och kött, men inte bär. Men du kan väl prova.

De konserver du kan köpa i affären är autoklaverade, alltså sterila. Det blir inte sterilt av inkokning!
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 08 aug-16 kl 03:27
Många konserver blir tyvärr smaklösa och får helt annan textur och konsistens. Konserverade morötter och ärtor smakar helt annorlunda mot färska. Man har konserverat men vad händer med mineraler och vitaminer, häller man bort det med konserveringslagen? Jag antar att bär blir helt smaklösa efter dylik behandling.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Bo skrivet 02 sep-16 kl 16:15
Frys in blåbären och rör sedan med lite rårörsocker för en veckas behov i taget att förvara i kylskåpet.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Lena III skrivet 04 sep-16 kl 14:14
På förekommen anledning har jag upptäckt att blåbär som är fingerplockade vid torr väderlek och ordentligt rensade så att det inte finns blöta eller mosade bär håller bra i ett kallt kylskåp. Så det man käkar inom typ tre veckor behöver man inte frysa  (Trångt i frysen.)
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 11:05
Frysen är fantastisk, vi fryser in alla bär och bevarar det mesta smaker/arom från ursprunget.

Här i 250g och 750g förpackningar.


Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 11:06
Förpackningarna.

Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 12:09
Eller göra sylt, inget är godare än lättsockrad blåbärssylt.

1.5 kg blåbär. 0.5 kg syltsocker, i dl vatten. Det blir mums.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 12:13
Låt det koka upp tills det börjar bubbla lite och slå sedan av plattan. Rör ofta och plocka bort lite blad, ev lingon, icke veganska proteiner mm.

Häll på rentvättade burkar som doppats i atamonlösning, både burkar och lock.

Bevara blåbären till kalka vintermorgnar med ett par dm snö utanför och brasan igång.

Belöningen för en liten timmes prestation.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 12:51
Det är nästan synd att koka blåbärssaft på så fina blåbär.

Men några flaskor lyxig saft skall det bli och avkoket fryses och hamnar i blåbärspajer.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 13:47
När bär och vatten börjar resa på sig och koka lätt, rör hela tiden långsamt. Strunta i skumma och sådant som bara är onödigt.

Efter 10 min så stäng av plattan och fortsätt på eftervärmen tills blandningen lugnat ner sig.

Häll över i saftsil.
Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 14:38
Tillsätt socker och värm på medel och rör till sockret smält.

Häll över på flaskor. Det hade blivit 4 flaskor om jag inte slabbat som jag gjorde.

Titel: SV: Hur konservera blåbär?
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 14:39
Avkoket är osockrat och sparas till blåbärspaj.