Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Månenz skrivet 23 jul-16 kl 18:06
-
Hej, är det någon som lyckats göra cider på viltäpplen och vad ni makt socker i ?
Mina flaskor exploderade och allt blev förstört :'(
-
Rent generellt så skall man inte ha speciellt mycket socker när man jäser cider.
Jag skulle gissa att du haft ganska mycket socker i och att jäsningen har hoppat igång efter att du buteljerat. Man skall visserligen väcka cidern för att få upp kolsyra och då skall man använda ytterst lite vid buteljeringen, så pass lite som under en struken modern tesked.
Nästa gång, prova att ha i söta äpplen istället för socker.
-
Rent generellt så skall man inte ha speciellt mycket socker när man jäser cider.
Jag skulle gissa att du haft ganska mycket socker i och att jäsningen har hoppat igång efter att du buteljerat. Man skall visserligen väcka cidern för att få upp kolsyra och då skall man använda ytterst lite vid buteljeringen, så pass lite som under en struken modern tesked.
Nästa gång, prova att ha i söta äpplen istället för socker.
Helt felaktig info där!!!!
Cider blir inte cider om man använder fel sorts äpplen och fel sorts äpplen är definitivt söta äpplen. Det blir mera vin än cider utan syrliga kärva äpplen. Man använder ofta äpplen som inte är söta eller duger till matäpplen till cider.
Vildapel, paradisäppelträd och Katja är exempel på bra Cideräpplen.
Oavsett äpplen skall du använda den mängd socker till den mängd vätska som finns i receptet till själva jäsningen.
När jäsningen är klar tillsätts den mängd socker som behövs till efterjäsning på flaska. Du tappar om och mäter mängden och tillsätter sockermängden. Låter sedan sockret lösa sig efter omtappning med jäsrör och rör om ordentligt. Tappa sedan om på rena flaskor och tillsätt plastkork och agraff. Blandar du sockret med omtappningen blir fördelningen av sockret jämt i hela satsen och lika i alla flaskor. Börja aldrig någonsin kladda med strukna teskedar eller annat trams.
Själv använder jag gamla Pommac flaskor som jag samlat och de exploderar inte hur som helst.
-
Jag har bryggt cider i flera år och sökte länge efter Ciderboken och fick tag på ett nästan oanvänt ex till sist. Där finns bra cider recept som fungerar. Håller man sig till recepten blir cidern faktiskt bra om man nu tycker lite halvtorr cider är bra.
I år blir det många kart på träden som pga torkan inte blir äpplen. Dessa kan man med fördel slänga med i cidersatsen.
-
en ölbryggare tipsade mig om att använda bitsocker till efterjäsning, det fanns någon viss försäljare som hade bitar av exakt rätt storlek för en viss flaska.
-
Då skall sockerklumpen både anpassas till flaskans storlek och flaskhalsen för att få ner den och alla vara lika stora. Tycker det också verkar komplicerat när man så lätt kan blanda ner uppvägt vanligt socker utan problem och sådant finns alltid till hands.
-
När jag gör cider använder jag inget socker utan bara äppelmust. Brukar köpa must av lokalt musteri, blir bäst om man tar opastöriserade must och använder en jäst som ger torr cider. Sedan vid flaskning använder jag lika mycket socker till primningen som vid ölbryggning, ca 0,1 dl socker per liter vätska. Det är ganska viktigt att den jäst ut riktigt innan tappning.
-
Så här är min uppfattning att man skall göra riktigt cider och inte sockerslask.
www.thefield.co.uk/food/drink/how-to-make-your-own-cider-22904 (http://www.thefield.co.uk/food/drink/how-to-make-your-own-cider-22904)
-
Som sagt, färdig must är för söt för att det skall bli riktig cider.
-
Tack för svaren! Ska göra ett nytt försök nu :)
-
Det är både lätt och rätt att göra den sista sockertillsatsen i samband med en extra omtapping. Eftersom det bara är en liten mängd socker, går det fint att göra en sockerlag av den med en skvätt vatten. Den löser sig lättare i cidern. Det gör mig ingenting att det blir några dunkar extra att diska: Jag använder en flaskrensare - som sprutar vatten upp i flaskor och dunkar - och då går det fort.
Ciderflaskorna har alltid innehåller kolsyrade drycker förut - då vet jag att de håller.
Ett litet knep för att veta när det är dags för konsumtion: använd 1 eller 2 är små plastflaskor med skruvkork (typ Loka). Jag nyper i dem lite då och då. När de är så spända att de inte längre går att nypa in, finns det kolsyra. Skål!