Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: kurt skrivet 12 jul-16 kl 05:49

Titel: Isotopanalys av kött
Skrivet av: kurt skrivet 12 jul-16 kl 05:49
Svenska köttföretagen skall nu börja ursprungskontrollera kött med hjälp av isotopanalys (deuterium), till att börja med måste man bygga en databas med grundvattenprover från olika delar av landet. Samma typ av analys har tidigare använts för andra livsmedel t ex jordgubbar och vin. Eftersom det kostar en del så skall man nog främst se systemet som ett sätt att avskräcka fuskare.

http://www.kottforetagen.se/ursprungskontroll-av-koett.html (http://www.kottforetagen.se/ursprungskontroll-av-koett.html)

http://pork.ahdb.org.uk/media/2402/sira_takes_assurance_to_new_level.pdf (http://pork.ahdb.org.uk/media/2402/sira_takes_assurance_to_new_level.pdf)

http://www.agroisolab.com/the-science-sira (http://www.agroisolab.com/the-science-sira)
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 12 jul-16 kl 09:16
Grattis Eurofins ;D

Ja tyvärr behövs det kontroll av fuskare.
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: kurt skrivet 12 jul-16 kl 11:57
Den utlösande faktorn var nog fusket med KRAV-märkt nötkött från Gotland (som hade spätts ut med konventionellt uppfött tyskt nötkött)

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22146405.ab (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22146405.ab)
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: Anders S skrivet 12 jul-16 kl 13:35
Men om de hade blandat in gotländskt konventionellt kött så hade det väl inte kunnat avslöjas med denna ny metod?
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: Anders S skrivet 12 jul-16 kl 14:09
Oroar man inte allmänheten om man skriver så här?
”Allt djuren äter och dricker innehåller stabila isotoper.”
Se http://www.kottforetagen.se/ursprungskontroll-av-koett.html (http://www.kottforetagen.se/ursprungskontroll-av-koett.html)
 ;D
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: kurt skrivet 12 jul-16 kl 14:12
Fusk kan ju ske på olika nivåer, levande, djur, hela kroppar, styckat kött. Men även på enskilda köttbitar så kan man identifiera deras ursprung, försöker någon blanda köttfärs från olika platser, så blir ju resultatet just en "blandning", d v s det syns att det i alla fall inte är därifrån det påstås vara.
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: Anders S skrivet 12 jul-16 kl 14:17
överflödigt inlägg
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: kurt skrivet 12 jul-16 kl 14:19
De flesta som har gått i skolan vet nog att de flesta grundämnen föreligger i olika isotoper. På ismannen Ötzi som hittades i en glaciär i alperna, kunde man med hjälp av isotopanalys spåra vart han var född (strontiumisotoper i tändernas emalj), vart han växte upp (benstommen) och vart han levat de sista tiden i livet (isotopanalys av håret)
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: Anders S skrivet 12 jul-16 kl 14:38
De flesta som har gått i skolan vet nog att de flesta grundämnen föreligger i olika isotoper. På ismannen Ötzi som hittades i en glaciär i alperna, kunde man med hjälp av isotopanalys spåra vart han var född (strontiumisotoper i tändernas emalj), vart han växte upp (benstommen) och vart han levat de sista tiden i livet (isotopanalys av håret)

Förmodligen har du rätt. Mitt inlägg om att oroa allmänheten var mest skämtsamt menat. Allmänheten är idag mer oroad av att få felmärkt och osvenskt kött. Bäst är ju att handla av bonden, men det har blivit svårare för storebror har bestämt att allt kött måste göra en vända till slakteriet och bli dubbelt så dyrt. Och sen kommer alla problem kring märkning och fusk och behov av (förmodligen dyra) analyser av ursprunget.
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: DennisCA skrivet 12 jul-16 kl 16:28
Vaf*n, isotoper och atomer i min mat?
Titel: SV: Isotopanalys av kött
Skrivet av: Tjalve skrivet 12 jul-16 kl 16:42
Vaf*n, isotoper och atomer i min mat?
Ja i värsta fall kanske maten även innehåller gener  ;D