Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: fungilla skrivet 23 apr-07 kl 10:40
-
Är det någon som vet hur man gör lönnsirap? ??? Skulle vara kul att testa
-
Vad är det för skillnad på lönnsirap och vanlig sirap? :P
-
Har varit uppe här för ett litet tag sen, i princip kokar du in saven tills det blir sirap.
-
Är det någon som vet hur man gör lönnsirap? ??? Skulle vara kul att testa
Det är inte alls speciellt komplicerat.
Vill du få marknadsvärdig sirap går det åt ungefär 20 liter sav till 1 liter högvärdig sirap, uppköpare som är intresserade brukar utgå ifrån färgen på sirapen.....ju mörkare sirap desto bättre pris.
Sockerlönnen ger i regel den bästa sirapen men även Canadalönn, silverlönn och nordisk lönn går bra att koka sirap på.
När sirapen är färdigkokt häller du upp den direkt i rena burkar eller flaskor.
Den håller sig mycket länge om den förvaras i tätsluta kärl och även om den skulle börja mögla på toppen går det att skrapa bort möglet och koka om sirapen.
Häröver används lönnsirap även till godistillverkning och lönnsockertillverkning. Ren lönnsirap är mycket värdefull, i de flesta flaskor "lönnsirap" man köper i matvaruaffärer uppgår innehållet ren lönsirap ofta inte till mer än 3-5%, Resten är molass och/eller sockerrörs-/ sockerbet-sirap. Staten jag bor i är ledande i USA på lönnsirapstillverkning och runt februari eldas det friskt "sockerhusen" på gårdarna i trakten.
mvh/Fred
-
Hej
Men hvordan gør man? Helt fra starten, på træet, altså.
Borer man et hul eller snitter man en spiral..? Og er det bedst at tappe når saven går op i stammen tidligt på våren? Kan det gøres nu i august også?
Det var mange spørgsmål:-)
Hilsen Marie
-
Saven tappas tidigt på våren, finns olika sätt, man kan skära en eller flera skåror eller göra som jag gör på björk, borra ett hål och sedan plugga igen.
Ta inte mer än vad träden tål.
-
Var ute och tappade ca 3 l sav från en vanlig nordisk lön. Kommersiellt används saven från sockerlönnen. Saven reducerades till ca 2% av utgångs volymen och smakade riktigt sött och gott. Den bästa saven får man i början av säsongen men än är det inte för sent. Så ut å samla! Nu skall jag ta och göra lite pannkakor..
-
Hur stor är risken att man har ihjäl lönnen? Vi har en stor lönn som är ett gammalt vårdträd och vore ju synd att döda den... men kul att testa sirapskokning.
-
Tappa med måtta. Välj träd som är 25 cm eller större borra ett hål ca 3 cm djupt. Tappa max 4-5 l per träd. Sen är det viktigt att du sluter hålet med en träplugg så att det inte "blöder" mer.
Lycka till!
-
Finns det socker lönn-träd o köpa i sverige?
-
Sockerlönn finns att köpa i Sverige!
http://www.edafos.se/tradgard/plantskola/intro_plantskola.asp (http://www.edafos.se/tradgard/plantskola/intro_plantskola.asp)
-
Ska man väja yngre träd eller passar de träd som är typ 6 m höga och äldre också bra?
-
Ska man väja yngre träd eller passar de träd som är typ 6 m höga och äldre också bra?
Om du menar vid köp så får väll plånbok och tålamodet bestämma!
Om man skall tappa saven bör trädet vara 25-30 cm i diameter
-
Om du menar vid köp så får väll plånbok och tålamodet bestämma!
Om man skall tappa saven bör trädet vara 25-30 cm i diameter
Jag tänkte mer på savens smak, om smaken kanske är lite beskare om träden är äldre ;)
-
Vad spännande det låter... Kan man tappa vilken lönn "som helst" ?
-
Den riktiga sockerlönnen finns väl inte i Sverige...?
-
Joo!
-
Den riktiga sockerlönnen finns väl inte i Sverige...?
Man ser den ibland i parker och liknande, men den växer inte vilt här. Den vanliga svenska lönnen är dock en nära släkting, och går nästan lika bra att tappa på sav. Inget jag rekommenderar dock, eftersom lönnar är ömtåliga träd som inte mår bra av att borras i och tappas på sav
-
Jag har bara tappat sav från nordisk lön. Min erfarenhet är att det är relativt lite socker i saven. Senast gav 5l sav ca 4-5 cl sirap. Vet inte hur det är med sockerlönen men det borde vara betydligt mer socker i den saven.
-
Jag tänkte mer på savens smak, om smaken kanske är lite beskare om träden är äldre ;)
Jag tror det har större betydelse vid vilken tidpunkt du väljer att tappa. Som jag har förstått det är det mer socker och smak i saven tidigt på säsongen.
-
Jag har bara tappat sav från nordisk lön. Min erfarenhet är att det är relativt lite socker i saven. Senast gav 5l sav ca 4-5 cl sirap. Vet inte hur det är med sockerlönen men det borde vara betydligt mer socker i den saven.
Du har ändå ett relativt gott resultat. Normalt krävs det 40 liter sav för en liter sirap.
Man kan också läsa att man inte tappar sav förrän träden har 25cm diameter vilket tar runt 40 år.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maple_syrup (http://en.wikipedia.org/wiki/Maple_syrup)
-
Tappat 2L - blev 1msk... Jättegod dock men... Ja, "äkta" sockerlönn
-
Det är dock lite trist att det skall behövas 100-125 liter sav till 1 liter sirap..
Det kommer ta ett tag och koka bort vattnet :-\