Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Trynetillknorr skrivet 08 jul-16 kl 06:54

Titel: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Trynetillknorr skrivet 08 jul-16 kl 06:54
Hej!

Har köpt en fantastiskt fin gammal mjölkseparator, en Sylvia, uppfixad av jätteduktiga Mullbergs Gård (kolla upp på fb om någon jagar separator!!!).

Nu har jag ett problem, jag hettar upp maskinen till 35-40 grader med varmt vatten, sedan börjar jag mata den med ca 37gradig getmjölk. Lättmjölken rinner ut som den ska, men sitter fast i riktig tjock och krämig form, mellan skivorna i separatorkulan. Ingen grädde kommer upp till pipen. Kulan är också fylld med lättmjölk utöver den tjocka grädden.....

Någon som har erfarenheter att dela med sig av när det gäller separering av getmjölk?

Bästa hälsningar

Robin
Titel: SV: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 08 jul-16 kl 08:36
Du måste ha glömt ett eller två ord i inlägget för det blev lite svårt att få sammanhang.
Men jag tror du menar att grädden inte kommer ut ur maskinen utan stannar i kulan? Inte vanligt med getter som har så pass höh fetthalt. Vad är det för ras?
Men om nu inte grädden kommer fram som den ska så är det nog gräddskruven på kulan som ska skruvas ut ett eller et par varv. Den sitter högst upp på sista "klockan" innan ytterskalet som skruvas fast.
Du får skruva ut skruven och prova och fortsätta tills du har rätt mängd mjölk och grädde.
Titel: SV: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Jakobn skrivet 03 aug-16 kl 18:02
Hur har det gått? Grädde från getmjölk tycks ha en mycket klibbigare konsistens. Går det verkligen att separera på vanligt vis?
Titel: SV: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Anders S skrivet 04 aug-16 kl 13:35
Hur har det gått? Grädde från getmjölk tycks ha en mycket klibbigare konsistens. Går det verkligen att separera på vanligt vis?

Det låter som det skulle vara förhållandevis enkelt att skumma av grädden från getmjölk. Stämmer det?
Titel: SV: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 04 aug-16 kl 17:02
Getmjölk är svår att skilja av grädden ifrån. Den är naturligt homogeniserad från spenen. Så gräddpartiklarna är mindre än de från komjölk och flyter inte lika lätt upp till ytan. Dessutom har inte getter lika fet mjölk som kor har.
Titel: SV: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Jakobn skrivet 04 aug-16 kl 18:09
Så värst mycket homogeniserad tror jag inte den är, även om jag hört samma sak tidigare. Blir snabbt ett lager grädde ovanpå mjölken. Fast det går kanske inte att jämföra med komjölk. Ska mäta hur många % grädde jag får i förvaringskärlen.

Det låter som det skulle vara förhållandevis enkelt att skumma av grädden från getmjölk. Stämmer det?
Tror inte det är så lätt med separator, grädden vill fastna överallt och jag brukar använda slick för att tömma skålarna.
Tänker då att samma sak händer i separatorn och den därför sätter igen. Får kanske ta fram min Domo?! separator och göra ett försök
Titel: SV: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Anders S skrivet 04 aug-16 kl 18:58
Tror inte det är så lätt med separator, grädden vill fastna överallt och jag brukar använda slick för att tömma skålarna.

Jag menade just skumma av, på gammaldags vis. Inte separera i separator.
Titel: SV: Getmjölk i gammal separator
Skrivet av: Jakobn skrivet 04 aug-16 kl 19:55
Jag menade just skumma av, på gammaldags vis. Inte separera i separator.
Aha, ja det är inga problem.