Alternativ.nu

Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: Beowarg skrivet 02 jul-16 kl 10:36

Titel: Klaffventil i skafferi
Skrivet av: Beowarg skrivet 02 jul-16 kl 10:36
Hej,

vi är nyblivna ägare till ett jättefint hus från mitten av 30-talet. Den förra ägaren har varit flitig med penseln och målat över två stycken klaffventiler, en i källaren och en i det övre skafferiskåpet i köket.

Jag har lyckats öppna båda två och utöver en del spindelväv så verkar de vara i fint skick. Vad jag undrar är dock hur ventilen i skafferiet används? När och hur mycket ska den öppnas? Gissar att det skiljer beroende på årstid.

Skåpet i fråga är alltså platsbyggt ovanpå det ordinarie högskåpet och dessa två förbinds med en bred springa i nederkant på överskåpet. I överskåpet kommer vi framför allt förvara torrvaror så som mjöl, pasta och annat. Lite konserver kan också få stå där.

Alla tips kring den här ventilationen mottages tacksamt.
Titel: SV: Klaffventil i skafferi
Skrivet av: torbjorn skrivet 02 jul-16 kl 12:46
Det kan vara intressant att veta åt vilket väderstreck skafferiventilen vetter, och hur det är med förhärskande vindriktningar i området.

Troligen är tanken att ventilen ska få stå öppen större delen av året för att hålla skafferiet svalt, men man kan stänga den helt eller delvis när det är som kallast på vintern (samt om hård blåst ligger på utifrån mot ventilen)  för att slippa kalldrag från skafferiet och inte riskera att få minusgrader därinne.
Titel: SV: Klaffventil i skafferi
Skrivet av: Beowarg skrivet 02 jul-16 kl 20:17
Det kan vara intressant att veta åt vilket väderstreck skafferiventilen vetter, och hur det är med förhärskande vindriktningar i området.

Ventilen är riktad åt väster, vindarna är jag inte helt säker på men vi bör på västkusten så någon som är mer bevandrad kanske kan svara på det.

Jag antog att det var för att hålla nere värmen men det är alltid kul att veta så man gör rätt. Den sitter där inte av en slump och då vill man ju inte gärna göra bort sig. Ställer upp den på minst öppna läget och låter den stå helt enkelt. Om ingen annan har några bättre tips.  :)
Titel: SV: Klaffventil i skafferi
Skrivet av: torbjorn skrivet 02 jul-16 kl 21:46
Det bästa är ju ändå att hålla koll på klimatet i skafferiet och köket allteftersom och prova sig fram till vad som händer vid olika väderförhållanden och öppen eller stängd ventil. Numera när man har tillgång till kylskåp är det ju inte lika viktigt som förr att hålla så kallt som möjligt i skafferiet.  Det kan vara intressant att mäta eller till och med logga temperatur och luftfuktighet i skafferiet.
Titel: SV: Klaffventil i skafferi
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 03 jul-16 kl 08:48
Har ett litet i min morfars gamla stuga, jag går mest på känsla när man tycker att där känns lagom, men man kan nog hänga in en thermometer, optimalt bör det ligga på kanske mellan +4 till +8 i jämn temperatur, men blir inte lika kallt som ett kylskåp så man får nog räkna med betydligt högre snitt temperatur om man slår ut det över året (Sommartid blir det naturligtvis mycket varmare där så man skall inte förvara känsliga saker där länge då). Vintertid brukar jag stänga eller bara ha mycket litet öppet.

Titel: SV: Klaffventil i skafferi
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 jul-16 kl 11:18
I mitt barndomshem fanns ett skafferi med ventil genom ytterväggen.  Min Mor reglerade den så att hon fick den temperatur hon ville ha till matvarorna.