Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 25 jun-16 kl 12:02
-
När vi körde saftmajan på 16 kg jordgubbar förra året blev det visserligen god saft men resterna i saftmajan var blek och så pass att fjäderfäna fick det i omgångar.
Nu tänkte vi en annan variant.
Rabarbern tål ju att köras i saftmajan och sedan göra kräm och paj på resterna, det funkade fint.
Jordgubben är lite vattnigare och smak/färg försvinner lätt med socker och värme. Nu gör vi kvadrater av jordgubben och lägger delarna i en hink och fyller på med lämplig mängd socker.
Jordgubbarna skall här få safta av sig så att de senare kan silas och utvinna saften och bara göra ett uppkok.
Det som blir kvar blir inte lika blekt och ser nästan ut som mosiga jordgubbar lämpligt för jordgubbssylt.
Återkommer med resultat och bilder.
-
Allt från hinken har saftat sig på någon timme, sockrad och klar.
Vi har fattat beslutet att frysa in "sylten" och ta fram vid ett annat bättre tillfälle.
Saften blir saft så klart och används till måltidsdricka.
Viktig är att färg och form har bevarats på jordgubbarna.
-
Det blir uppåt 1.3 liter saft med sockret.
-
Klart!
1.3 liter saft och 1.2 liter sylt av 2.3 kg jordgubbar och 1 kg socker.
Lilla röda burken inte inräknad i sylten, den skall ätas med glass till fikat snart.
Lilla bringaren är saft som skall testas.
Ingen värme använd.
-
Lite mycket socker, man jan minska ner mera.
Men god saft normalspädd.