Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 13:02

Titel: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 13:02
Rabarbern har vuxit hutlöst denna vår, försommar och redan blivit lite trådig.

Nu gör jag en liten laddning rabarbersaft på det som stör gräsklippningen.

Plock och sving med Morakniv, 3 minuter senare.
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 13:04
Ca 10 kg rabarber till saft.

Lite putsning och sedan skiva med kniv, tog ca 5 minuter.
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 13:07
... 5 minuter med stora skivaren.

Det finns de på forumet som kallar det rekreation när de står och kör för hand. Men det står inte jag ut med.
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 14:08
Saftmajan igång! Nu kan jag göra annat under tiden.

Räknar med 7-8 liter fin koncentrerad saft. Är det bättre än vanligt pga att de innehåller mera saft och syra så blir det lite mera vatten och därmed mera saft.

Det märker vi efter första satsen, om socker, citron mm räcker till. Man får smaka av och justera.
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 15:14
Ser bra ut, typ 3 liter per 1/2 hink kommer att bli 10-12 liter saft. Provsmaket fick godkänt trots citron och minimalt med socker. Det smakar rabarber!!

Blandar två körningar innan saften hamnar på flaska.
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 16:02
Hälften, en hink rabarber och 6 liter riktigt smakrik saft.

Bara fortsätta att köra resten.

Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 18:45
Det blev faktist 12 liter god rabarbersaft.

Plus att det kommer att rinna nästan en liter från gojset som jag kommer att göra sirap av. Ev blanda med något haltigt och provsmaka.
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 jun-16 kl 19:26
Avrunnen saft ca 1.5 liter till andra projekt, har man tålamod kan man kanske klämma ut en halvliter till.

Gojs som också innehåller socker, kanske duger till en och annan paj. Ska kolla upp det.

Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 jun-16 kl 09:36
Rabarberkräm gick bra!

Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 jun-16 kl 19:01
Kan meddela att rabarberkrämen blev riktigt bra.
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 21 jun-16 kl 11:22
Rabarberpaj på saftrester, fungerar lika bra som med krämen. Det blir nästan bättre att slippa potatismjöl. Pajen smakar lite mera och blir lite crunchigare.

Det blir lite pajer att frysa in.

Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 21 jun-16 kl 22:12
Det blev flera olika pajer som smakar mycket rabarber och vi hade vaniljsås till.

Efter tre laddningar pajer i alla möjliga formar, även portionsformar får vi ge upp och slänga ca 1/3 på komposten.

I kväll tar projekt rabarber slut. Puh!!
Titel: SV: Rabarbersaft 2016
Skrivet av: Gilbert skrivet 21 jun-16 kl 23:16
Typ de här ..

Men ni äter väl inte paj och vaniljsås ...