Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: I@ skrivet 22 apr-07 kl 11:57

Titel: Recept på dinkelbröd?
Skrivet av: I@ skrivet 22 apr-07 kl 11:57
Är det någon som har recept på ett gott dinkelbröd? Jag vill inte att det ska innehålla något vetemjöl!
MVH I@  :)
Titel: Re:Recept på dinkelbröd?
Skrivet av: Winnie skrivet 22 apr-07 kl 18:13
Här är ett!!
Jag bukar variera lite med exv valnötter torkade aprikoser etc...

Ibland bakar jag av i formar/långpanna men oftast trillar jag bullar som jag jäser i ugnen med bara lampan tänd (bevarar fukten och lampan tillför lite värme) sedan fryser jag in dem.
Tar dom direkt ur frysen, penslar på vatten och bakar av i knappa 200grader ca 15-20 minuter.... Hemmagjord "bake-off"!!


DINKELBRÖD

5 dl vatten
25 gram jäst
5 matskedar rapsolja
5 matskedar sirap
2-3 teskedar salt
5-6 dl fullkornsmjöl av Dinkel
5-6 dl siktat mjöl av Dinkel
2 dl Dinkelmjöl till utbakning

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite ljummet vatten och rör ut jästen. Ta resten av det fingervarma vattnet, oljan, sirapen, saltet och fullkorns-mjölet. Rör om ordentligt, låt jäsa 45 minuter under duk. Tillsätt det siktade mjölet, bearbeta degen i bunken. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela upp degen i bitar ca 250 gram, forma till runda kakor med ca 20 cm diameter. Picka kakan med gaffel. Jäses på smorda plåtar i 20-30 minuter. Grädda i 225 grader C i 15 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Titel: Re:Recept på dinkelbröd?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 22 apr-07 kl 21:53
Det är bara att byta ut vetet mot dinkel!
Titel: Re:Recept på dinkelbröd?
Skrivet av: Nina W skrivet 20 maj-07 kl 01:45
Dinkelbrød med ægg och morøtter.

Jag tycker deg av enbart dinkel eller dinkel och råg ær extrakladdig och svårbakad.
Brødet blir ganska torrt, speciellt utan olja i och jag vill helst
inte anvænda fett i vardagsbrød.
Men ægg ær sunt, och blandar man i 5 ægg per liter degvætska så blir
degen smidigare och brødet inte så torrt.
Jag gillar att ha i rivna morøtter, 4 medelstora per degliter ungefær.
Och/ eller hackat æpple eller lingon.

Titel: Re:Recept på dinkelbröd?
Skrivet av: Björnen skrivet 31 maj-07 kl 09:16
Jag har bakat ett väldigt gott dinkelbröd med hjälp av min egna surdeg.

Dag 1:
1 dl rågsurdeg
3 dl fullkornsdinkelmjöl
3 dl vatten

Dag 2:
2 tsk salt
2 dl vatten
+ lagom med dinkelfullkornsmjöl och siktat dinkelmjöl, i proportionerna 50/50.

När degen är lagom så ser man till att knåda den i minst 10 minuter. Sen är det bara att jäsa till dubbel storlek (tid givetvis avhängigt jäskraften i surdegen). När detta är gjort delas degen försiktigt i två delar och formas till två limpor. Knåda försiktigt så att mycket luft hålls kvar.

Jäs en stund och grädda.

Detta bröd blir på grund av surdegen inte alls så där torrt och smuligt som dinkelbröd annars gärna blir.
Titel: SV: Recept på dinkelbröd?
Skrivet av: MickeNyfiken skrivet 03 mar-09 kl 19:37
I höstas testade jag detta receptet.... http://www.warbrokvarn.se/recept/grovbrod_pop.htm (http://www.warbrokvarn.se/recept/grovbrod_pop.htm)

Nu äter jag inget annat bröd...  ;D

Jag räknade ut att varje limpa kostar mig ca 16 kr.
Titel: SV: Recept på dinkelbröd?
Skrivet av: Vurre skrivet 10 mar-09 kl 19:29
Det ska vara låååång jästid för dinkelbröd så att det blir saftigt och gott.

Till två limpor gör man först en fördeg på 2 dl vatten+en smula jäst och fullkornsdinkel till en tjock smet. När det börjar jäsa ordentligt blandar man fördegen med 8-10 dl vatten och fullkornsmjöl i en assistent och kör tills det ser bra ut, sen i med 1,5-2 msk salt till 1 l vätska och kör några minuter till. Låt jäsa till uppåt dubbel storlek i bunke, sen i form 2-4 timmar. Grädda. Total jästid inkl fördegen rör sig om 12-24 h beroende på temperatur och jästmängd, men vilket bröd!