Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar => Ämnet startat av: prince skrivet 05 jun-16 kl 23:42
-
Min King Suro fick en knyck på vattenslangen då jag hade råkat klämma den, så när jag tittade till kläckningen igår morse på dag 20 så hade fuktigheten sjunkit till 40.. Attans!! Höjde upp till 75 direkt med handpump och fuktade lite inne i kläckaren
Den kan ha stått på 40 i nästan ett dygn då jag inte var hemma.. suck...
Jag har bara 5 ägg kvar med liv i av 12 sen lysning, men det beror på att de kommer från England och har ju fått en längre resa till kläckaren.
jag hör nu på kvällen på dag 21 att det knackas inne i några av äggen, men inte mer än så.
Kommer kläckningen dra ut på tiden pga det som hände eller är det kört för kycklingarna att kunna ta sig ut?
Det är dag 21, idag söndag.. har gått 21,5 dygn.
Äggen ligger stilla, men det knackas försiktigt i dem.
-
idag på dag 22 är det ett litet hål i ett av äggen och det piper i ett annat ägg.. Hoppas de klarar sig trots mitt misstag!! Har alltid fått kläck på dag 21 i min kläckare, men nu är det som sagt dag 22 och bara ett hål i ett ägg.
Stor ras, stor kochin.
Tror ni att de klarar sig trots min fadäs?
-
Nu är det kväll, dag 22. Inget mer har hänt. litet hål på ett av äggen och inget på de andra.
Har liten kläckare, så det går fint att öppna lite och kolla utan att man förstör fuktigheten.
I de andra äggen hör jag lite knackande fortfarande och vid lysning ligger de med näbben på rätt hål, så de får luft.
De verkar pigga och rör sig inuti.
man ska ju inte hjälpa, men nu har det gått 22,5 dagar.. Det är ägg jag inte kan få tag på här så de är väldigt värdefulla för mig.
Vad tycker Ni att jag ska göra?
-
Jag tror du har för hög luftfuktighet överlag.
Sen för det andra så blir ingenting bättre av att man plockar upp äggen stup i ett och jollrar med dem, låt det va och ha sin gång.
-
Precis min åsikt. Släng bort lyasapparaten helt, den fyller ingen funktion. Även om äggen inte kläcks är de med som ett värme och fukt batteri till övriga ägg. Kläckaren blir mindre känslig för temperaturvariationer samt variationer i HR.
Äggen som säkert var skickade från England har redan en låg prognos pga frakten. Prognosen blir definitivt inte bättre av att ständigt lysa och plocka bort ägg.
-
Jag har inte ständigt lyst eller jollrat med några ägg, jag har lyst äggen 2 gånger totalt på 3 veckor.
Naturligtvis kontrollerar man om det finns liv i äggen och tar bort de som tex inte är befruktade. Det är en självklarhet.
Finns väl ingen här som låter obefruktade ägg ligga kvar i en kläckare i 3 veckor, riskera att de exploderar och sprider smitta i hela kläckaren så att andra kycklingar dör?
Nej,jag tror inte luftfuktigheten är för hög över lag.
Den blev för låg.
40% fuktighet under kläck är på tok för lite,det är ok under dag 1-18, men inte på dag 20, det är snarare bäst med över 75% i min kläckare, men min fråga var först om det pga denna låga fuktighet kan orsaka längre " ruv" tid?
Jag är snarare glad över att jag har 5 kycklingar av 12 ägg, när de kommer från England. Det är faktiskt väldigt bra.
Kycklingarna är kläckta nu på dag 23. Fantastiskt underbara starka, stora grå tvär Randiga Stor Kochin.
Jag har sådana själv men behövde nytt blod men har inte hitta någon i Sverige, så jag är glad nu att jag fått från England. :-)
-
Grattis till kycklingarna!
Ruvtiden kan väl knappast påverkas av fuktigheten under en kort tid.
Du skriver att luftfuktighet över 75% är bäst i din kläckare. Menar du under längre tid? Vad håller du under dag 1-18?
Vi kläcker också i en kingsuro, men har haft dåligt resultat på Maran och Isbar-ägg. Försöker komma på om det går att få bättre med andra inställningar.
Vår kläckare håller tempen fantastiskt bra vid givaren, men tempen varierar med vaggningen olika på olika platser i kläckaren vilket ger lite utdragen kläckning.
-
Jag lyser äggen och sorterar dem dag 10 sen får det vara bra, mer behöver man inte göra, jag brukar också köra med luftfuktighet på 20-30% från start till dag 20 då jag ökar till 65+%.
Men att sänkt fuktighet under en dag drar ut på kläcket tror jag då inte.
-
Det finns inga obefruktade ägg som exploderar och spider smitta. Har kläckt ägg massor av gånger och aldrig någonsin haft problem. Den värsta skröna jag hört om kläckning.
Kläckeriet jag besökte kläckte 50000 ägg i månaden och där lägger man inte ner en sekund på koll och resultatet blir bra.
-
Nog måste det hända att ett ägg exploderar för dem. Vi har inte nått 1000-strecket än och förra året exploderade ett ägg när frun tog ut det ur kläckaren. Skitkul ;D
-
ett friskt ägg som är obefruktat exploderar inte, men ett skadat ägg som fått i sig bakterier kan explodera, det är pgra nedbrytningsprocessen som de sprängs.
-
Tack permission. Jag har min kläckare på ca 40 % under den första tiden ( har fått tillverkarens rek på 45, men ca 40 funkar bäst för mig) och ca 75 de sista 3 dagarna. ( har fått rek på 65 där, men har haft några sega hinnor och har märkt att ca 75 % har passat bättre för de ägg jag kläckt)
Kanke har denna längre kläcktid helt enkelt berott på andra saker, kanske genetiksk eller annat. kan ju säga att det är ju några bamse kycklingar som kommit ur äggen :-) Har aldrig haft så stora kycklingar förr.
Vilken kläckare har du?
tack själv är bäste dräng :-) jag är verkligen glad över de små :-) Har varit svårt att få tag på bra djur som dessutom har denna färg :-) Har försökt länge :-)
Jag håller bara +75 från dag 19, innan dess ca 40.
Har haft bra kläck i denna King Suro. Har alltid utan undantag fått kläcket på dag 21. Som små popcorn pom.pom.pom :-)
Jag trodde inte själv att den låga fuktigheten under max 1 dygn skulle påveka, men tyckte det var så konstigt att inget hände, när det alltid förr har kommit på dag 21. Så, med facit i handen, så var det den enda faktorn som var annorlunda. Trodde jag. men det var ju också stora kycklingar, men det visste jag inte innan :-) De ville väl ha någon extra dag på sig att komma ut :)
Hur har ert kläck varit på andra raser än Maran och Isbar?
Jisses vad dumt av en viss annan och hålla på och skriva om en massa saker som inte hör ett dugg till frågeställningen.
Jag bad om råd under specifika omständigheter.
Har ni inget att tillför den frågeställningen så låt bli att svara.
Jag har dyrbara sällsynta ägg,för mig, går inte att jämföra med ett kläckeri som har miljoner ägg om året som bara kan ersätta icke kläckta ägg med nya.
-
jag har testat ett flertal olika kläckare innan jag byggde en egen.
jag har äggen torrt utan tillförd fukt tills de sista dagarna, tillverkarnas rekommendationer har jag inte mycket för, bäst resultat fås när man ruvar dem torrt, det är min erfarenhet.
-
Andra raser och vaktlar har gått bra, men lite spridda i tid.
Jag tror att en del kan ligga i att det egentligen är viktminskningen som är den parameter som är den viktiga och att den är ett resultat av ventilation, luftfuktighet och skaltyp. Skall kolla om Maranäggen som ligger i nu följer den rekommenderade 13%-kurvan (som jag inte visste om förut).
-
Själv är bäste dräng.
Det var något intressant, inget jag hört om innan. Vill du utveckla det? Allt sånt nyttigt tar jag gärna till mig så det blir bättre i framtiden.
Tänker du på äggstorlek( vikt) från början eller? Intressant oavsett!
permission.
Jag är inte så duktig att jag kan bygga sånt själv :-) Köper hellre färdigt, då jag har tummen mitt i handen när det kommer till konstruktion av sådant. jag vet principen, men nej, det vågar jag inte. Bra att det går bra för dig med din kläckare!
Nja, Tillverkares rek är ju en bra vägledning när man är ny, så jag tycker det är kanon att det finns. Sen får ju var och en bestämma om man vill ta det till sig eller ej ;-)
Själv hade jag bara haft naturruvning innan min King Suro. Jag har fått bättre kläck i suron än under hönorna, men det är ju så många faktorer som spelar in :-)
-
Ja alltså det blir ju kycklingar om man följer tillverkarens rekommendationer också, men det brukar bli färre är min erfarenhet procentuellt sett.
-
Jag är också rätt ny i fågelträsket, det är fruns och dotterns intresse som så ofta spiller över på mig. Men jag måste medge att det är kul.
Som vanligt skall man snegla på proffsen och utomlands för att få tag i mest information, även om Alternativ är trivsammare och på rätt språk. Här är en sida med lite sammanfattningar och tips: http://www.poultryhub.org/physiology/incubation/ (http://www.poultryhub.org/physiology/incubation/) Har inte hunnit läsa sidan själv än.
Testar att infoga en bild från sidan (det är inte bara fåglar som jag är nybörjare på)
(http://www.poultryhub.org/wp-content/uploads/2012/07/chart.gif)
Här ser man att den procentuella viktminskningen skall ligga mellan 10 och 15%, så om man har ett 50grams ägg att börja med så bör det tappa i vikt 0,3 gram per dag medan 0,23 gram är för lite och 0,36 gram är för mycket, så det gäller att ha en våg som tar det om man vill kalibrera sin kläckarinställning mot det aktuella ägget.
Vojne vojne, mycket att läsa...
-
Det var intressant!!
Det sak jag plöja igenom och försöka lära mig!! Mycket intressant och kul!! Tack så mycket!!
-
Jag läste rätt mycket på sidan. Riktat till kommersiell hönshållning, i Australien tror jag. Handlar inte bara om äggets utveckling (intressant och god beskrivning av vad som händer med för låg/för hög temp och luftfuktighet) utan också om allmän hönshållning.
Fanns mycket om att korta näbbarna, man gör det tydligen helst med infravärmebränning, sätter fast små kycklingar in en grej som bränner näbben som sen ramlar av. Alltså, man gör det för att undvika kannibalism som kommer av att hönsen hackar sår på varandra. Som väl sker när hönsen hålls under allmänt vidriga förhållanden.
-
Ja, man får en inblick i en annan värld också, ibland blir man chockad när man tittar ut ur sin termos...
Nu har jag i alla fall vägt ett par ägg som ligger i kläckaren och det skall bli spännande att se hur mycket de tappar. Blev bara 2 för jag ville inte ha öppet så länge, men det blir ett stickprov i alla fall. Ett Maran och ett Tysk dvärg (tror jag).
-
Intressant att se hur dina ägg ändrar vikt, håll oss gärna uppdaterade!
-
Med 56% relativ fuktighet i KingSuron så sjunker Tyska dvärgen med sikte på 13,4% vilket ju ser bra ut, men Maranägget siktar på 19,3% vilket varken är bra eller är vad jag skulle gissat. Maranäggskalen är väldigt hårda och jag skulle gissat på att de skulle vara tätare än genomsnittsägget.
Nåja bara en mätning, men nu har jag börjat och skall i alla fall bli klokare på kuppen ;D
-
Hrm ja, jag har kläckt någon omgång maraner, och skalen var väldigt hårda ja. Kanske har de tjockare skal, men mer poröst och därför mer genomsläpp?