Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: kurt skrivet 01 jun-16 kl 06:38
-
I USA påminner nu det globala livsmedelsföretaget General Mills konsumenter att inte äta råa produkter med mjöl i:
" Consumers are reminded to not consume any raw products made with flour. Flour is an ingredient that comes from milling wheat, something grown outdoors that carries with it risks of bacteria which are rendered harmless by baking, frying or boiling. Consumers are reminded to wash their hands, work surfaces, and utensils thoroughly after contact with raw dough products or flour, and to never eat raw dough or batter."
http://www.generalmills.com/flour (http://www.generalmills.com/flour)
Orsaken är ytterligare ett nationellt utbrott av E. coli, det har varit flera tidigare utbrott också
http://m.startribune.com/general-mills-issues-major-flour-recall-linked-with-e-coli-outbreak/381408341/ (http://m.startribune.com/general-mills-issues-major-flour-recall-linked-with-e-coli-outbreak/381408341/)
http://dx.doi.org/ (http://dx.doi.org/) 10.1093/cid/cir831
http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1282 (http://dx.doi.org/10.1089/fpd.2012.1282)
Zhang G, Ma L, Patel N, Swaminathan B, Wedel S, Doyle MP. Isolation of
Salmonella typhimurium from outbreak-associated cake mix. J Food Prot. 2007
Apr;70(4):997-1001.
-
Med tanke på vad spannmål kan vara kontaminerat med så är det konstigt att sådan varning inte synts i Sverige.
-
I amerika är det väl mer eller mindre stående faktum att man i tid och otid skrämmer sin befolkning.
-
Medan man i Sverige helst inte talar om riskerna för vanligt folk.
-
I amerika är det väl mer eller mindre stående faktum att man i tid och otid skrämmer sin befolkning.
Det är ju nästan bara kvinnor som drabbas, kanske man får acceptera ett visst svinn?
http://www.kxly.com/news/spokane-news/one-bite-of-cookie-dough-left-spokane-teen-fighting-for-life/39892780 (http://www.kxly.com/news/spokane-news/one-bite-of-cookie-dough-left-spokane-teen-fighting-for-life/39892780)
http://www.cdc.gov/ecoli/2016/o121-06-16/index.html (http://www.cdc.gov/ecoli/2016/o121-06-16/index.html)
Det sägs ju vara en intressant erfarenhet, att smittas med shigatoxin producerande E. coli. Förutom den akuta sjukdomen, som brukar vara över på upp till ett halvår, så får en stor andel livslånga kroniska njurskador som de aldrig blir friska från
http://barfblog.com/2016/03/tragic-japanese-woman-dies-of-sequela-of-e-coli-poisoning-20-yrs-after-infection/ (http://barfblog.com/2016/03/tragic-japanese-woman-dies-of-sequela-of-e-coli-poisoning-20-yrs-after-infection/)
-
Det rötslam som används för att gödsla grödor i Sverige motiverar väl tillagning av mjölet här också?
-
Man vet ju inte om det kontaminerats direkt på åkern, via vinden från grannfält, eller under lagring/malning
-
I Sverige så tar man det via bagerier mfl istället för allmänheten http://www.eldrimner.com/core/files/Rent_mjol_i_pasen_09juni2006.pdf (http://www.eldrimner.com/core/files/Rent_mjol_i_pasen_09juni2006.pdf)
-
Ju mer gifter, bakterier, virus och parasiter det finns på åkern desto större risk att barnen blir sjuka av att slicka sockerkaksskålen. Mot det hjälper inte bageriernas kontrollpärmar.
-
Men en del av den amerikanska hetsen smittar ju även av sig hit, hur många matvaror kan man verkligen äta idag utan att risker cancer eller tillbakabildning av organ?
Allting är ju så livsfarligt idag så man häpnas ju över att man fortfarande lever.
*ironi*
Det som verkligen betyder något skall man självklart informera om, men sådant som inte utgör någon riktigt stor risk kan man lämna därhän.
Efter ett tag så klarar inte folk av all den information om vad som är farligt och onyttigt och då blir den verkningslös, alkohol och rökning är inte bra men det är ett samhällsproblem.
-
I Sverige så tar man det via bagerier mfl istället för allmänheten [url]http://www.eldrimner.com/core/files/Rent_mjol_i_pasen_09juni2006.pdf[/url] ([url]http://www.eldrimner.com/core/files/Rent_mjol_i_pasen_09juni2006.pdf[/url])
Skulle svenska myndigheter spåra ett utbrott av shigatoxinproducerande E. coli till mjöl, så lovar jag att det omedelbart skulle hamna i media! Jag har mycket svårt att tro att NÅGOT enda Svenskt bageri (inte ens de allra största) idag har aktiv kontroll av sjukdomsalstrande bakterier i sina ingredienser! Just mjöl anses ju normalt vara tämligen riskfritt, det är därför detta är udda, men nu har det skett flera ggr. i USA, inom ganska kort tid.
-
Efter ett tag så klarar inte folk av all den information om vad som är farligt och onyttigt och då blir den verkningslös, alkohol och rökning är inte bra men det är ett samhällsproblem.
Det behövs riktig information, inte en massa tvetydig och uppblåst reklam. Tobak och alkohol är en parodi. Det verkar för övrigt som om all information kommer ut som bubblor i skandalpressen.
-
När jag var barn (för länge sedan - i ett annat land) fick jag lära mig att aldrig smaka på kaksmeten. Min mor sa att rått mjöl kunde innehålla spår av råttskit, när råttor smakat på spannmålet. Det kanske är inaktuellt numera.
Jag vill ändå tacka trådstartaren för tipset. Om jag är normalt försiktig, behöver jag inte vara rädd i onödan heller.
-
När man i USA har sekvenserat DNA från hamburgare så har man funnit små rester av DNA från råtta:
https://www.clearlabs.com/reports/the-hamburger-report (https://www.clearlabs.com/reports/the-hamburger-report)
-
Skulle svenska myndigheter spåra ett utbrott av shigatoxinproducerande E. coli till mjöl, så lovar jag att det omedelbart skulle hamna i media! Jag har mycket svårt att tro att NÅGOT enda Svenskt bageri (inte ens de allra största) idag har aktiv kontroll av sjukdomsalstrande bakterier i sina ingredienser! Just mjöl anses ju normalt vara tämligen riskfritt, det är därför detta är udda, men nu har det skett flera ggr. i USA, inom ganska kort tid.
Ett fall av stafylokocker : På ett ålderdomshem blev 109 av 378 matgäster mycket snabbt sjuka. Nio personer lades in på
sjukhus. Sjukdomen hade orsakats av stafylokocker i apelsinris. Riset hade kokats dagen före, förvarats i rumstemperatur under natten och sedan blandats med apelsiner och grädde.
Ett fall av magsjukevirus Efter ett restaurangbesök fick över 300 personer häftiga kräkningar, diarréer och i vissa fall feber.
Nästan alla hade ätit på samma restaurang mellan klockan tolv och tre samma lördag. Det framkom senare att en anställd på restaurangen varit sjuk och kräkts inne på en personaltoalett på morgonen
Så visst har folk blivit sjuka , men vi har kanske klarat e.coli
-
Vi har inte alls lika mycket shigatoxinproducerande E. coli i Sverige ännu, det ökar långsamt men är ännu mycket mindre problem än i USA och även Storbritannien. Men vi kommer att få samma problem här som de har nu.
-
När man i USA har sekvenserat DNA från hamburgare så har man funnit små rester av DNA från råtta:
https://www.clearlabs.com/reports/the-hamburger-report (https://www.clearlabs.com/reports/the-hamburger-report)
DNA ger oss en ny möjlighet att se vad som finns i maten. Bengt af Klintbergs Råttan i pizzan kan äntligen få sig en välbehövlig känga ;D
-
Det kan ju också vara positivt att få bakterier från gnagare i mjölet. Man har ju t ex påvisat att de stammar av Lactobacillus reuteri som återfinns i en del surdegar, sannolikt har sitt ursprung just från gnagare:
http://dx.doi.org/10.1128/AEM.01678-12 (http://dx.doi.org/10.1128/AEM.01678-12)
-
Tror nog att nackdelarna överväger...