Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: louise skrivet 19 apr-07 kl 18:04
-
Hur mycket av en hönas/kycklings vikt blir ätbart kött? Sitter här och räknar budget med kilopriser osv. Tänkte skaffa Blommehöns, de väger ungefär 2 kg som vuxna, men vad är lagom vikt att slakta dem?
-
Jag tar bara bröstfileérna och det blir inte många gram.
-
Jag tänker mig nog mer sälja hel kyckling när jag tänker efter. Säljer du alltså enbart bröstfileer? Vad väger de och till vilket pris säljer du?
-
Tar bara bröstfileérna till eget hushåll. Ska man sälja kyckling bör man nog satsa på broilers om det ska ge något.
-
Mm.. jag har en annan affärsidé än storskalig industrimat.
Nån annan som kan uppskatta vikt? Och när man säljer hel kyckling blir antagligen andelen kött mindre på blommehöns än konventionella kycklingar, hur stor andel kött blir det?
-
Att äta hönskött är inte som att äta kyckling från konsum. Det är mycket hårdare kött. Jag har ätit ett par tuppar. När jag har tillagat det har det blivit bäst om det har fått koka läääänge till soppa. Då faller köttet från benen men jag tror ändå att det är max hälften av tuppen som är kött. MAX. Antagligen blir det bara ca 250 gram på 1 kg tupp. Köper man kyckling så räknar man nog inte med att det måste tillagas på annat sätt än kyckling i affären. Då måste du ju upplysa om det.
-
självklart upplyser jag om vilken typ av produkt de köper. Men åter till slaktvikten på blommekycklingar. Kan jag alltså räkna med en fjärdedel kött av hela vikten på kycklingen före slakt, som på dina tuppar? Och vid vilken vikt bör kycklingen slaktas? Jag kommer ingenstans med min budget här...
-
Ingen aning..
-
Jag är inte så hemma på detta, men jag tror att man kan föda upp även såkallade broilers på ett juste o ekologiskt sätt. Vi fick en ekologisk broiler i en bytesaffär i höstas, den var nånstans härifrån. Jag kan kolla upp vartifrån den kom om du vill?
Den vägde iaf tre kilo slaktad (med ben men utan innanmäte).
Igår var jag med på mitt livs första tuppslakt (jag har varit vegetarian i 20 år så det var med viss bävan... :-\) Våra tuppar var i halvårsåldern och i samma viktklass som en Blomme. Vi tog till vara på filéer, lår o klubba och det blev ung 900 gram per tupp. men då var det ju ben med och säkert lite mer rens som går bort vid tillagandet.
-
Oj, du är som jag då, gammal vegetarian som ger sig in på djurmord!
Hela min företagsidé bygger på historiska djur så jag vill helst hålla mig till blomme, även broiler säkert går att göra ekologiskt.
-
Slaktvikten beror ju helt på vid vilken ålder du väljer och vad du vill använda fågeln till.
För "grillkyckling" brukar man rekomendera slakt vid dryga kilot i vikt och det inträffar vid 3-6 månaders ålder beroende av ras.
Äldre höns och tuppar låmpar sig dåligt för grill men kan med fördel användas till färsrätter, syltor, grytor och soppor.
Jag tror inte att jag någonsin ätit en blomme så jag kan inte ge dig några uppgifter om just den rasen.
Men jag har/har haft haft leghorns, wyandottes, olika "Rocks", RIR´s, Americanas, aurocanas, Cornish m.fl och alla utom kanske leghorns blir goda matfåglar med rätt tillagning oavsett slaktvikt.
Jag brukar inte slakta förräns hönan börjar avta i äggproduktionen, tycker att den gör större nytta som äggproducent än som en måltid för familjen. Tuppar slaktar jag vid c.a 5 månaders ålder.
-
Precis, det känns lite märkligt... :)
Men faktiskt så börjar jag bättre få ihop min "livsideologi" som blivande köttätare och djuruppfödare än som sojaproteinsätande vegetarian..
Jag vet inte mycket om blomme, men av det jag läst så är de inte så ruvningsbenägna. Men det går ju att ha en annan ras till det. Eller om du har en kläckare.
-
Tack Fred, nu kanske jag har nåt sorts riktmärke att gå efter.
Mille, känner precis igen mig! Om man vill minska transporterna i världen är det svårt att vara vegetarian i Norden..