Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Våmhuskullan skrivet 18 apr-07 kl 20:47

Titel: "tjock fil"
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 18 apr-07 kl 20:47
då jag var liten fick vi något som kallades "stjyri" och det var som långfil dock lite lösare. en mild fil med lite syrlighet.
Någon som känner till den typen?
Och hur får man till den?
Långfil i butiken är inte alls sama smak och i jag tycker det är lite otäckt tjock...
Jag har själv aldrig varit med att tillverka detta då vi fick detta färdiglevererat med mjölken av de som hade kor...men tänkte att är det någon som vet hur detta görs så är det någon på detta forum  :D
Titel: Re:"tjock fil"
Skrivet av: 482 skrivet 18 apr-07 kl 23:08
Är det det samma som skyr? Hittade några recept när jag googlade.
Titel: Re:"tjock fil"
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 19 apr-07 kl 09:08
jag vet nte...jag försökte hitta något på nätet men jag hitta inget..?..
skulle kunna vara samma...
Titel: Re:"tjock fil"
Skrivet av: 482 skrivet 19 apr-07 kl 10:17
http://www.tine.no/page?id=28&key=6964&cat=685 (http://www.tine.no/page?id=28&key=6964&cat=685)
 http://www.vgb.no/13963/perma/110596/ (http://www.vgb.no/13963/perma/110596/)
http://en.wikipedia.org/wiki/Skyr (http://en.wikipedia.org/wiki/Skyr)
http://www.thise.dk/sider/skyr.asp (http://www.thise.dk/sider/skyr.asp)

Jag trodde skyr var mera flytande iofs men den kanske blir det när man tillsätter grädde??
Titel: Re:"tjock fil"
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 19 apr-07 kl 10:21
aha...första länken var nog småost gjort på skyr..fast vad jag fatta den ena länken som så låter det lite som det vi kalla stjyri...
jag lär åka handla lite och testa  ;D
nyfiken som attan! så jag åker nu  :-[
Titel: Re:"tjock fil"
Skrivet av: gimskogen skrivet 19 apr-07 kl 13:39
i rättvik äter man ju "tätte"
 :)
hemgjord fil mjölk efter gamla fäbodkultur
Titel: Re:"tjock fil"
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 19 apr-07 kl 14:26
ja det finns lite olikavariationer beroende på by...menom jag minns rätt är den rätt lös va?