Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: savhed skrivet 29 mar-16 kl 20:49
-
Hej!
Undrar hur ni gör er hårdost? Jag är klar så pass att vasslen är nästan uttagen och jag har vänt och saltat. Nu då? Ska man lägga i salt lake eller bara salta ytan? Hur länge lagrar ni och temperatur?
-
Svaret är: Det beror på ;) !
Vad är det du vill ha för resultat? Hårdost brukar en inte lägga i saltlake, det gäller mera t ex salladsostar.
Du kan salta ytan på osten genom att gnugga in den med finsalt i samband med vändningen. Du kan också gno in ytan med smör, eller tvätta med brännvin (min mormor gjorde ofta det).
Hur osten ska lagras är beror också på. Vad har du för möjligheter att lagra ost? Kylskåp? Sval? Kallskafferi? Jordkällare? Kallvind?
-
Vilken lagringstemperatur ska man ha för hårdost? Ska sänkas efterhand tror jag, men skulle vilja ha lite mer precisa uppgifter. Ska snart börja testa lite.
-
ska man göra ost som ska lagras så får man börja med att göra en ost som inte innehåller så mycket vassle. Man bryter lite fint, rör och värmer och sätter gärna osten i press.
Ytan kan du behandla som Skräptanten föreslår eller bara tvätta med vatten emellanåt. Vi lagrar våra i ca 8 grader men det beror också på vilken typ av ost det gäller