Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: husbehov skrivet 24 mar-16 kl 12:49

Titel: kokt abborre
Skrivet av: husbehov skrivet 24 mar-16 kl 12:49
hej jag undrar om någon kokat abborre och om det är gott? har rökt och stekt och det är ju gott men aldrig kokat . vi har bra fiskevatten med stor abborre där jag bor
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: Fnixen skrivet 24 mar-16 kl 13:12
Säkert gott med sås på kryddpeppar eller pepparrot. Godast är nog ändå stekt
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: statustrött skrivet 24 mar-16 kl 13:48
 på somrarna när jag var liten åt vi ofta kokt abborre. Min pappa brukade flå dem och sedan åt vi dem med vitsås kryddad med gräslök eller gul lök. Det går bra att koka dem med skinnet på också blir mer smak då men lite besvärligare att rensa dem.
 Det enklaste är dock att göra benfria fileer när man rensar fisken (det finns fina videos på youtube om man vill lära sig göra fileer) sedan kan man koka eller steka, göra soppa eller vadsomhelst.
 Jag brukar rulla ihop fileerna och trä upp dem på grillspett varannan abborre varannan champinjon och sedan när man grillar dem penslar man med olja blandad med citronpeppar. Serveras med någon kall sås och ris eller kokt potatis.

Glad Påsk och hoppas abborrarna nappar  :)
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: kurt skrivet 24 mar-16 kl 14:01
Om man fiskar i en sjö med stora mängder tusenbröder så är abborrarna så små att kokning är enda alternativet
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: karsan skrivet 24 mar-16 kl 17:48
Kurt, hur gör man när man kokar små abborrar? Rensade hur?  Och hur serverar man dem?
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: kurt skrivet 24 mar-16 kl 18:35
Jag vill minnas att de kokades hela. De var alltför små för att fjälla eller filéa, när de är kokta är det lätt att rensa dem
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: husbehov skrivet 29 mar-16 kl 06:59
hur är konsistensen då ? påminner om torsk eller liknande ? ja jag måste prova det, tycker både stekt grillad och rökt är riktigt gott ! föresten har någon av er provat att äta lake (lota lota) ?
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: fjällfäll skrivet 29 mar-16 kl 07:30
Rökt lake är jättegott! ( annan fisk går bort; får vi öring,harr etc så får katten det)
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: ARFA skrivet 29 mar-16 kl 09:13
hur är konsistensen då ? påminner om torsk eller liknande ? ja jag måste prova det, tycker både stekt grillad och rökt är riktigt gott ! föresten har någon av er provat att äta lake (lota lota) ?
Gammal regel är att lake kan man ta tillvara under månader med R.
(sorry för OT i abborrtråden)
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: Eamonn skrivet 29 mar-16 kl 09:21
Om man skär av en remsa på ryggen och sedan ett snitt neråt genom skinnet bakom gälarna och kapar ryggraden i nacken så är den rensad när du drar av skinnet och huvudet.
Sen inbakt med fläsk i rågdeg ala kalakukko så blir det mumma av tusenbröder
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: husbehov skrivet 29 mar-16 kl 09:35
det med månader med R ska vara en myt läste jag i någon fisketidning gällande lake .rökt lake gott alltså hm finns ju lake härikring med, men ingen som fiskar efter det . det ska ju vara en sötvattentorsk om jag förstått det rätt men påminner den om torsk i smak ? ska prova att koka nån större abborre till våren nu med lite potatis till. vad tror ni man ska koka det i ? bara salt ? citronpeppar ? ska bli intressant . och kalakukko grejen lät gott det med !
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: husbehov skrivet 05 apr-16 kl 11:53
tränar på att lägga in bilder på alternativ så passar jag på att skryta lite med denna bild om det fungerar . abborre från närliggande sjö 1810 gram
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: Ett svart får skrivet 05 apr-16 kl 20:10
Vilken kluns, så stora abborrar är det inte ofta man ser
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: husbehov skrivet 06 apr-16 kl 06:54
nej , kommer nog aldrig se en sån stor i verkligheten igen . tog den på gul enkelsvans jigg . både jag och katten fick kulmage av den efter rökning :)
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: Gilbert skrivet 28 apr-16 kl 09:43
Jag hade flått den och rökt den. Rökt abborre på hårt bröd är så gott. Kokt smakar fisk inte så mycket.
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: husbehov skrivet 28 apr-16 kl 09:48
jag gillar ju kokt fisk men har inte provat abborre ännu men ska göra det när säsongen drar igång . har ätit mycket rökt stekt och grillat men inte kokt aborre . gillar nästan abborresmaken bättre än öring t.o.m
Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 28 apr-16 kl 10:55
Småabborre drar man skinnet av ( som Eamonn skriver ) och steker. Lake är en god fisk som många ratar, har ätit ett antal både från kusten och Norrland. Ugnsstekt. Fick alltid höra det där med r-månaderna när jag var liten och tror att det kan vara folk som fiskat lake i dy-sjöar som uppfunnit det talesättet.

Titel: SV: kokt abborre
Skrivet av: husbehov skrivet 28 apr-16 kl 11:03
jo så har jag gjort mycket med , dragit av skinnet och stekt . men just kokt har jag aldrig provat . vad ska man ha för kryddor tro ? (fiske är ju förövrigt ett stort intresse för mig) ja jag har på senare tid läst en del om lake och börjar tycka den är intressant , vissa säger ju att det är en delikatess t.o.m