Alternativ.nu

Bygga & Bo => Vatten och avlopp => Ämnet startat av: ulf skrivet 16 mar-16 kl 19:57

Titel: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: ulf skrivet 16 mar-16 kl 19:57
Jag har en sluten tank för WC och en stenkista för resten. För eller senare kommer kommunen lägga ett föreläggande om att jag måste ändra, men jag tänkte att man istället kunde utveckla det system som jag redan har.
Har kollat på lite olika minireningsverk, som verkar ha växter i en mindre damm som slutstation. Är det någon som vet vad som händer i en sluten tank? Skulle man kunna få bakterier att bryta ner ecoli-bakterierna för att sedan skickas vidare till dammen där fosfor och närsalter tas upp av växter?

Det kanske är någon som provat detta? Jag accepterar om det inte går, men jag håller gärna på kulorna till lite roligare saker än min egen dynga.

Spåna med mig, vet jag.

Ulf
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: Gottfrid skrivet 16 mar-16 kl 21:10
Du hade ett reportage om de för några år sen "Rotzon" Men kommuner är inte intresserade av några alternativa metoder.De ska va pumpar,filter  å en massa hejsanhoppsan. Som gärna ska kosta en slant.För övrigt tyckte jag att rotzonen verkade  som ett bra system.Men det vart nog för invecklat för dom enkelspåriga kommunnissarna.
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: javill skrivet 17 mar-16 kl 00:24
Har för mig att någon här installerade en alternativ avloppsrening men, minns inte vem. Någon annan som minns?
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: kurt skrivet 17 mar-16 kl 04:24
Det går inte bara att köra ned näringen i en damm och säga att växterna tar hand om den, växterna måste då på något sätt avlägsnas från dammen regelbundet (mycket opraktiskt), och en damm behåller inte näringen, utan den rinner ju vidare. Alla biologiska system bygger på att man maximerar ytan och avlägsnar växterna t ex vide eller pil
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 17 mar-16 kl 09:31
Och att det växer! Vi har en vinter som får det mesta att stanna av, men inte vårt avloppsproducerande. Skall du köra med rotzon eller dammar så måste du ha hålltankar som gör att du kan släppa på näringen när den kan tas om hand.
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: 20%bonde skrivet 18 mar-16 kl 13:04
Jag skulle tro att du blir tvungen att ändra BDT-avloppet (stenkistan), men skulle kunna behålla den slutna tanken. Miljöinspektörerna är ofta positiva till den lösningen eftersom både näringsämnen och smittämnen från WC:n inte kan läcka ut. De kan ställa krav på snålspolande teknik (som du säkert redan har, annars får du tömma tanken ofta antar jag), ibland t.o.m. Vacuumteknik beroende på vilken kommun det är och vilka system de har för att ta emot den fraktionen.
Fler och fler kommuner väljer också att fokusera på bristfälliga wc:lösningar, och inte jaga dåliga BDT-avlopp speciellt aktivt. Det kan vara så att det dröjer innan du får ett föreläggande.
Du behöver kanske inte ens ha speciellt dåligt samvete för din stenkista, det finns experter som hävdar att det i många fall är en fullgod BDT-reningsprincip om det inte luktar eller är igensatt (sumpigt runtomkring). Så generösa är dock sällan miljökontoren i sina bedömningar...
Men som sagt, du kanske inte måste hetsa fram en lösning. Om du söker bygglov däremot begär de ofta en redovisning av avloppslösningen. Är den inte godkänd måste du åtgärda innan de beviljar t.ex. tillbyggnation/attefallshus eller så.

En sak till, man får inte förändra sitt avlopp utan tillstånd, kan bli rätt jobbigt om de hittar en pettsonlösning som inte finns i deras register. Bara så du vet...

Vill också understryka det som Kurt skriver, att en damm med växter inte per automatik är en bra lösning. En väldesignad variant (Lite åt våtmarkshållet) kan eventuellt omvandla kväveformerna i vattnet till kvävgas, men fosforn kan inte avgå i gasform utan måste aktivt tas bort, t.ex. i form av skörd, för att förhindra näringsläckage.
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: ulf skrivet 18 mar-16 kl 18:54
Ok, men om man skördar regelbundet då. Skörden kan man ju bara lägga i komposten. Borde man väl egentligen bara kunna använda en lie till.

Men jag håller med om att vänta in kommentarer från kommunen är bättre än informera dem. I alla fall billigare just nu.

Jag har även tänkt på om man kunde täppa till lufttillförseln till tanken, så kanske en jäsningsprocess tagit död på skadliga bakterier. Sen kan trycket trycka ur vattnet när det blir fullt. Blir lite som en rötanläggning utan att man tar ut någon gas. Fast det kan också vara en idé även om det blir mycket svårare.

Någon som provat?
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: Pentti Linkola skrivet 18 mar-16 kl 21:02
Skippa otäcka vattendass, så blir det väldigt mycket lättare att få till. Både miljöbra och normalt sett ur myndighetsperspektiv också.
Titel: SV: Ombyggnation av avlopp.
Skrivet av: 20%bonde skrivet 18 mar-16 kl 23:02
Det där med tryck är det nog ingen som provat, låter som upplagt för att får det tillbaka in i huset tycker jag. Trist överraskning. Tror inte man sa ge sig på att röta heller, svårt att få till c/n kvoten och troligt att man får metanslip (metan är 21 ggr starkare växthusgas än co2 har jag för mej, så det är nog ingen klimatsmart lösning). Kan ju tänkas att det finns regler kring trycksatta explosiva gaser också, med jobbiga följder om fel person får upp ögonen för det eller om nåt faktiskt skulle hända?
Varför vill du inte använda tanken som den är? Måste du tömma ofta? Inget abonnemang på tömning? Dyrt?
Jag tycker nog att slutna tankar för toa, helst vacuum, är den miljöbästa lösningen för enskilt avlopp. t.o.m bättre än torrdass och eget omhändertagande i de flesta fall. Beroende på vilken kommun du bor i återförs det till jordbruksmark och ett äkta kretslopp kan skapas; tallrik till tallrik.
En våtmark som skördas och komposteras är ju inte speciellt resurseffektiv, varken näringsämnesmässigt eller arbetskraftsmässigt.
Förlåt att jag bara gnäller, kanske kan hjälpa till mer med spåneriet som du egentligen efterfrågar om du förklarar lite mer varför du vill bygga om ditt avlopp.