Alternativ.nu

Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Bopparve skrivet 08 mar-16 kl 16:43

Titel: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: Bopparve skrivet 08 mar-16 kl 16:43
Hej alla duktiga och kunniga odlare och självförsörjande!

Vi blev lantisar i våras förra året och nä vi flyttade in på vår gård så fanns det en hel vägg full av alldeles vildvuxen och galet frodigt vin. Det fanns massor av vindruvsklasar på grenarna men det blev inget ätbart eftersom det var så misskött av den förre ägaren som bara låtit det växa i flera år. Vi tänkte att det måste beskäras rejält. Min man tog saken i egna händer och när jag kom tillbaka så var det i princip jämnat med marken! Han hade sågat av stammarna ungefär 20 cm över marken! Hu, jag är så ledsen över detta! Jag bifogar en bild så ni kan få se hur bedrövligt det ser ut! Är det kört? Kommer vi kunna få vindruvor igen? Går det att rädda dessa stackare? Vi är totala nybörjare så all hjälp tar tacksamt emot!
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 08 mar-16 kl 18:05
Vårvintern är den sämsta tiden att beskära vindruva, eftersom den blöder kraftigt. Om man kapar några enstaka grenar går det väl, men när man kapar så där mycket är risken stor att plantan blöder till döds. Sedan är frågan var ympen sitter, och om det är kapat över eller under den. 
Det är inte mycket man kan göra nu, annat än att vattna när det börjar bli varmt ute, och hoppas på att plantan överlever.
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: christelle skrivet 08 mar-16 kl 18:27
När tog han ner vinet? Om det var nu så kolla om det blöder.
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: Bopparve skrivet 08 mar-16 kl 20:29
Det var i höstas. September kanske. Har inte sett att det blöder. Hur ser det ut då?
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 08 mar-16 kl 20:35
Blödandet består i att det läcker sav från snittytorna. Men med lite tur kanske det inte blir något nu om det var i september beskärningen utfördes.
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: Bopparve skrivet 08 mar-16 kl 20:37
Ok. Så det jag kan göra nu är att vattna och hoppas?
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: christelle skrivet 08 mar-16 kl 20:49
Det var i höstas. September kanske. Har inte sett att det blöder. Hur ser det ut då?
Vin ska väl egentligen inte klippas mer än typ mitt i vintern eftersom det har svårt att sluta sava/blöda när det snittas. Men har ni tur så kanske det gick bra med nerklippningen i september - står det invid en vägg och under ett takutsprång så kan ni vattna/lägga snö runt vinet - sen är det bara att vänta och se om det tar sig.
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: Bopparve skrivet 14 mar-16 kl 14:55
Nu har jag varit över hos grannen som har hästar där vi har fri tillgång till hästskit. Klättrade allra högst upp och grävde fram den mest brunna (brända?) jag kunde få tag på och lade lite på vinstocken. Vad tror ni om det? Ska jag vattna också? Ska jag lägga på något mer? Löv? Mvh, Trädgårdsrookien
Titel: SV: För hårt beskuret vin?
Skrivet av: Dagg skrivet 27 mar-16 kl 22:29
Hej! Jag klipper mitt "vin" både nu och då...och än så länge mår de prima! På sommaren måste jag klippa ofta, dels för att de växer som ogräs och dels för att korta nya skott så att klasarna hinner mogna istället för att bara sätta nya klasar. Jag är absolut ingen expert på vindruvor, men 20 år av "oerfaren hantering" av mig så tycks det här med deras känslighet för klippning något överdrivet? Men säkert kan det vara så att det tar mer på växten när man klipper av de vedartade grenarna. Men jag skulle tro att de tar sig! Jag håller tummarna!
//Dagg