Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: claesagården skrivet 07 feb-16 kl 13:03
-
Hej!
Vi är helt gröna på det här med kor, och har därför lite frågor. Vi har en liten gård med höns, hästar, hund, katt och snart även grisar och får. Vi vill även skaffa oss en ko, för att kunna försörja oss med mjölk, grädde och att göra egen ost och smör. Vi är två hushåll på gården, sammanlagt 4 vuxna och snart 1 barn. Så det vi bland annat undrar helt enkelt är, räcker det med 1 ko? Vi hade tänkt oss en fjällko. :)
Något annat vi undrar är om det behövs några maskiner? Vi vill inte ha det allt för "Back to basics", men det får heller inte vara för komplicerat med maskiner hit och dit. Vi vill ha något som underlättar det hela, så det blir ett flyt. Men inga monstermaskiner då det är så liten omfattning!
Angående foder; vi är självförsörjande på ensilage. Men behöver kon något mer upp till?
Kan kon gå tillsammans med våra hästar, eller måste den ha en ko-kompis?
Sen är det ju allt med pastörisering osv. Vi förstår ingenting av det där. Hur fungerar det? Samma sak med grädde. Hur fungerar de? Homogeniserad, vad menas med det?
Är det något annat vi ska tänka på? Några tips? Bra böcker, länkar osv. Har googlat oss trötta, men vi känner oss ändå inte klokare på det här.
Tar tacksamt emot all hjälp vi kan få, för att göra oss mindre förvirrade! ::)
-
Jag har inga egna erfarenheter, men är nyfiket lagd så jag har läst en del och bott granne med mjölkgård så här är de frågor jag tror mig kunna svara på.
Handmjölkning går bra med enstaka kor. Det kan krävas lite "utbildning" av kon och den som mjölkar. Det måste göras morgon och kväll. Om ni inte är extrema konsumenter så bör även en lågproducerande ras ge er vad ni behöver och mer därtill.
Om ni konsumerar i samma takt som kon producerar så behöver ni förmodligen inte göra annat än kyla ner den innan servering. Pasteurissering gör att den håller längre. Det innebär att varma upp mjölken något innan man kyler den igen. Homogenisering behöver ni inte bry er om, det gör man för att produktifiera mjölken. För att nå en mer homogen produkt som inte fäller ur grädden. På tal om grädde.. Den flyter upp till ytan i ohomogeniserad mjölk och skummas av från ytan.
Det som stoppar många från att skaffa hushållsko är att de måste få kalva varje år, om de inte får kalva så sinar de. Så då behöver man ha planer för avkomman också. Att driva upp dem under sommaren och slakta till hösten kanske kan vara ett alternativ för er? Men då gäller det att man har ett bra lokalt småskaligt slakteri i närheten som slaktar med "återtag" dvs där du själv får köttet att använda.
Mvh
Magnus
-
Jag har inga egna erfarenheter, men är nyfiket lagd så jag har läst en del och bott granne med mjölkgård så här är de frågor jag tror mig kunna svara på.
Handmjölkning går bra med enstaka kor. Det kan krävas lite "utbildning" av kon och den som mjölkar. Det måste göras morgon och kväll. Om ni inte är extrema konsumenter så bör även en lågproducerande ras ge er vad ni behöver och mer därtill.
Om ni konsumerar i samma takt som kon producerar så behöver ni förmodligen inte göra annat än kyla ner den innan servering. Pasteurissering gör att den håller längre. Det innebär att varma upp mjölken något innan man kyler den igen. Homogenisering behöver ni inte bry er om, det gör man för att produktifiera mjölken. För att nå en mer homogen produkt som inte fäller ur grädden. På tal om grädde.. Den flyter upp till ytan i ohomogeniserad mjölk och skummas av från ytan.
Det som stoppar många från att skaffa hushållsko är att de måste få kalva varje år, om de inte får kalva så sinar de. Så då behöver man ha planer för avkomman också. Att driva upp dem under sommaren och slakta till hösten kanske kan vara ett alternativ för er? Men då gäller det att man har ett bra lokalt småskaligt slakteri i närheten som slaktar med "återtag" dvs där du själv får köttet att använda.
Mvh
Magnus
Eller så slaktar och styckar man själv.. :) inte så vansinnigt knöligt med bara några djur, och oändligt mkt billigare.
-
Återtag av nöt kräver godkänd styckningslokal så det hindrar de flesta.
Man bör ha minst två kor och jag tycker det är bättre att hålla de artskilda. Det är för de flesta mycket lättare och bättre för kon om man har en mjölkmaskin. Visst det kostar 15-20 tkr att köpa en ny smidig spannmaskin frågan delaval. En fjällko som samtidigt går med sin kalv och endast äter grovfoder lär inte ge särskilt många liter extra varje dag. Utöver grovfoder behöver de ha lite salt och mineraler, lite kraftfoder är aldrig fel.
-
Det ær så många som har lagt av med mjølkkor att det sækert finns billiga, begagnade grejor att få tag i. Æven de som hade många kor hade en spannmaskin pga då en ko ær pencillinbehandlad så får man inte blanda den mjølken med den øvriga. Kunde vara bra om man ville mjølka ur råmjølk också. I någon annan tråd hær på forumet så klagade någon på att det ær vældigt dyrt med semin och att hennes ko inte "tagit sig" på andra førsøket. Ett førslag: Køp en tjurkalv om året av Hereford-ras. Då han blivit kønsmogen betæcker han fjællkon, och ett tag senare skickar du honom på slakt. Sen investerar du en del av førtjænsen i en ny tjurkalv... Ældre fullvuxna tjurar ær så stora och bængliga. Blandraskalvarna væxer mycket bættre æn renrasiga fjællkor och blir mer værda som slaktdjur.
-
Ett førslag: Køp en tjurkalv om året av Hereford-ras. Då han blivit kønsmogen betæcker han fjællkon, och ett tag senare skickar du honom på slakt.
Får man göra så verkligen? Är inte hereford mycket större och det kan anföras till; "Avel som kan medföra lidande för dina nötkreatur är förbjuden" ??
-
Finns det något annat att tänka på? Jag har ett minne av att vi har en mjölkko på tio personer i Sverige. De utgör en enorm miljöbelastning. Du har tänkt sänka den verkningsgraden till minst två kor på fem personer. Ett väldigt egoistiskt tänkande. Dessutom har vi överproduktion av mjölk i Sverige. Men kör på! Det finns andra som inte bryr sig.
/Jan
-
Får man göra så verkligen? Är inte hereford mycket större och det kan anföras till; "Avel som kan medföra lidande för dina nötkreatur är förbjuden" ??
Vad jag vet finns inga raskombinationer som skulle vara otillåtna möjligen med undantag för Belgisk blå.
Mjölkkor har en mycket positiv miljöeffekt. Utan betande djur skulle Sverige vara biologiskt fattigt och flera arter försvinna.
-
Finns det något annat att tänka på? Jag har ett minne av att vi har en mjölkko på tio personer i Sverige. De utgör en enorm miljöbelastning. Du har tänkt sänka den verkningsgraden till minst två kor på fem personer. Ett väldigt egoistiskt tänkande. Dessutom har vi överproduktion av mjölk i Sverige. Men kör på! Det finns andra som inte bryr sig.
/Jan
Du tror inte att t ex din traktor utgör en större miljöbelastning än en ko?
-
Vad jag vet finns inga raskombinationer som skulle vara otillåtna möjligen med undantag för Belgisk blå.
Mjölkkor har en mycket positiv miljöeffekt. Utan betande djur skulle Sverige vara biologiskt fattigt och flera arter försvinna.
Ja speciellt eftersom de står inne 8-10 månader om året och en del står inne året runt på dispens men du kan gärna gå på mjölklobbyns argument om du vill. Sen att glaciärisarna försvinner på grund av metangaserna är ju ett helt annat problem, eller hur?
-
Du tror inte att t ex din traktor utgör en större miljöbelastning än en ko?
[xxxxxxxxxxxxxxxxxx]Det är ju samma argumentationsmetod du använder dig av och de allra flesta andra också använder sig av. Att vad som helst är ok att hålla på med för att det finns annat som är värre.
Edit: Vi har tre traktorer. Mest för skojs skull.
-
Ja speciellt eftersom de står inne 8-10 månader om året och en del står inne året runt på dispens men du kan gärna gå på mjölklobbyns argument om du vill. Sen att glaciärisarna försvinner på grund av metangaserna är ju ett helt annat problem, eller hur?
Det är framförallt inte ett problem för denna tråden.
-
[xxxxxxxxxxxxx] Det är ju samma argumentationsmetod du använder dig av och de allra flesta andra också använder sig av. Att vad som helst är ok att hålla på med för att det finns annat som är värre.
Edit: Vi har tre traktorer. Mest för skojs skull.
Mycket underlig jämförelse. Menar du på allvar att du tycker att kor är sämre för miljön än avgaserna från alla fordon osv? Men det här har ju verkligen inget med ts frågor att göra. Du kan väl starta en egen tråd om hur förfärliga du tycker kor är?
-
Hej!
Vi är helt gröna på det här med kor, och har därför lite frågor. Vi har en liten gård med höns, hästar, hund, katt och snart även grisar och får. Vi vill även skaffa oss en ko, för att kunna försörja oss med mjölk, grädde och att göra egen ost och smör. Vi är två hushåll på gården, sammanlagt 4 vuxna och snart 1 barn. Så det vi bland annat undrar helt enkelt är, räcker det med 1 ko? Vi hade tänkt oss en fjällko. :)
Något annat vi undrar är om det behövs några maskiner? Vi vill inte ha det allt för "Back to basics", men det får heller inte vara för komplicerat med maskiner hit och dit. Vi vill ha något som underlättar det hela, så det blir ett flyt. Men inga monstermaskiner då det är så liten omfattning!
Angående foder; vi är självförsörjande på ensilage. Men behöver kon något mer upp till?
Kan kon gå tillsammans med våra hästar, eller måste den ha en ko-kompis?
Sen är det ju allt med pastörisering osv. Vi förstår ingenting av det där. Hur fungerar det? Samma sak med grädde. Hur fungerar de? Homogeniserad, vad menas med det?
Är det något annat vi ska tänka på? Några tips? Bra böcker, länkar osv. Har googlat oss trötta, men vi känner oss ändå inte klokare på det här.
Tar tacksamt emot all hjälp vi kan få, för att göra oss mindre förvirrade! ::)
Det där med pastörisering och homogenisering är inget du behöver bry dig om. Det har iaf aldrig jag gjort :) Det är inget man behöver hålla på med för eget bruk och så.
-
Mycket underlig jämförelse. Menar du på allvar att du tycker att kor är sämre för miljön än avgaserna från alla fordon osv? Men det här har ju verkligen inget med ts frågor att göra. Du kan väl starta en egen tråd om hur förfärliga du tycker kor är?
TS frågade: Är det något annat vi ska tänka på?
TS lämnade därför utrymme för mina synpunkter.
Nej jag menar inte på allvar att kor är värre men de är inte bra. Speciellt med tanke på att metangas är en så mycket farligare växthusgas än vad koldioxid är. Jag vet inte vilket som är värst. Det spelar ingen roll. Det som spelar roll är att kor utgör en miljöbelastning. I alla fall om de är en del av ett större bestånd än den mängd som en gång var naturlig. Sen att det finns saker som är värre legitimerar inte en annan sak. Vi kan bara bromsa den negativa utvecklingen genom att minimera.
Dessutom tycker jag att kor är rätt trevliga. Det enda jag gör är att föra fram information från det vetenskapliga etablisemanget. Det är inte så mycket av den varan här på alternativ.nu
-
Finns det något annat att tänka på? Jag har ett minne av att vi har en mjölkko på tio personer i Sverige. De utgör en enorm miljöbelastning. Du har tänkt sänka den verkningsgraden till minst två kor på fem personer. Ett väldigt egoistiskt tänkande. Dessutom har vi överproduktion av mjölk i Sverige. Men kör på! Det finns andra som inte bryr sig.
/Jan
Det finns ju många andra faktorer att tänka på såsom storskalighetens negativa miljöeffekten. Dessutom så producerar en fjällko mindre mjölk och borde då också kräva mindre kraftfoder som även det tär på miljön. Om miljöbelastningen ökar eller inte beror ju på vilka faktorer man tar med i beräkningen det är lite märkligt och provocerande att argumentera emot småskalighet på ett självförsörjarforum känner jag. Det är inte de som vill minska sitt konsumtions tryck som är problemet i denna värld.
-
Det finns ju många andra faktorer att tänka på såsom storskalighetens negativa miljöeffekten. Dessutom så producerar en fjällko mindre mjölk och borde då också kräva mindre kraftfoder som även det tär på miljön. Om miljöbelastningen ökar eller inte beror ju på vilka faktorer man tar med i beräkningen det är lite märkligt och provocerande att argumentera emot småskalighet på ett självförsörjarforum känner jag. Det är inte de som vill minska sitt konsumtions tryck som är problemet i denna värld.
Småskalighet ska inte leda till en sämre verkningsgrad i försörjningskedjan. Då förtar det ju sitt syfte. Jag har aldrig argumenterat mot småskalighet. Vart har du fått det ifrån? Helt lösryckt. Minskar vi vårt konsumtionstryck ifall alla familjer har sin egna lilla ko som de kan klappa på?
-
Storskalighet har sin effektivitet på sitt vis, men den stora nackdelen är koncentration av produkter och avfallsprodukter på ett och samma ställe dessutom blir det i slutändan omöjligt att endast använda lokalt foder då trycket blir för stort. Samtidigt finns det mycket ängsmark som inte används för de ligger för långt bort från de storskaliga anläggningarna eller att de helt enkelt är för små och steniga gräsmarker för att kunna utnyttjas storskaligt.
Det är svårt att argumentera för självhushållning för e storstad då det är omöjligt att framställa det som behövs i omgivningen. Däremot är det mycket vettigt att argumentera för självhushållning på landet där man kan använda ängar som annars inte skulle användas istället för att köpa sin mjölk på en stor anläggning.
Ja metangasen som kor släpper ut är vetenskapligt bevisat hot, men utifrån det tycker jag att argumentationen emot en eller två fjällkor för självhushållning. är svårsmält.
-
Fyra pers har två kor= 0,5 kor per person. 10 pers har 1 ko = 0,1 ko per person. Ger det första exemplet mindre utsläpp? De stora anläggningarna tar hand om en del avfall och gör om det till bränsle för bland annat stadsbussar. Sen tycker jag att en besättning på två kor är för lite för att det ska bli en bra grupp men kor kanske inte är så flockkänsliga. För min del lämnar jag gärna plats för andras synpunkter. Känner att det här har tagit för mycket plats om att jag har fått säga mitt i den här frågan angående miljötrycket.
-
Jag har ett minne av att vi har en mjölkko på tio personer i Sverige. /Jan
Det är en mjölkko på 30 personer. 🐮
-
Det är en mjölkko på 30 personer. 🐮
Ja det verkar vara helt rätt. Dryga miljonen nötkreatur. Det talar än mindre för det småskaliga.
-
Nej jag menar inte på allvar att kor är värre men de är inte bra. Speciellt med tanke på att metangas är en så mycket farligare växthusgas än vad koldioxid är. Jag vet inte vilket som är värst. Det spelar ingen roll. Det som spelar roll är att kor utgör en miljöbelastning.
....Dessutom tycker jag att kor är rätt trevliga. Det enda jag gör är att föra fram information från det vetenskapliga etablisemanget. Det är inte så mycket av den varan här på alternativ.nu
Jo, visst släpper idisslare (kor, getter och får, bl a) ut metan. Men inte fossil metan. Korna äter till skillnad från traktorer inte petroleumprodukter av fossilt ursprung. Betesdjur håller dessutom våra värdefulla betesmarker öppna, och håller en lååång rad arter vid liv. Funnes inte betesdjuren hade det blivit biologisk enfald i de f d hagarna. Granplantering, m a o.
Visst stämmer de siffror som ges här ovan på hur många människor en mjölkko försörjer, men det är inte små fjällkor som TS nämnde på mjölkgårdarna, majoriteten är de större raserna Holstein och SRB. En fjällko både äter och producerar mindre än en Holstein, så en kan inte jämföra rakt av.
Till TS vill jag säga att ni borde nöja er med fåren och grisarna för i år. Lev med dem (och era andra djur) och lär er behärska dem. Sen kan ni börja fundera på kor. I vilket fall tycker jag ni ska leta upp andra som har kor och gå i lära hos dem :) !
-
Rekommenderar att försöka hitta en inmjölkad ko, kanske en som inte möter produktionskraven i en mjölkbesättning. Åtminstone bör ett grundkrav vara att den ska vara hanterad. Mjölkningen blir så mycket lättare då.
-
Även en kasserad ko från en större mjölkbes mjölkar för mkt för ditt behov ,en skb eller liknande passar bättre.Ha 2 låt kalvarna dia och ta husbehovsmjölk från dom ändå.Herefordtjur torde fungera utmärkt ,har bra kalvstorlek.Pastörisering inget att oroa sig för massor med mjölk driks ändå utan problem
-
Vi har två fjällnära. Ger maximalt åtta liter/dag. Äter (och bajsar ;-)) på långt när som en högavkastande ko!
-
Det va roligt att någon vill bli med ko! Du behöver egentligen inte en enda maskin! Hela mjölkhandteringen går utmärkt för hand. Du behöver inte pastörisera mjölken. Det är bättre du låter den surna, som sur(=filmjölk) håller den sig i en vecka. Du behöver inte homogenisera. För den ovane kan det ibland vara motbjudande med gräddflockor som flyter på mjölken. Men det fixar du lätt genom att skumma och vispa ned det som är kvar. Mjölk som ska surna ska stå varmt, helst 3o grader inte under 18. Har du mjölk som blivit blåsur, ställ den varmt så den surnar ordentligt. Om du tar för vana att slå upp mjölken du tar in i en större skål så går det lätt att skumma av grädden. Ska du göra smör går det lätt med en elvisp, men inte på högsta varv.
-
När jag var liten gick kor ofta ihop med häst. Knepet var att tjudra kon ett tag utanför hästhagen så de vande sig vid varann och att tala om för hästen att han inte får jaga kon. Kon behöver inte mer än gräs och ensilage. Det klarar hon sig gott på. Ensilage och kraftigt klöverbete kan ge bismak på mjölken. Så magert bete och hö är allra bäst.
-
Jag tycker det fungerar bra att ympa mjölken med filmjölk för att syra den. Sen får den stå i ca 20 grader i ett dygn.
Det står med om sånt på forumets underavdelning för mejeriprodukter:
http://www.alternativ.nu/index.php?board=12.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?board=12.0)
-
Finns det något annat att tänka på? Jag har ett minne av att vi har en mjölkko på tio personer i Sverige. De utgör en enorm miljöbelastning. Du har tänkt sänka den verkningsgraden till minst två kor på fem personer. Ett väldigt egoistiskt tänkande. Dessutom har vi överproduktion av mjölk i Sverige. Men kör på! Det finns andra som inte bryr sig.
/Jan
Før hundra år sedan fanns det sækert minst en kossa per tio mænniskor pga korna mjølkade så lite och man levde i stor grad på sjælvhushålling. Nu mjølkar en enda høgproduktiv kossa 10 000 liter mjølk om året! 1000 liter mjølk eller kanske 500 liter mjølk och 50 kilo ost per svensk - du hør ju sjælv att det inte stæmmer!
-
Nej, det stämmer inte för mycket av vår ko går på export. Men alla naiva och patetiska nötter som hänger på det här forumet som tror att de gör miljön en tjänst genom att alla ska ha sin personliga mjölkko kan få tro det. Det var lite mer det som var min poäng. Men vi kan förvilla oss in i detaljer istället för att fatta poängen. Det är vad alla forum är till för.
-
Før hundra år sedan fanns det sækert minst en kossa per tio mænniskor pga korna mjølkade så lite och man levde i stor grad på sjælvhushålling. Nu mjølkar en enda høgproduktiv kossa 10 000 liter mjølk om året! 1000 liter mjølk eller kanske 500 liter mjølk och 50 kilo ost per svensk - du hør ju sjælv att det inte stæmmer!
Det finns ca 250000 mjölkkor i sverige idag. Hur många människor delar på en ko då? 36 personer per ko?
-
När man börjar ta till förolämpningar så brukar det betyda att argumenten har sinat, och det är kanske inte så konstigt eftersom du har endast framför metanutsläppets storlek utan att ta hänsyn att det är skillnad på en modern mjölkko och en fjällkor. Stirrar man sig blind på siffror finns det en risk att man missar det stora sammanhanget.
Jag tror att det är du Rubensgård som har snöat in på vissa detaljer och inte ser helheten, småskalig mjölkproduktion har många fördelar. Tänk bara vad bra det är att slippa föda korna med säck efter säck med sojabönor pellets från Brasilien och istället kunna ge hö från närliggande ängar. Man får heller inte glömma vikten av att behålla raser som fungerar bättre för småbruk, då dagens storskalighet behöver framförallt otroligt stora mängder energi för hålla igång. Det kan komma en framtid då vi inte har detta till vårt förfogande utan måste ta ett steg tillbaka.
Själv blir jag provocerad och tror att många andra blir det när du propagerar för storskalighet genom att klanka ner på småskaliga brukare genom att kalla deras handlande egoistiskt. Som jag ofta problemet vi står inför idag har inget med småbrukare att göra.
Dessutom känns det väldigt lågt att kalla dina meningsmotståndare för nötter. Det finns så många aspekter av den här frågan att jag anser att det är väldigt svårt att avgöra vad som är rätt eller fel. Det finns det som talar för att man sätter sig i sin bil och kör in till byn för att handla sin mjölk lämpligt förpackad, det finns även det som talar för att istället skaffa sig en liten fjällko.
-
Angående metangas, så har jag för mig att jag läst om att de fiser så fruktansvärt p.g.a. fodret de får, för att de ska producera så mycket mjölk som är fysiskt möjligt? Att de inte kan smälta det ordentligt eller något sådant?
Tycker det är toppen att fler vill hålla kor småskaligt. Då slipper vi kor med inflammerade, överproducerande juver också. Eller tja, det kanske beror på ras?
-
Som jag har förstått metangasen är det något som alla idisslare producerar. Det handlar om det mycket effektiva sättet att bryta ner cellulosa så att de kan livnära sig på grovfoder som vi andra, enkelmagade djur, inte klarar. Det är alla de intressanta mikroberna som finns i våmmen som vid sidan om näringsämnen till idisslaren också framställer metan, en enkel förening av kol och väte, samma som fossilgas och biogas består av. Får, älgar, renar, bisonoxar, antiloper m. fl. ger också ifrån sig metan. Att man talar mest om kor beror på att de är så oändligt många fler! Jag tror att de mesta metanet kommer ut när djuren rapar, inte när de fiser.
För inte så länge sedan (20-30 år) var det de enkelmagade matdjuren, kycklingar och grisar, som var de stora miljöbovarna, i och med att de i princip kräver samma mat som människor kan äta, t.ex rotfrukter, säd och sojabönor. Idisslare som kan leva på gräs och grovfoder framstod som miljövänligare eftersom som de kan utnyttja marker som inte går att odla. Dock lever dagens nötkreatur till stor del på kraftfoder, dvs säd och sojabönor, - annars skulle de inte vara så högproducerande som de är. Om jag har förstått de rätt så ger de inte ifrån sig mer metan på kraftfoder, snarare mindre.
Alla ni som redan visste detta, ursäkta föreläsningen!
Ni som vet mer, hur är det med gäss och kaniner? Hur bär de sig åt för att livnära sig på gräs?
-
Enkelmagade djur släpper ifrån sig lika mycket av dessa gaser som idisslarna gör. Bara det att det sker senare i processen. Men även vår mat processas av bakterier men då sedan den lämnat kroppen. Om vår skit lagras utan syre så sker metangasjäsningen som främsta och om skiten komposteras så sker mer av co2 jäsningen.
Den äldre typen av SRB avlades för att vara "beredskapsko" under 60-80-talet. Då avlades den för att ge bra med mjölk av hög kvalite på lite kraftfoder. SKB kor med fjäll och fjällnära kräver högre "täthet" i fodret för samma produktion och mer protein i kraftfodret.
Annars finns det en typ av simmental som avlats för att ge hög avkastning av både mjölk och kött. Mjölken har hög fetthalt och bra proteiner för att göra ost av vilket inte är fallet med dagens SLB tex. Och de producerar på enbart bete och grovfoder.
Denna rasen heter Fleishvie och finns i sverige.
-
Det här tror jag dom flesta som läser det här vet. Men jag skriver det i alla fall. Växthuseffekten blir till för att det tas ut mineral olja kol och gas, från jordens innandöme. Det kommer från nedbrutna växter och djur. Alla växter och djur som bryts ned bildar nya ämnen bla metan. Så även i kons mage. Skillnaden är att olja kol och gas bildats under 1000 000 År. Metangasen i kon på två timmar. Gaserna som kon bildar och som sker vid all förruttnelse tillhör det ekologiska kretsloppet. Som vi tillhör och är beroende av. Det är en del av livet på jorden. Mineraloljor gas och kol tillhör inte kretsloppet.
-
Bra där kretslopp! kan man sluta (eller ev minska) att ta bilen för att arbeta eller handla så är det nog en av de största miljövinsterna.
Det enda som gnager lite i mig, som gör mig lite ambivalent är det att jag kör bil på metangas, ett drivmedel som består till största del av metan. Storskaligheten i jordbruket kan producera detta miljövänliga bränsle. Men det kanske bara är små mängder som går att utvinnas? Jag gissar att fisar och rapar inte går att fånga upp på bra sätt ännu:).
Klart att man skall ha en hushållsko om man tror att man klarar ut det och har tid och framförallt behov för avsättningen. Storskalig produktion lär inte minska märkbart för det.
Ett tips som kan vara värt att titta på är förstås get. Mer lagom mängder och går lätt att justera produktionen efter behov. Hur de är ur ett rent miljöperspektiv kan jag inte säga.
MVH
Magnus
-
Jag tycker denna miljö- och klimatdiskussion är en belastning på och utspädning av en sund självhushållningstråd. Dock är delar av diskussionen av betydelse för att kunna försvara en sund kreaturshållning mot en oförstående och klimatfixerad omvärld. Alltså kanske i en annan tråd?
-
Det finns ca 250000 mjölkkor i sverige idag. Hur många människor delar på en ko då? 36 personer per ko?
Stæmmer inte! 338000 mjølkkor ifjol. Fler intressanta fakta finns också att læsa hær:
https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2015/01/21/fascinerande-fakta-om-mjolkkor-och-mjolkforetag-2005-2014/
-
När jag var liten gick kor ofta ihop med häst. Knepet var att tjudra kon ett tag utanför hästhagen så de vande sig vid varann och att tala om för hästen att han inte får jaga kon. Kon behöver inte mer än gräs och ensilage. Det klarar hon sig gott på. Ensilage och kraftigt klöverbete kan ge bismak på mjölken. Så magert bete och hö är allra bäst.
Om du har en fjællnæra fjællkor eller liknande så går det bra. På enbart grovfoder så skulle en vanlig modern mjølkko "mjølka ur sig" så att hon snart blev ett stackars benrangel som inte orkar brunsta. Hon mjølkar på hullet helt enkelt før att hon ær genetiskt programmerad før att producera massvis med mjølk!
-
Om du har en fjællnæra fjællkor eller liknande så går det bra. På enbart grovfoder så skulle en vanlig modern mjølkko "mjølka ur sig" så att hon snart blev ett stackars benrangel som inte orkar brunsta. Hon mjølkar på hullet helt enkelt før att hon ær genetiskt programmerad før att producera massvis med mjølk!
Stämmer inte. På Irland och Nya zeeland är stor del av mjölkproduktionen 100% betesinriktad. Detta med exakt samma holsteingener. Dom snittar runt 4-5ton/år.
Angående den "livsfarliga" sojan så har den till stor del ersatts med inhemskt rapsmjöl.
-
Jag föreslår att sidodiskussionen om korna och klimatet fortsätter här:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=180683.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=180683.0)
-
Hej claesagården hoppas du inte blivit avskräckt för att diskutionen blev helt annan än undringarna du hade. Hur har det gått? Ni är ju några stycken som har kor eller har erfarenhet av kor. Det vore bra att också få höra erfarenheter av en hushållsko.
-
Ja, jag är också nyfiken. Guran skrev ju att de har två kor och i mina ögon en väldigt moderat mängd mjölk att hantera. Men vi hade lätt klarat oss på hälften - och undrar över det här med att ha bara en ko, är det vettigt? Funkar kor och får ihop? Jag tänker även på parasiterna, om det är positivt eller ej...
-
Men vi hade lätt klarat oss på hälften - och undrar över det här med att ha bara en ko, är det vettigt? Funkar kor och får ihop?
Tveksamt om det är tillåtet. Det står så här på jbv hemsida vilken jag rekommenderar om man funderar på djur:
"Nötkreatur är flocklevande djur och därför ska du se till att de får sitt behov av social kontakt uppfyllt. Detta gör du genom att se till att dina nötkreatur kan se och beröra andra nötkreatur. "
-
Stämmer inte. På Irland och Nya zeeland är stor del av mjölkproduktionen 100% betesinriktad. Detta med exakt samma holsteingener. Dom snittar runt 4-5ton/år.
Angående den "livsfarliga" sojan så har den till stor del ersatts med inhemskt rapsmjöl.
Kommer här och slår hål på myten om de förträffliga lantraserna ;)
-
Stämmer inte. På Irland och Nya zeeland är stor del av mjölkproduktionen 100% betesinriktad. Detta med exakt samma holsteingener. Dom snittar runt 4-5ton/år.
4-5 ton av vad? Mjölk?
-
När jag var ung var det vanligt att olika djurslag gick ihop. Att häst och ko gick ihop var jättevanligt. Men jag såg också några gånger får som gick ihop mad kor och hästar. Det fungerar också bra med parasiter eftersom betning med flera djurslag minskar parasittrycket. Det som var problem kanske var att lära hästen att inte jaga dom andra djuren. Annars verkade dom trivas ihop.
-
När jag var ung var det vanligt att olika djurslag gick ihop. Att häst och ko gick ihop var jättevanligt.
Jo, men man hade ju inte en av varje? Idag finns det folk som äger en häst och så försöker de tussa ihop den med grannen som har en bagge som inte ska gå själv.
Jag har fotografier från min farfars tid här på gården och han hade 5 fjällkossor och 3 nordsvenskar i samma hage utanför huset.
-
4-5 ton av vad? Mjölk?
Ja. 4-5ton mjölk/ko/år. Extensiv produktion kräver troligtvis mer foder/energi än intensiv, per kg livsmedel alltså.
-
En fjällko kan också mjölka 5 000 kg/år...
(Men mtp att TS inte skrivit något mer inlägg i tråden, kanske det inte är lönt att diskutera ämnet så mycket.)
-
Kor och hönor är våra viktigaste proteinprodusenter! För oss som tror på ekologisk produktion. Inte bara ägg , mjölk och kött, utan också gödseln är viktig. Sen håller korna landskapet öppet. Så håll ut kobönder! Ni behövs!
-
Tveksamt om det är tillåtet. Det står så här på jbv hemsida vilken jag rekommenderar om man funderar på djur:
"Nötkreatur är flocklevande djur och därför ska du se till att de får sitt behov av social kontakt uppfyllt. Detta gör du genom att se till att dina nötkreatur kan se och beröra andra nötkreatur. "
Vi köpte två kvigor och tänkte med tiden hålla enbart en ko plus kalv. Vi har dock fortfarande två kor. De äter betydligt mycket mindre än högavkastande kor, det går inte ens att jämföra. Vi ger lite kraft vid laktationen (mjölkavkastningen) eftersom de blir så magra annars. Kanske en tjugondel av vad en högavkastande ko får i kraftfoder. Angående grovfoder (hö och/eller silage) varierar intaget beroende av kvalitet. Våra kor har inte haft kalv samtidigt; vi har därför klarat oss bra på den mjölk en ko ger. Därtill får kalven dia minst en gång per dag (antingen morgon eller kväll) eftersom vi inte behöver all mjölk.
-
Hej claesagården hoppas du inte blivit avskräckt för att diskutionen blev helt annan än undringarna du hade. Hur har det gått? Ni är ju några stycken som har kor eller har erfarenhet av kor. Det vore bra att också få höra erfarenheter av en hushållsko.
Hej! Jo än har vi inte införskaffat oss en ko, men vi letar! Nejdå, avskräckta blev vi inte, man får ta allt med en nypa salt ;) Synd bara att det spårade ur lite, därav att vi inte direkt skrivit något mer. Vi känner lite folk med kor, så vi kommer nog reda ut det här ändå! Det ska iaf bli roligt och spännande, och vi är inte rädda för att prova något nytt! ;)
Ps. Grisarna är redan hemma på gården, och trivs toppenbra! Fåren får vänta lite. :)
-
Kul att höra av er! Va roligt att ni är på gång!