Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Marmelad skrivet 28 jan-16 kl 08:34
-
Hur ser man att dom är i brunst?
Hur vet man när kon ska semineras?
-
Här finns det bra beskrivning och fina bilder https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/73935/Arbetsrutiner%20och%20brunstkontroll%20p%C3%A5%20stora%20mj%C3%B6lkg%C3%A5rdar...pdf?sequence=1 (https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/73935/Arbetsrutiner%20och%20brunstkontroll%20p%C3%A5%20stora%20mj%C3%B6lkg%C3%A5rdar...pdf?sequence=1)
Det är det samma oavsett om du har en 1 kos besättning eller 100 kor.
En kamera i ladugården om de är inne eller ute i ligghallen underlättar. Då slipper men störa djuren så de blir lite mer oroligt och djuren reser sig(tror de ska få mat).
-
Bra tråd med intressant länk, hoppas OK att fortsätta skriva här! Har en angelägen fråga!
Försöker få till det här med brunstpassning. Började bra med dagliga kontroller i början av veckan, då det verkade väldigt lugnt skilde jag av och började hantera kvigan inför kommande seminering och glömde lite bort mina två andra kor. I kväll innan när jag släppte ihop dem stod den ena kossan still för upphopp och när jag kollade henne och den andra hade båda klart slem (hon som stod still var även kladdig på svansen). Frågan är om det kan vara för sent för semin i morgon då jag inte kollade dem i morse? Har visserligen inte noterat några brunsttecken tidigare i dag men har inte heller tillbringat tid med dem annat än vid fodring i morse (då jag alltså aldrig kollade under svansen).
-
Verkar väl vara perfekt att seminera imorgon. Man seminerar nästan aldrig samma dag som man först märker brunsten utan dagen efter. Högbrunst får tjurarna hålla på med. Brunst och semin dagen efter, sedan 1-2 efter detta blodflytning. Märker man brunst sent på kvällen kan det nästan vara för tidigt att seminera dagen efter, särskilt om de kommer på förmiddagen då kan det nästan bli 3 dagar till blod. Bäst är det att ha följt djuret under ett par cykler så man vet hur tidigt hon visar.
-
Tack Tjalve!!