Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: manna skrivet 19 jan-16 kl 10:10
-
Vi har tidigare haft tillgång till färsk komjölk, men sedan ett par år är vi hänvisade till den mjölk som erbjuds i butik. Barnen klagar ofta på att den homogeniserade mellanmjölken är sur, men det är den inte. Däremot har den en märklig smak. Vattnig kartong, ungefär.
Är det en lägre fetthalt som gör att mjölken, när den blir uppvärmd, smakar så udda? Den fetare, ohomogeniserade köpemjölken på tetra, vilken vi helst köper, håller smaken oavsett om den är kall eller varm.
-
Den lägre fetthalten påverkar givetvis smaken, tänk på skillnaden mellan skummjölk och grädde, men det är mycket som kan påverka. Mest tycker jag det märks om mjölken varit högpasteuriserad, smakar messmör.
Men varför köpa mellanmjölk? Standardmjölk har fylligare smak.
Man vänjer sig också vid smakerna, jag tänker inte på kartongsmaken, men visst, kör du näsan i en nästan tom förpackning så känns den tydligt.
-
Håller med Drängen - testa att köpa fetare köpekomjölk.
-
Homogenisering spelar också en stor roll tycker jag.
Pastörisering spelar en viss roll för drickmjölk, större vid vidareförädling av mjölken, enligt min upplevelse. Kanske särskilt vid vidareförädling som innebär upphettning. Mjölken är ju redan upphettad dvs tillagad en gång vid pastöriseringen. Upprepad upphettning är inte bra för mat.
-
Upprepad upphettning är inte bra för mat.
Åjo, mina grytor blir bara godare och godare ;D
-
Högpastöriserad mjölk blev det av misstag en gång och aldrig mer. Urk. :-X
Mellanmjölk blir det ibland eftersom vår lilla affär i grannbyn inte alltid har fetare alternativ att erbjuda. Det är väl fler än vi som vill att mjölken ska smaka "på riktigt". När det finns något att välja mellan, så tar vi alltid tjockmjölken och gärna ska den vara ohomogeniserad.
-
Skånemejerier har en lågpastöriserad, ohomogeniserad mjölk "Åsens Lantmjölk Gammeldags 2.9-3.1% 2 L" som kanske skulle passa :) (större butiker här i Värmland brukar ha den... men det är som sagt inte säkert att den finns i mindre butiker)
-
Jag håller med, tycker köpemjölken ofta smakar surt. Märkligt nog vill barnen ofta dricka vatten. Undrar om det har något samband? Vill minns att jag alltid vilket ha mjölk när jag var liten.
Undrar hur färsk mjölken är egentligen?
De två senaste åsens jag haft nu tycker jag till exempel smakar surt. Godast är nog Arlas ohomogeniserade, den är också fetast. Men arlas vanliga mjölk smakar surt.
-
Jag tänkte mest på mjölk här förstås. Men jag tror det gäller tämligen generellt att upprepad upphettning är olämpligt. Vad har du f.ö. i dina grytor?
Åjo, mina grytor blir bara godare och godare ;D
-
Mest får och grädde. Sedan åker det i kryddor och soja. Kan även hända att rotfrukter av diverse sorter ramlar i. Gör jag en skaplig laddning så spär jag på med diverse från växtriket om det tar slut innan köttet.
-
Grädde är till stor del fett, som är relativt tåligt för att upphettas några gånger om det inte överhettas. Om man vid andra eller (i nödfall) tredje upphettning/påvärmning/tillagning tillför en del nya råvaror, gärna grönsaker, så kan det hjälpa upp det hela, enligt min erfarenhet. Jag gör dock detta allt mer sällan och känner en viss skepsis inför din matlagningsfilosofi.
-
Japp, länge leve grytorna :)